>> WaldemarK, 2008-10-01 16:16:26
Do kilku celnych argumentów , wnoszących jakże wiele treści merytorycznych do tej dyskusji - typu:
"To ty masz jakieś inne kolumny niż swoje słynne i najlepsze na świecie odgrody? Niemożliwe!!!"
lub
"co ty powiesz..."
sie nie ustosunkuje .
Ależ one własnie po to tak a nie inaczej zostały sformułowane... Niespecjalnie interesuje mnie twoja odpowiedź na te kwestie podobnie jak na wiele innych ot, tyle...
>>Chcąc zrobić niski podział musimy postarać sie aby pasmo mid-basa było w miarę poprawne co najmniej oktawę wyżej od planowanej częstotliwość podziału - dlatego wspomniałem o 2kHz . O rozmiarze głośnika , który określiłem mianem mid-bas nie wspomniałem ani słowa. Dlaczego wiec twierdzisz ze mowie o 18-tce?.
No właśnie dlatego mi ta 18stka przyszła do głowy, że jak sam przed chwilą stwierdziłeś pasmo powinno sięgać o okawę wyżej niż podział, czyli jak chcemy robić podział przy 2 kHz to głośnik powinien teoretycznie dociągnąć do 4 kHz. Poza szerokopasmówkami bardzo niewiele 20stek do takiej częstotliwości dociąga, więc próbując doszukać się w twoich twierdzeniach jakiejś logiki a nie tylko chęci pokazania że wiesz lepiej pomyśałem, ze pewnie chodzi ci o 18stki...
>>Charakterystyki kierunkowe to tylko jedna z korzyści stosowania WG . Zarówno teoria , jak i praktyka ( np pomiary Zaph\'a) wskazują , ze stosowanie WG zmniejsza zniekształcenia , podnosi efektywność zwłaszcza w niskich zakresach częstotliwości. To razem pozwala w połączeniu z WG stosować wysokotonowki , które w normalnych warunkach nie nadają sie do niskiego podziału.
Ameryki jak niegdyś pan Henio nie odkryłeś... Tylko co ma większą dynamikę w zakresie wysokotonówka z WG czy stożkowy midwoofer? Co do zniekształceń to pomiary pomiarami, gdybym cię nie znał to może bym uwierzył ze przywiązujesz do tego jakąś dużą wagę, na pewno takie wynalazki zmieniają charakter dźwięku wysokotonówki i to nie zawsze w pożądany sposób. Akurat troszke eksperymentowałem z różnej maści stożkami (fakt z tubami i WG nie, ale i tutaj widać na wykresach, że kształt wpływa na charakterystykę) i koniec końców doszedłem do wniosku, że takie dodatki robione "na pałę" (tzn bez odpowiedniego zaplecza doświadczalnego) przynoszą również szkody.
>>Tak wiec do tytułowego oversized 2-way nie musimy szukać jakiś egzotycznych wysokotonowek , które da sie ciąć przy 1,5 kHz ale wybór mamy większy.
Dobrze, tylko że żeby coś takiego "skleić" trzeba stosować WG a i tak nie można sobie wziąć dowolnego głośnika 20 cm. 18stka i brak WG oznacza ze o wiele mnie trzeba kombinowac i ryzykować i obawiam się że i tak można uzyskać lepszą dynamikę i zrównoważenie środka, wzmocnienie akustyczne jakie daje WG nie jest przecież aż tak dramatyczne, a gdzie powierzchnia miedwoofera i gdzie kopułki.