Dzieki Cassiel, na PW podałem maila.
A przy okazji zapytam sie jescze wszystkich o trapiące mnie niejasnośći odnosnie mojego nowego nabytku, czyli Akai GX-75:
1. 8/10 razy kieszeń kasety (z kasetą w srodku) nie zamyka sie do końca po naciśnieciu przycisku zamykania na panelu, co blokuje podniesienie sie układu głowic w \'stan gotowości\' (cały czas słychać pracujący silniczek probujący dociągnąć kieszeń). Pomaga lekkie dopchniecie kieszeni palcem i wtedy slychac (i widać) jak głowice \'wystrzeliwują\' do prawidłowej pozycji. Kiedy w kieszeni nie ma kasety, to wszystko zamyka sie bez problemu.
2. Zauważylem tez pewne niedobre zjawisko podczas kalibrowania kasety przed nagrywaniem. A mianowicie, zauważylem, że (nie zawsze, ale dość często) gdy podczas kalibracji delikatnie dopchne, czy też poruszam kieszeń kasety, to linie \'Level\' i \'Bias\' troche przybierają kresek, tak jakby taśma się nastawiła na taki tor na jakim powinna być. Potem juz jak ponownie dopycham delikatnie czy tez poruszam kieszenią to juz nic sie nie dzieje, czyli taśma siedzi na juz \'swoim miejscu\' dobrze i nie schodzi z niego.
3. Jak juz kaseta dobrze siedzi i kalibracja jest zrobiona i zaczynam nagrywanie to przy odsłuchu podczas nagrywania jakosc nagrania jest ok, natomiast jak zakoncze nagrywanie, cofne kasete lub wyjme i włoże ją ponownie, aby odtworzyc nagranie to dzwiek jest jakby zza koca, zmulony, bez tonow wysokich itp.
4. Po włączeniu Dolby C podczas nagrywania i na odsłuchu czyli \'TAPE\' słychać ze lewy kanal gra minimalnie ciszej niz prawy. Sytuacja nie ma miejsca na Dolby B i bez Dolby.
Czy te usterki (punkty 1, 2, 3 głównie) to normalka i da sie je zrobić u znanego tu na forum serwisanta, czy lepiej oddac tego kaseciaka, bo dogadalem sie z bylym jego wlascicielem ze mam taka mozliwosc.
Wizualnie DECK jest w dobrym stanie i gdyby koszty serwisu byly niezbyt wysokie to chcialbym zachować tego kaseciaka. Czy w ogole orientacyjnie ktoś się wiem ile taka naprawa by kosztowała?
Dzieki z góry wszystkim za pomoc.