Audiohobby.pl

Projekt 3way - zbiór i weryfikacja koncepcji oraz pomysłów

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 20:56
Mordensiur dzięki za wskazówki, chociaż sposób z HDF już mi przyszedł do głowy wcześniej :) Materiał chciałem dac zeby jeszcze uprościc sprawę ale rzeczywiście lepiej nakleic HDF albo cienką sklejkę, zobaczę co mi się wala w piwnicy :)

Co do zastosowania Seasów z serii L na środku ja się niestety na to nie piszę. Wolę ER18RNX z faradyem, którego już mam, a jak kupowac to po bandzie, czyli Excela W22:)

Pomysł z membraną jest niestety IMHO chybiony, lepiej wytoczyc coś z alu albo nawet drewna, chodzi o odpowiednią sztywnośc i grubośc materiału oraz możliwośc zamocowania do tego gwizdka.

Odgrody jeszcze przetestuję ale już wiem na 100%, że chcę spróbowac 3way ze średniakiem w OB, więc na dniach zaczynam przygotowania do tzw. "projektu wstępnego". W następnym poście sprecyzuję założenia :)

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 21:39
Wstępne zalożenia mniejszego 3way z wykorzystaniem posiadanych przetworników (mid i gwizdek):

1.Bas:

- Dayton RS225 - najtańszy, 195pln i bardzo dobry przetwornik ale wymaga minimum 45-50 litrów dla prawidłowej pracy w BR.

- Seas L22RN4X/P - około 300pln, bardzo dobry woofer zotymalizowany do pracy na basie w małej skrzynce, w 25 litrach strojonych do 31Hz daje f3 37Hz i f6 30Hz. Największy minus to mocno kontrastujący z ER18RNx wygląd.

-Seas CD22RN4X - około 300pln, podobny pod względem parametrów do swojego aluminiowego brata i pasujący wizualnie do ER18RNX. Oferuje trochę gorsze zejście, trochę wyższą efektywnośc i wymaga jeszcze trochę mniejszej skrzynki niż L22RN4X/P.

2.Środek:

-Seas ER18RNX w OB - około 250 pln, wyjątkowy w serii Prestige za sprawą faradaya. Generalnie bardzo dobry glośnik o niskich zniekształceniach na niskim środku i basie, więc bez problemu powinien wytrzymac podział w okolicach 200Hz w OB z 8 calowym basem. Już go mam, więc w tym projekcie znajdzie się na 100%.

3.Góra:

-Seas 27TBFC/G - około 140 pln, perełka Seasa w serii prestige i mistrz niskich podziałów :) Reklamowac chyba już nie trzeba, obecnie gra u mnie cięty na 1,5 kHz i prawdopodobnie ten podział w 3way pozostanie bez zmian (chyba, że coś będzie nie tak na bardzo wysokich SPL, zobaczymy). Również mam go na stanie, więc jest pewniakiem :)

4. Sumaryczny koszt przetworników:

-Dayton RS 225 + Seas ER18RNX + Seas 27TBFC/G - około 1200 pln za komplet na dwie kolumny
-Seas L22RN4X/P lub CD22RN4X + Seas ER18RNX + Seas 27TBFC/G - około 1400 pln

5. Zwrotka:

-aktywny podział dół/środek, wstępnie w okolicach 200Hz

-pasynwny podział środek/góra, wstępnie w okolicach 1500Hz bez waveguide. Późniejsze eksperymenty z   waveguide w ramach tego projektu całkiem prawdopodobne

Przetworniki na cały projekt przy Seasach na basie kosztują tyle co para Exceli W22NX001 ale chciałbym zaznaczyc, że są to naprawdę świetne głośniki a nawet perełki w swojej lidze cenowej (szczególnie Seas 27TBFC/G). Na takich lub nawet gorszych przetwornikach nieraz robią kolumny szumnie zwane "high endem" i wołają za nie krocie. Reasumując na tym projekcie zamierzam się nie tylko nauczyc jak podejśc do konstrukcji bezkompromisowej ale mam również co do niego dośc spore oczekiwania :)

Teoretycznie może z tego wyjśc bardzo dobra kolumna do normalnych w naszych warunkach pomieszczeń o powierchni około 20m2. Powiem więcej, np. Zaph uważa że koszt przetworników odgrywa zaledwie niewielką rolę w uzyskanym efekcie końcowym, więc biorę tą konstrukcję całkowicie na poważnie i postaram się wycisnąc z niej tyle ile tylko będę mógł.

Rozwinięcie planów konstrukcyjnych po doborze basowca i testach OB.

