Wstępne zalożenia mniejszego 3way z wykorzystaniem posiadanych przetworników (mid i gwizdek):
1.Bas:
- Dayton RS225 - najtańszy, 195pln i bardzo dobry przetwornik ale wymaga minimum 45-50 litrów dla prawidłowej pracy w BR.
- Seas L22RN4X/P - około 300pln, bardzo dobry woofer zotymalizowany do pracy na basie w małej skrzynce, w 25 litrach strojonych do 31Hz daje f3 37Hz i f6 30Hz. Największy minus to mocno kontrastujący z ER18RNx wygląd.
-Seas CD22RN4X - około 300pln, podobny pod względem parametrów do swojego aluminiowego brata i pasujący wizualnie do ER18RNX. Oferuje trochę gorsze zejście, trochę wyższą efektywnośc i wymaga jeszcze trochę mniejszej skrzynki niż L22RN4X/P.
2.Środek:
-Seas ER18RNX w OB - około 250 pln, wyjątkowy w serii Prestige za sprawą faradaya. Generalnie bardzo dobry glośnik o niskich zniekształceniach na niskim środku i basie, więc bez problemu powinien wytrzymac podział w okolicach 200Hz w OB z 8 calowym basem. Już go mam, więc w tym projekcie znajdzie się na 100%.
3.Góra:
-Seas 27TBFC/G - około 140 pln, perełka Seasa w serii prestige i mistrz niskich podziałów :) Reklamowac chyba już nie trzeba, obecnie gra u mnie cięty na 1,5 kHz i prawdopodobnie ten podział w 3way pozostanie bez zmian (chyba, że coś będzie nie tak na bardzo wysokich SPL, zobaczymy). Również mam go na stanie, więc jest pewniakiem :)
4. Sumaryczny koszt przetworników:
-Dayton RS 225 + Seas ER18RNX + Seas 27TBFC/G - około 1200 pln za komplet na dwie kolumny
-Seas L22RN4X/P lub CD22RN4X + Seas ER18RNX + Seas 27TBFC/G - około 1400 pln
5. Zwrotka:
-aktywny podział dół/środek, wstępnie w okolicach 200Hz
-pasynwny podział środek/góra, wstępnie w okolicach 1500Hz bez waveguide. Późniejsze eksperymenty z waveguide w ramach tego projektu całkiem prawdopodobne
Przetworniki na cały projekt przy Seasach na basie kosztują tyle co para Exceli W22NX001 ale chciałbym zaznaczyc, że są to naprawdę świetne głośniki a nawet perełki w swojej lidze cenowej (szczególnie Seas 27TBFC/G). Na takich lub nawet gorszych przetwornikach nieraz robią kolumny szumnie zwane "high endem" i wołają za nie krocie. Reasumując na tym projekcie zamierzam się nie tylko nauczyc jak podejśc do konstrukcji bezkompromisowej ale mam również co do niego dośc spore oczekiwania :)
Teoretycznie może z tego wyjśc bardzo dobra kolumna do normalnych w naszych warunkach pomieszczeń o powierchni około 20m2. Powiem więcej, np. Zaph uważa że koszt przetworników odgrywa zaledwie niewielką rolę w uzyskanym efekcie końcowym, więc biorę tą konstrukcję całkowicie na poważnie i postaram się wycisnąc z niej tyle ile tylko będę mógł.
Rozwinięcie planów konstrukcyjnych po doborze basowca i testach OB.
Pozdrawiam