Audiohobby.pl

Magnetofon

tto

• 2 / 4967
  • Nowy użytkownik
23-04-2011, 10:45
Witam
Pytania głównie do Gardenusa, ale może inni też mieli do czynienia z oboma deckami.

Jak dotąd jestem szczęśliwym użytkownikiem Grundiga CF 5500, który to (wraz z Dualem C839RC) wyleczył mnie z konieczności kupowania ciągle nowych decków, jednak wczoraj dostałem puzzle o nazwie Optonica RT-9100. Puzzle z brakami - wykręcony mechanizm, pogubione śrubki, brak głównego silnika, lewej rolki wraz z jej ramieniem oraz jednego z rdzeni elektromagnesów i wszystkiego co przenosi z niego napęd na podnoszenie głowic... Za to wizualnie ładny stan.

I tu moje pytania - Jak oceniasz brzmienie RT9100 w odniesieniu do CF5500? Czy jest tak dobra, że warto za wszelką cenę szukać drugiej na części i próbować złożyć z tego jedną sprawną?
Czy RT-7100 ma taki sam mechanizm? Ze zdjęć widzę, że silnik i elektromagnes powinny pasować, jednak nie mogę dopatrzyć się drugiego capstanu, więc z lewej rolki nici. Chociaż mogę też roznitować prawe ramię rolki i zrobić z niego lewe. 7100 pewnie łatwiej będzie trafić...

Może ktoś posiada RT-9100/7100 na części?

dziarmaczek

• 2 / 5760
  • Nowy użytkownik
23-04-2011, 13:48
Masz takie forum we francji http://www.vintage-audio-laser.com/ tam masz schematy i serwisowki piszesz list na forum i kolega ci przysyla. Ja tez z francuskim mam problemy ale sie jakos zorientowalem jak tam sie poruszac.
Powodzenia Piotr
Dziarmak

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
23-04-2011, 14:08
tto - ja mam obie te Optoniki, ale nie na części. Cóż mogę ci doradzić ? Na Allegro można często kupić RT 7100 za niewielkie pieniążki. Ostatnio była Optonica RT 7100 w bardzo ładnym stanie za 129zł i nkit nie chciał kupić. Natomiast Optonica RT 9100 to na Allegro rzadkość. Widziałem ją z trzy razy na przestrzeni kilku lat na Allegro. I w tym jedna jest moja. A Ty jeśli potrzebujesz części, to raczej musisz kupić ten sam model. W ogóle, to moim zdaniem sprawa wygląda tak, że lepiej gdybyś zapolował na sprawną Optonicę RT 9100. A tą którą teraz masz, będziesz miał na części. Tyle że sprawna Optonica RT 9100 to wydatek rzędu 600/700zł. Mam również trzy Grundigi CF 5500, więc mogę powiedzieć, że te Grundigi nie są znacznie gorsze od Optoniki RT 9100. Mają lepszy, mocniejszy dół ale mało tolerancyjny Dolby System. Natomiast moja Optonica RT 9100 ma duży poziom wysokich tonów i dobrze działający Dolby. Jak chcesz, to mam serwisówkę do Optoniki RT 9100.

tto

• 2 / 4967
  • Nowy użytkownik
23-04-2011, 17:04
Serwisówkę mam.
Cassiel (widzę, że też nicka na AH zmieniłeś :) ) - możesz zerknąć czy prawa rolka i ramię, na którym jest osadzona wygląda tak samo w 7100 i 9100? Jeśli tak to jest nadzieja dla mojej 9100. 7100 na części trafiają się dość często, więc może pobawię się w rozwiercanie nitów. Jak już wspomniałem, tył mechanizmu - silnik i elektromagnesy, wygląda tak samo w obu.
Z tą moją 9100 jest tak, że po świętach odwiedzę graciarnię poprzedniego właściciela i poszukam brakujących elementów. Jeśli nie znajdę, będę szukał uszkodzonej 7100.
Na sprawną 9100 nie będę polował. Nie uśmiecha mi się wydawanie 600-700zł na magnetofon, a nie każdemu trafia się okazja za 200 :) Tym bardziej, że moja, poza wspomnianymi brakami, wydaje się sprawna po tym jak polutowałem poobcinane wiązki kabli (wszystkie z głowic. Co za rzeźnik to zrobił, tym bardziej, że wszystkie kable mają kawałek dalej złączki i można je było zwyczajnie wyciągnąć z płytek).

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
23-04-2011, 17:25
Te dźwignie wyglądają identycznie...

discomaniac71

• 275 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
29-04-2011, 00:55
Najpierw cytat z gotyka1:
"Skonfrontowałem także z ciekawości CT-959 oraz CT-S710, z którego 959 zrobił na starcie miazgę, dźwięk z 710 był naprawdę kiepski - jakości papieru toaletowego - takie wrażenie sprawiał po przepięciu słuchawek - w bezpośredniej konfrontacji naprawdę widać jak te niższe modele mocno odstają."