Pozdrawiam

Yotomeczek

• Gość
08-09-2008, 21:55
Te Daytony z serii RS wymagają trochę dużych obudów BR - chyba lepiej użyć Seasa CD22RN4X (no i jeszcze efektywniejszy) - będzie potem łatwiej odsprzedać w razie czego.
Fajny ten budżetowy 3-Way się szykuje  :)

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 22:16
Masz rację już się nie wacham, bo znowu się rozmiękczę :) Uważam oficjalnie za otwarty następujący projekt:

3way Seas CD22RN4X + Seas ER18RNX + 27TBFC/G, OB midrange

Dla tego projektu zostanie otwarty osobny wątek dotyczący wyłącznie tej konstrukcji. Prosze o pozostawienie ogólnej dyskusji na temat 3way i rozwiązań bezkompromisowych w tym wątku. :)

Pozdrawiam serdecznie

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
01-04-2009, 21:59
Ostatnio coś pustawo na forum, więc może macie pomysły na pociągnięcie watku. Krs47, czy coś już ustaliłeś na temat przyszłych konstrukcji - ciekaw jestem w jakim kierunku pokombinowałeś.

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
01-04-2009, 23:21
Powiem szczerze, że pomysłów było wiele, myśłałem zarówno o stworzeniu czegoś w pełni na własną rękę jak i o wykonaniu, któregoś z gotowych projektów.

Byłem bardzo blisko rozpoczęcia budowy 3way na CA22RNY, MCA15RCY i DXT, ale w ostatniej chwili zrezygnowałem, ze wzglęu na magisterkę i częściowo również finanse. Miałem gotowy projekt modułowej skrzynki z kratownicą, a projekt odpuściłem sobie w momencie, gdy już miałem w ręku mahoń na fronty...

Z innej półki cenowej nadal podoba mi się Cyclop Troelsa:
http://www.troelsgravesen.dk/cyclop.htm
Chociaż gdybym miał go zbudować, zrobiłbym inaczej skrzynki, może pokombinowałbym z baffle step (zaczyna się trochę za wysoko) i nie wiem, czy dałbym się naciągnąc na tego Crescendo na górze :)

Tak na szybko to tyle, nadal czytam, szukam i kombinuję, ale budować będę prawdopodobnie najwcześniej po wakacjach. Do tego czasu postaram się skompletować "park maszynowy" czyli frezarka, może nawet porządna piła stołowa, żeby całkowice uniezależnić się od stolarzy i oczywiście zrobić pomiarówkę.

Z resztą mój docelowy pokój odsłuchowy pod 3way to nadal graciarnia pełna antycznych mebli ojca, więc zanim zbuduję duże kolumny, muszę się najpierw z tym uporać.

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
02-04-2009, 08:13
Ja bronię się w czerwcu - wiem o co chodzi...

A jak masz jakąś starą komodę, to praktycznie buda do eksperymentów gotowa - od razu w fornirze:) Ciewak byłem jakie teraz trendy się kroją w DIY. Swego czasu kręciło się kilka twórczych wątków - nawet w warstwie teoretycznej, a teraz tylka ta elektronika.

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, to może coś się znowu urodzi.
Swoją drogą to jest mały zastój na rynku "materiałowym". Seas wypuścił L26ROY, Vifa pokazała zdjęcia nowej serii a poza tym bida niestety. Kryzys?

lancaster

• Gość
02-04-2009, 09:39
krs, na podobnym zestawie budowałem swój projekcik i naprawdę niczego sobie moim zdaniem.
Proponuje nie przewalac projektu filtrami - Seasy tego nie lubią a umożliwiają zgranie całosci w anprawde fany sposób. Co najważniejsze (dla mnie) jest spore zróżnicowanie a nie dźwiek na zasadzie, że "kolumna gra tak a tak"/ ładnie/ nie ładnie - bez znaczenia.
Element zaskoczenia to podstawa :)

utopia

• 209 / 5820
  • Aktywny użytkownik
02-04-2009, 10:20
>> mordensiur, 2009-04-01 21:59:47
Ostatnio coś pustawo na forum, więc może macie pomysły na pociągnięcie watku. Krs47, czy coś już ustaliłeś na temat przyszłych konstrukcji - ciekaw jestem w jakim kierunku pokombinowałeś.

to jest forum z dobrze rozwijającym się tylko pogaduchami

to takie forum wolą pieprzyć o dupie maryni audiohobby tylko z nazwy...

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
02-04-2009, 15:40
Cóż Lancaster niby podobnie, a jednak inaczej :) CA22RNY różni się od CA22RNX dość znacznie, tak samo jak DXT od TBFCG. Dodatkowo całość miała pracować w układzie MTW ze średniakiem w osobnej obudowie oraz pochylonym o ok. 5 stopni modułem woofera i gwizdka. Sam filtr dla tweetera miał być oparty o 3 kondensatory, bez żadnych szeregowych rezystorów. Planowanie tego projektu zabrnęło całkiem daleko i może za jakiś czas coś jeszcze z tego wyjdzie...

