Z serii żartyniestosowne : francuski to oj drugi jezyk ;-)
apropos obudowy dokladnie taka robilem kilka lat temu sluzyla jako pudło go 15 cali Eminence, na góze grał wtedy Tang Band W8 1772 w dipolu, projekt wyszedl na 3+ wic nie bede sie rozpisywal, z prspektywy czasu wybralismy zbyt woowaty glosnik basowy, mial duze mozliwosci jesli chodzi o subtony ale naturalnosci za wiele tam nie bylo, niemniej co 15 cali to nie 15 czy nawet 20 cm ;-)
Obudowa dziala jak polaczenie basrefleksu z dipolem. Cisnienie rozpreza sie nawet szybciej ale jednoczesnie skrzynia przejmuje role jaka ma w obudowch wentylowanych. Nic odkrywczego nie napisalem, ale nie wiem czego sie spodziewasz i jak to widzisz wiec wolalem skrobnąc. Strojenie odbywa sie przez zmiane szczeliny, trzeba sie troche nakopac zeby znalexc punkt G :-) Jak masz juz pomiarowke to polecam na poczatek zestroic calosc tak by piki na impedancji w zakresie basu mozliwie wyrownac, mam nadzieje ze bedzie tak to sie stroic cholera, sam kiedy to robilem po prostu podkladalem dystanse i "na ucho" ;-)
Do tego glosnika to raczej duzy monitor bym strugal, klasycznie wentylowany, ze sklejki raczej bo nadmaru gory chyba nie ma sie co bac. Tak jakos mi wychodzi.