Audiohobby.pl

Magnetofon

bsw

• 562 / 5140
  • Ekspert
05-11-2024, 22:12
Z zewnątrz ładne ale w środku taka sama nowoczesna tandeta...

sibelius

• 200 / 2987
  • Aktywny użytkownik
16-11-2024, 11:31
Chciałem sprzedać 3 sztuki Saba CD 270 ale się rozmyśliłem...niech zostaną u mnie.
Chciałem sprzedać za niewielkie pieniądze ale odezwali się handlarze i jeszcze chcieli dać mniej.
Na transakcjach nigdy nie zarabiałem,zawsze traciłem.
Jeżeli wydam na magnetofon np.300 zł i jeszcze dam kilkaset złotych za przegląd w serwisie ,to gdzie tutaj może być zarobek podczas ewentualnej sprzedaży.
Co rusz zmieniam sprzęt,lubię poznawać,odkrywać,zaglądać do środka,ratować przed śmietnikiem.
To moje magnetofonowe "wariactwo" zostanie ze mną do końca,tak myślę.
Niedawno zakupiłem deck Telefunken RC 100,Niemiec a urodzony w Japonii.
Podobał mi się,to wszystko.
To mój pierwszy magnetofon gdzie kaseta jest na zewnątrz pudła.
Hammer,no cóż,z pewnością wiele jest takich przypadków gdzie z kilku sprzętów robi się jeden.
Trzeba się z tym pogodzić.
Pozdrawiam Was wszystkich.

chorazy3

• 1685 / 1805
  • Ekspert
16-11-2024, 16:48
No niestety naprawy magnetofonów niekoniecznie są opłacalne. Chyba że masz jeden z topowych modeli popularnych marek jak np. Nakamichi czy Sony. Ale te kosztują obecnie krocie.
Tańsze czy mniej popularne modele najczęściej albo trudno sprzedać albo pójdą za niewielką kwotę.
Dobrze, że to tylko hobby a nie źródło zarabiania na życie i do tego nie trzeba liczyć czasu poświęconego na naprawę.
Obecnie też koszt części zamiennych (nawet tylko pasków i rolek) potrzebnych do przywrócenia złomu do życia potrafi przewyższać koszt zakupu magnetofonu, typowo w deckach dwukieszeniowych, ale nie tylko.
Do kupionego ostatnio Pioneera CT-F850 będę musiał kupić części za ok. 200 zł: 6 pasków, idler, dwie rolki i dwa switche. Ponadto okazało się, że głowica kasująca jest ukruszona, trudno taką znaleźć, na eBayu można ale za kolejne 200 zł. I gdzie tu opłacalność?
Paweł

Hammer

• 4861 / 2502
  • Ekspert
16-11-2024, 17:58
Jest satysfakcja.... i chęć pochwalenia się  i w sumie to wszystko, to tylko chwila na którą czekamy.....
Elektronika doszła już do samochodów.
Ratuje ostatnio swego starego pojazda i jest to nieopłacalne, po wyliczeniu wyszło by że kupie młodszego w cenie starucha po zrobieniu... ale blacha i tak rdzewieje..... a do młodszego pewnie i tak trzeba dołożyć i taka robota.
Jak sie tak na trzeźwo siądzie i pomyśli to się nic nie opłaca, szkoda czasu i kasy i wtedy stajemy się puści, i bezsensowni.....ale jakby nie było kaseciaki nas trzymają i rowery mnie.

sibelius

• 200 / 2987
  • Aktywny użytkownik
18-11-2024, 17:03
16.11.2024r.
Zakupiłem deck Yamaha K-320.
Made in Japan.
Początek lat 80-tych.
W tym wypadku odszedłem od "srebra" w czerń.
Oczy się cieszą,serce raduje,jest pięknie.

sibelius

• 200 / 2987
  • Aktywny użytkownik
18-11-2024, 17:36
Saba,Telefunken i Yamaha w jednym stali domku...

AUDIOTONE

• 9885 / 6041
  • Moderator Globalny
18-11-2024, 19:57
16.11.2024r.
Zakupiłem deck Yamaha K-320.
Made in Japan.
Początek lat 80-tych.
W tym wypadku odszedłem od "srebra" w czerń.
Oczy się cieszą,serce raduje,jest pięknie.

Zakupy naszych "złomków" cieszą najbardziej. Niechaj Ci służy ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

paulino t7b1

• 6 / 53
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 05:31
kantonr - na "Elektrodzie" umieściłem instrukcję obsługi w języku polskim do GX75/95. Jeśli nie jesteś zarejestrowany, to podaj mi swój adres e-mail na PW to ci wyślę.....
Wiem że to było dawno ale czy masz jeszcze tą instrukcję, lub ewentualnie jej kopie? Czy ktoś może ma instrukcję do gx 75?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 09:20 wysłana przez AUDIOTONE »

AUDIOTONE

• 9885 / 6041
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 09:21
Nie wiem czy Cassiel odwiedza jeszcze to forum po 2011 roku... nie sądzę.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 637 / 1012
  • Ekspert
Dzisiaj o 10:48
Cytat: paulino t7b1
Czy ktoś może ma instrukcję do gx 75?
Instrukcje są bez problemów dostępne w sieci:

Service Manual: https://www.manualslib.com/manual/1230058/Akai-Gx-75.html#product-GX-75
Operator's Manual: https://www.manualslib.com/manual/3319460/Akai-Reference-Master-Gx-75.html#product-GX-75

Chyba, że szukasz wersji PL, wtedy gorzej.