Tak na prawdę ostatnio moim największym wrogiem jest brak czasu, oprócz wspomnianej magisterki z socjologii mam na głowie grzebanie przy autach i jeszcze dorabiam w budowlance.

Mordensiur, Utopia - swego czasu działo się więcej, jednak nie dziwcie się, że wątki merytoryczne zamierają jeśli na topie oprócz pogaduch są 30-to letnie Tannoye czy Klipshe w połączeniu z lampowcami. Osobiście nie mam ochoty spierać się z fanami takich wynalazków i dowodzić sensowności swoich założeń konstrukcyjnych, czy nawet opinii. Nie jestem tak radykalny w swoich poglądach jak PawełXYZ, a tym bardziej w ich szerzeniu ale dla mnie liczą się przede wszystkim pomiary i solidna inżynieria a nie "magia" drogich marek, lamp, czy "przedwojennych" przetworników. Nie widzę nowych interesujących mnie wątków, więc się nie wtrącam tam gdzie mnie nie chcą, a jak już coś zbuduję możecie być pewni, że się tym z Wami podzielę.

Pozdrawiam

konto_usuniete

• 0 / 5622
  • Nowy użytkownik
02-04-2009, 18:08
Rzeczywiście - cicho i spokojnie ostatnio. Ale już wiosna za oknem i czas sie wybudzić z zimowego snu:-)

Waldek

Rick

• 34 / 6090
  • Użytkownik
02-04-2009, 22:35
Mam taki mały dylemat; chciałbym poeksperymentować z moją sekcją niskotonową.
Obecnie graja dwa AC200 w 100l z BR, cięte są na ok. 280Hz.
Chciałbym spróbować jeden głośnik o średnicy 25-32 cm ale w obudowie zamkniętej.
Powinien mieć efektywność w granicach 90dB bo taką mam sekcję średnio-wysokotonową.
Chociaż jest bardzo prawdopodobne że dół zrobię aktywny...
Macie jakieś pomysły?
Jeszcze jedno, z kosztami chciałbym się zmieścić do kwoty 500 zł. za szt.

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
03-04-2009, 00:15
Do ok. 500zł w OZ najbardziej pasuje mi Seas L26RFX/P, wystarczy mu spokojnie 50l i zejdzie nisko. Problemem jest stosunkowo niewielka wytrzymałość amplitudowa w takiej aplikacji, dodatkowo mozesz zapomnieć o 90db.

Ewentualnie Seas CA26RFX, wyższa efektywnośc ale raczej tylko BR, najlepiej ok. 70l. Zejście umiarkowane, jednak tutaj już można pograć znacznie głośniej.

Rick

• 34 / 6090
  • Użytkownik
03-04-2009, 08:46
dzięki za odpowiedź.
Widzę że będzie problem z efektywnością w OZ, ratunkiem chyba będzie uaktywnienie...
Myślałem też o Monacorze SPP-300 ale tak dziwnie wygląda :).
Mogę jeszcze zmniejszyć objętość dla moich AC200; Teraz schodzą mi poniżej 30Hz ale mam rezonans w pomieszczeniu na 31Hz i czasami niestety mam mocny rezonans.
Czy zmniejszając objętość tak do 70-80l (Vas - 108l) zyskam wyraźnie na jakości basu?

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
03-04-2009, 10:48
Czy oba głośniki mają wspólną komorę? Problemem mogą być fale stojące powstające w tak dużej obudowie, lekarstwem są przegrody pod kątem i/lub mocne tłumienie największych odległości wewnątrz. Mocna fala stojąca góra/dół jest mierzalna i widoczna na wykresie impedancji, jako mała górka w okolicach 100-200Hz (zależy od wysokości skrzynki). Tutaj jest przykład zmierzony przez Zapha, obudowa ma ok. metr wysokości i pojedyńczą komorę wewnątrz. Na pierwszym rysunku jest lekko wytłumiona, a na drugim na dole jest upchane ponad 20cm tłumienia objętościowego:

http://zaphaudio.com/tidbits/ZRT-2way-inbox-impedance-medstuffing-bot.gif
http://zaphaudio.com/tidbits/ZRT-2way-inbox-impedance-heavystuffing-bot.gif

Opisany wyżej problem wyraźnie wpływa na jakość basu. Jeśli jesteś pewien, że wszystko gra możesz śmiało poeksperymentować z objętością.