Z dobrych glosnikow serii Studio mozna uznac np 5MP60/N, ktory w obecnej wersji ma inne parametry niz stara wersja z nizszym Qts. Wg mnie ta wlasnie zmiana jest na plus, poniewaz aktualna wersja lepiej sie modeluje i doskonale dziala w TL. Warto wspomniec, ze ten glosnik byl stosowany przez Harpie, posiada faradaya i calkiem niezle brzmienie. Niestety jego cena jest obecnie za wysoka. Na dodatek jego kosz z poprzedniej epoki, ktora miala przypominac glosniki JBL, stanowi problem estetyczny przy doborze kopulki. Oczywiscie idealnym partnerem wydaje sie t2010 ale tylko wizualnie, poniewaz jego mozliwosci sa slabe, aby godnie grac w parze z 5MP60/N.
Kolejnym ciekawym glosnikiem jest niewatpliwie 12BR70, midbas ktory umozliwia zbudowanie taniego systemu 2-way o sredniej efektywnosci, oraz dzwieku jak najbardziej Hi-Fi, a z dobrym driverem moze nawet wiecej. Ten glosnik rowniez sprawdzi sie w TL, choc i BR jest zupelnie akceptowalne. Zrobilem na tym glosniku kolumny dla klienta, ktory chcial naglasniac mini bar i jest bardzo zadowolony.
6B30/P dziwny glosnik, z faradayem, ale miekka membrana. Dobry do TL, innej obudowy raczej bym nie polecil. Wymaga bardzo niskiego i ostrego ciecia, w przeciwnym wypadku srednica jest wycofana, bez wyrazistosci, dla mnie to wada. Teoretycznie zagada z filtrem 1 rzedu, ale tweeter musi byc wysokiej klasy, a to juz miezalians. Duza powierzchnia drgajaca, za 99zl bylby ok, ale za 149zl? Za ta kase to biore Tonsila gdn 17 100 bez zastanowienia.
MC115 juz nie produkowany ale dostepny, cena 200zl to raczej przesada, bo realne pasmo tego glosnika to 1-4khz. Glosnik o dobrym brzmieniu, podoba mi sie, jakby ktos chcial zrobic kolumny trojdrozne na stara modle z lat 70/80 plus mala kopulka wysokotonowa, to jak najbardziej, tylko ten wielki front...
6P200Fe wg mnie bardzo dobry glosnik, ale raczej jako sredniotonowy, choc na upartego da sie wydlubac 2way. Bardzo niskie znieksztalcenia, cena juz znaczna, spora efektywnosc, ktora raczej uniemozliwi zestawienie z typowa kopulka, moze w waveguide. Raczej do drivera kompresyjnego lub duzej wstegi.
Mam jeszcze klka innych beym, ale musze jeszcze nad nimi posiedziec, zeby cos wiecej powiedziec. Generalnie te nowe produkty z serii pro mysle, ze sa dobrej jakosci.