Dwa głosniki w dwóch drogach nie dają nic ponad jeden głosnik w dwóch drogach - poza podniesieniem obciażalności i ogólnej wypadkowej SPL. Limitacją Fb sa parametry pojedynczego głośnika
Oj nie zawsze tak jest, szczegolnie dla rezonatora cwiercfalowego.
Niższe strojenie na basie odbywa się kosztem tonów średnich.
W jaki sposob?
W przypadku BR vs TL porownujemy inne strojenia rezonatora. TL w ogóle nie rozważałem. W obudowie MTM stojącej ewentualnie metr wysokości plus giety w dół duży port BR ok. 26cm długosci moze spowodowac rozpłaszczenie szczytu rezonansowego i emisje rezonansu ćwierćfalowego obudowy
Wysoka obudowa slupowa, zawsze wygeneruje rezonans cwiercfalowy, ktory jest obciazony masa w porcie ( jesli port jest na jej koncu) I to jest dobre, bo dla tej samej pojemnosci co zwykly BR, przy tym samym strojeniu port bedzie duzo krotszy.
W mojej symulacji BR jest GDN 13/40/2 obudowa 11,5L strojenie 51Hz i -3dB wypadaja przy 50Hz, -9dB przy 39Hz. Ale głosnik jest słabiej odciażany w okolicach 70Hz. Tam będzie przenosił z najmniejszymi zniekształceniami około 8W.
Jezeli strojenie pójdzie jeszcze niżej to moc przenoszona prawidłowo spadnie jeszcze bardziej. Limituje ją wychylenie objetosciowe głośnika.
Heh, zawsze jest cos za cos. Albo stroisz nizej i tracisz moc na nizym basie, albo w druga strone. Pytanie jakiej muzyki sluchasz, jakie ma widmo niskich czestotliwosci.
Dlatego szukam głosnika o na tyle niskich współczynnikach dobroci zeby mogły pracowć liniowo w małych wysoko strojonych obudowach.
Powiedzmy GDN 13/40/4 - wtedy psamo nie zejdzie tak nisko. Obudowa musi byc mniejsza i wyżej nastrojona, bas będzie miał do 55Hz-60Hz/-3dB, ale BR odciazy głosnik w szerszym zakresie i więcej mocy przyjmie dla maksymalnego liniowego wychylenia.
Nie wiem skad takie zalozenie? BR wcale nie odciazy w szerszym pasmie, tylko bedziesz mial wysokie strojenie. Port bedzie dzialal z wysoka dobrocia, co przeklada sie na gorsze wlasciwosci impulsowe, a po osiagnieciu strojenia bedziesz mial nagly spadek efektywnosci, czyli spadek wytrzymalosci mocowej. Dlatego wszystko zalezy od tego jakiej muzyki bedziesz na tym sluchal, co Ci po wysokim strojeniu, jesli bedziesz mial szerokie widmo na basie ponizej 50-40hz i wypierdzisz glosnik w na kilku watach. Niestety male glosniczki to zawsze jest kompromis mocy, a jak chcesz to ominac, to tylko aktywny uklad z filtrem odcinajacym ponizej strojenia portu, tak jak to sie robi w dobrych monitorach aktywnych. Co prawda to dalej jest padaka w impulsie, ale przyloic juz mozna.
Zdwojenie głosników pomaga w tym nieznacznie, poprawiając liniowość przenoszenia mocy. Wydobycie basu wymaga i tak odjacia midbasom tonów średnich. Obawiam się o to ze brzmienie stanie sie ubogie tony średnie. Więc sensowniej w tym celu zrobic jest układ 2,5 drożny (tak samo w BR jak i mysle że w TL).
Nie wiem skad takie zalozenie o ubogich srednich tonach? Tak jak pisalem wczesniej, tak czy siak maly glosnik mozna latwo przeciazyc, wszystko zalezy od widma sygnalu. To czy zestroisz obudowe na 55hz czy 45hz nie bedzie mialo zadnego przelozenia na srednie tony.