m.in dlatego podoba mi sie pomysl avantgarde dajacy sredniotonowca w tubie bez zwrotnicy, kiedys mialem problem ze zdobyciem takiego, obecnie nie mam problemu z zaprojektowaniem ale nie mam tez przekonania do uzycia go w zestawach 3 way domowych, ogolnie na chwile obecna jestem zdania ze drogi nie sa po to zeby je mnozyc tylko mnozy sie je kiedy glosniki inaczej nie pozwalaja.
Przykladowo w wiekszym pomieszczeniu gdzie jest potrzeba uzycia glosnika 15 cali mozna rozwazyc 3way.
Do 12 cali spokojnie jeszcze 2 drogi na dzien dzisejszy widze, ktos powie ze sporo ze jak zoptymalizuje sie glosnik do odtwarzania srednicy to bas nie zejdzie do 20Hz itd. Z życia wziete :-) wszystko sie zgadza, basem trzeba sie zadowolic od 35-40Hz efektywnosc tez nie 100dB tylko dla 12 calowki powiedzmy 92-92dB/8ohm obudowy dla 12-ek 80-100l z dobrym opoxnieniem grupowym idac w gore nie tniemy glosnika 3KHz :-) bo wtedy faktycznie średnio, ale taka 12-ke przy odpowiedniej geometrii membrany dac do 1500Hz nie jest problem, lekki trik z pasmem ze wzgledu na kierunkowe i jest ciekawie, przyznam ze sie zdziwilem kiedy porownalem srednice do 2KHz z tak zaprojektowanych 12 cali i 7 calowki niskosredniotonowej ciagnacej sporo wyzej ale do celu testu odpowiednio ulozonej zwrotnica tak by pasma byly zbiezne. Przy porownaniu glosnosc tez wyrownywana.
Dlatego uwazam ze z tego EMS-a przynajmniej teoretycznie moze sie odezwac niekiepsko, aczkolwiek nie wiem na ile uniwersalnie, akustyka powinna dać koncert..