Jeżeli Tonsil rzeczywiście "rzuciłby się" głośnikami. Można podejść do tematu tak jak to przedstawiłem w kilku postach wcześniej.
Czyli na Tonsilach układy MT, MTM, WWMT - wszystko na parze jednakowych głośników - powiedzmy że GDN 13/40/9 i GDWK 10/80/19 lub /26 Albo z jakims modem ale łatwym do zrobienia jak np. dodatkowy magnes. Myslę że nie ma co wydziwiać przy cenach tych Tonsili samych siebie nie przeskoczą, a zwiększanie ilości głosników i pasm podziału poprawia pewne cechy brzmienia przy nadal niskim koszcie.
I można rozważać także WMTMW, rozsuwanie, wyrównywanie czasowe, itd.
Ale mozna też zrobić inne podejście do tematu.
Pozostac przy jakmś głosniku midbasowym z Tonsila by było jeszcze tanio ale wybrać jeden z sensowniejszych. Opracowac optymalna dla niego obudowę i nastepnie doprojektować kilka wariantów z różnymi wysokotonowymi.
To jest ten pierwszy pomysł o którym wspomniałem - MT na Tonsilu z Seasem. Tu widziałbym GDN 15/40/3 lub modowany GDN 15/40/5 (plastikowy kosz i pleciona membrana).
Można przetestowac warianty ze standardowym Tonsilem ze Siest, Seasem 27 aluminiowym/tkaninowym, Vifą PL27 lub D27 (Scan Speak), i Seasaem 22. Wszystkie są jeszcze we wmiarę niskich cenach w porównaniu z tym midbasem Tonsila. tj ceny powiedzmy w okolicach 150-185 złotych/sztuka przy cenie ok. 110zł. za niskośredniotonowy.
Ciekawi mnie też taki GDN 17/100 z papierową membraną i dużą cewką, GDN 17/50/6F (z zest. Pulse) z polipropylenową membraną oraz GDN 17/50/6 czy 17/60 (bardzo podobne tylko bez korektora fazy).
Niestety w ich przypadku Tonsil nie podaje żadnych sensownych parametrów. Szczątkowe informacje o tych głośnikch są niespójne. Na pewno nie zaryzykuję pieniędzy i czasu żeby to sprawdzać. Chyba że Tonsil byłby gotów dokładnie pomierzyć te głośniki, by można roważyć zastosowania lub modowania.
Przykładowo, biorąc dostepne dane o GDN 17/50/6f (mimo ze uważam je za co najmniej niecalkiem prawdziwe) można by dociążając membranę i dublując magnes uzyskać głośnik o szerokim pasmie przenoszenia do pracy w małej obudowie BR rzedu 12-13 litrów ze spadkiem -3db na 47-48 Hz i dobrym impulsie. Czyli taki który nadaje sie do małego monitora podstawkowego i może miec nadal dobre tony średnie przy lepszym basie niż z głośników 5".