>>Poza Twoja wesola teoria jakoby nizszy podział mial "dopompowac" bas, pisales o 2way w duzym pomieszczeniu.
Chyba rozumiesz, ze w duzych pomieszczeniach kolumna musi grac glosniej niz w mniejszym? Napisz tylko TAK lub NIE:)
Dla mnie zawsze juz bedziesz butnym MEGAKONSTRUKTOREM;)
No tak, zapytałem cię jaka jest twoja praktyka w budowaniu kolumn to teraz wsiadłeś na mnie personalnie - ale ja ci nie dam odwrócić kota ogonem - ponawiam pytanie - co zrobiłeś sam. Nie będę pisał że jesteś zakompleksionym gówniarzem, szkoda mi wdawać się w pyskówki odpowiedz na pytanie.
Wracając do meritum:
1. Niski podział i strome nachylenie filtru to jest jeden z NAJBARDZIEJ OCZYWISTYCH ZABIEGÓW mających na celu poprawę dynamiki basu. Ale skoro w życiu przeczytałeś tylko kilka teoretycznych elaboratów w necie to przecież nie możesz o tym wiedzieć, lepiej więc nie pisz o śmiesznych teoriach tylko postaraj się wyciągnać z tego coś dla siebie to może zrobisz sobie sam dobre kolmny i nie będziesz musiał zrzynać z amerykańców.
2. Ile kolumna musi grać głośniej w dużym pomieszczeniu jakie są wyniki TWOICH doświadczeń w tej materii? Od razu widać że ŻADNE. Oczywiście, kolumna w dużym pomieszczeniu musi grać głośniej, ale odpowiedź TAK wcale nie stanowi potwierdzenia słuszności twojego naciąganego wywodu, a jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawy to znaczy że wiesz jeszcze mniej niż myślałem. Po pierwsze nie potrzebne jest zwiększenie efektywnosci samej kolumny, wystarczy odkręcić gałkę wzmacniacza. Bez problemu 2 drożne nie-oversized kolumny popędzone 100Watowym wzmacniaczem są w stanie nagośnić 50 metrowe pomieszczenie i to rtak że nie słyszysz własnych myśli. Efektywnośc nie ma tu nic do rzeczy, bez problemu można normalnym 2-drożniakiem narobić tyle hałasu że nie słychać własnych myśi. Jedyne czego rzeczywiscie brakuje to DYNAMIKA i to szczególnie basu.
Co do całej reszty - gdybyś był łaskaw nie wyrywać z kontekstu moich wypowiedzi i nie udowadniać na siłę, że napisałem, że takie kolumny nie mają prawa dobrze grać. Wiem co napisałem i pozwolę sobie to jeszcze rac podsumować, żebyś później znów nie insynuował:
1. Każdy się może pomylić, amerykanin też, i jest to nacja dość dobrze znana z uporczywego trzymania się różnych rozwiązań które Eurole dawno odrzucili
2. Amerykanie mają zupełnie inne potrzeby niż my. W naszych pomieszczneiach problem braku dynamiki basu nie jest aż tak dotkliwy jak w USA.
3. W naszych pomieszczeniach dotkliwe są za to zupełne inne wady, np. cieżko jest uzyskać efekt "znikania" kolumn i tutaj zainstalowanie głośnika 22 cm i zrobienie obudowy szerokiej na 24-25 cm będzie KATASTROFALNE i mam w tej materii wyjątkowo jednoznaczne wyniki doświadczeń. To własnie między innymi dlatego pierwsze Alfy poszły do śmietnika, przez szerokość obudowy znacznie gorzej znikały niż ich obecna wersja, budowały też znacznie płytszą scenę. Poza tym jestem dość świeżo po ekspetymentach z jeszcze węższą obudową - 14,5 cm - wyniki potwierdzają wcześniej zauważoną korelację.
4. W normalnym DOBRZE ZROBIONYM 2 drożniaku promieniowanie poza osią nie jest problemem o ile dobrze sie dobierze filytry i czestotliwosci podziału. Szkoda że WaldemarK nie dodał, że eksperymentował z WG na odgrodzie, bo to też mocno zmienia postać rzeczy - w odgrodach problem z charakterystykami kierunkowymi zawsze jest dużo poważniejszy.
5. Jeśli masz mały budzet i duze pomieszczenie to oversized ma sens ale jak było pisane że na same obudowy ma pójść 2 koła no to sorry, bez porównania lepiej jest zrobić małego 3 drożniaka a obudowę zmajstrować sobie samemu znacznie mniejszym kosztem. Taka konstrukcja na pewno się "zmieści" w dokładnie tym samym pomieszczeniu co oversized 2-way, a ogniwo pośrednie w postaci gośnika średniotonowego po pierwsze rozwiąże problem szerokości obudowy (woofer mozna dać na bok), po drugie rozwiąże problem "dziury" dynamicznej, po trzecie nie trzeba będzie tak nisko puszczać wysokotonówki żeby mieć świetne ch-ki kierunkowe o które z niezrozumiałych dla mnie względów bijemy tutaj tyle piany, po czwarte nawet efektywnosć której się tak uczepiłeś mozna minimalnie zwiększyć.
I jeśli znów masz zamiar mi ubliżać i twierdzić że jestem nadęty, bo nie poparłem twojego genilnego pomysłu podpatrzonego w USA twierdząc, że inne koncepcja w naszych polskich warunkach sprawdzą się lepiej w polskich warunkach to lepiej na drugi raz zakładając wątki od razu napisz, że szukasz tylko i wyłącznie potwierdzenia słuszności swojego wyboru a nie dyskusji, w celu zrobienia jak najlepszych kolumn dla siebie. Tak sie składa, że ja akurat mam pewne doświadczenie, niejedno pomieszczenie widziałem i to co napisałem ma opracie w PRAKTYCE wyniesionej z naszego podwórka, na którym wiele amerykańskich pomysłów na dźwięk w ogóle nie ma racji bytu. Ty zamiast to przemyśleć wolisz twierdzić, że niesłusznie podważam autorytet wielkich amerykańskich twórców. Ja już co prawda propnowałem porównanie z twoimi wczesniejszymi dziełami, ale z tego co piszesz wynika że takowe nie istnieją, albo są wysoce nieudane, zrób więc na podstawie amerykańskich schematów Oversized -2-way z Wave Guide i z czym tam sobie jeszcze chcesz, a potem sobie porownamy i zobaczymy co w polskich warunkach lokalowych sprawdza się lepiej... Charakteru dźwięku czepiać się nie będziemy, ocenimy tylko czysto praktyczne aspekty, co lepiej znika, co łatwiej jest ustawić, co powoduje wzbudzanie się fal stojących, co oferuje lepszą równowagę... Wtedy się okaze kto jest nadęty.