Kiedyś miałem bardzo złe zdanie na temat serii Pioneera z automatyczną kalibracją. Fakt nadal nie lubię ale miałem możliwość porównania CT-S 710 z kilkoma naprawdę porządnymi deckami w tym z CT-959. Także z Akai GX-67, Onkyo Integra TA 2570, Yamaha KX-930, Kenwood KX 1100 HX i KX 9010. System: Pioneer PD-75, Musical Fidelity xCan v3 po wnikliwym tuningu s+p Adama Bobka vel adamhiend, Sennheiser HD 600, Audioquest Coral i jakieś T+A. Pioneer CT-959 to klasa sama w sobie ale klasa brzmiąca z pewną manierą która nie do końca mi odpowiada. Zbyt wiele dodaje od siebie. Jest cudownie muzykalny ale nie tego szukam. Jego przeciwieństwem był niemal techniczny GX-67. Moim zdaniem bardzo niedoceniany zawodnik. Spokojnie można go zestawić z GX-75 (miałem). Yamaha KX-930 wypadła zdecydowanie dobrze. Bardzo ciekawy decki chyba tyle. Onkyo raziło neutralnością. Bardzo dobra średnica. Ładna scena. Dobry jakościowo, punktowy bas. KX-1100 HX... Deck - legenda. W zasadzie nie mogę mu nic zarzucić ale w porównaniu do 9010 grał dźwiękiem miał bardzo mało powietrza. KX-9010 to znakomity deck. Tyle powietrza ile potrafił zaoferować nie miał chyba żaden z magnetofonów. Jednak ATCS pozostawiał wiele do życzenia. CT-S 710 nie był w tym towarzystwie ubogim krewnym. Pioneery CT-S grają górą i to było słychać. Rozdzielczość pasma na górze zdecydowanie najlepsza w zestawieniu. Scena nieco gorsza niż w KX-9010 ale na niezłym poziomie. Sumarycznie bardzo dobre wrażenie. Układ Super Auto Ble nawet jakoś dawał sobie radę ale jak każdy automat bywał nieco chimeryczny. Można skorzystać z opcji ustawiania samego biasu. Tak czy tak nie stwierdziłem różnic pomiędzy CT-S 710 a CT-959 w stopniu opisanym przez kolegę gotyka1;-)

discomaniac71

• 275 / 6105
29-04-2011, 00:57
Wybaczcie stylistykę;-) Jest prawie 1.00 w nocy.

Dudeck

• 5101 / 6070
  • Ekspert
29-04-2011, 11:15
" ... Onkyo raziło neutralnością  ... "

Mogę prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia ? To chyba raczej zaleta .

discomaniac71

• 275 / 6105
29-04-2011, 11:43
Nie faworyzowało żadnych zakresów i miało ładną średnicę. Może to być zaleta - zgadzam się.

dziarmaczek

• 2 / 5760
  • Nowy użytkownik
29-04-2011, 17:11
CZESC. Mam problem jak wpisac na magnetofon nowy list do forum

Piotr
Dziarmak

chrees

• 1657 / 6102
  • Ekspert
29-04-2011, 17:18
Zamieść zdjęcia tego magnetofonu. Wspólnie poszukamy wrzutki na listy.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

rico1973

• 221 / 6055
  • Aktywny użytkownik
29-04-2011, 22:39
Może dorzucę swoje trzy grosze:-) w tej chwili jeśli chodzi o nagrywanie to istnieją dla mnie dwa decki TA 2570 i CT-S710. Za Pioneerem  przemawia możliwość ręcznej korekty BIAS-u czego nie ma w Onkyo. Z kolei Onkyo jest faktycznie bardziej równomiernie rozłożone w całym paśmie przenoszenia. Ale co najbardziej istotne; taśmy zapisane na tych deckach brzmią naprawdę bardzo dobrze na M 45 i KX 880. To wprawdzie decki 2- głowicowe ale mam do nich straszny sentyment i prawie zawsze na nich słucham kaset nagranych na innych deckach.

rico1973

• 221 / 6055
  • Aktywny użytkownik
29-04-2011, 22:42
A tak swoją drogą to co się dzieje z gotykiem1? zniknął całkowicie...

Gustaw

• Gość

Chaos

• 858 / 5194
  • Ekspert
04-05-2011, 00:44
witam towarzystwo!
ostatnio z braku czasu troche malo tu zagladalem ale teraz jest dobra okazja zeby to nadrobic: przybyl mi kolejny deck:-) tym razem jest to Pioneer CT-S830S. zakup byl bardziej kolekcjonerski niz uzytkowy bo wole maszyny bez automatycznej kalibracji. na szczescie w tym przypadku nie jest az tak zle bo Super Auto BLE calkiem dobrze daje sobie rade. ponizej krotka charakterystyka mojego najnowszego nabytku.

zalety:
- przyzwoita autokalibracja
- reczna regulacja Biasu
- przyzwoicie dzialajacy system FLEX
- dwuzakresowy wyswietlacz
- solidna obudowa

wady:
- glosny naped
- skandalicznie male pokretlo REC LEVEL
- trudny dostep do glowic z powodu specyficznego ich polozenia (Reference Master Mechanism)
- brak pomiaru czasu podczas przewijania
- slabe dzialanie Dolby

CT-S830S jest obecnie chyba najbardziej uniwersalnym sposrod moich magnetofonow. Sony TC-K790ES ma co prawda lepszy, bardziej "analogowy" dzwiek i "normalna" kalibracje ale zupelnie nie potrafi sobie poradzic z kasetami nagranymi na innym kacie ustawienia glowicy. Yamaha KX-580 to oczywiscie nizszej klasy maszyna ale posiada funkcje Playtrim. moglem wiec wreszcie zrobic porownanie FLEX-a z Playtrim-em i musze przyznac ze oba rozwiazania maja swoje wady i zalety. kiedys na lamach tego lub tego drugiego forum pisalem jak bardzo rozczarowalo mnie dzialanie sytemu FLEX w CT-S550S. wystepowal tam efekt falowania wysokich tonow podczas odtwarzania. w CT-S830S nie stwierdzilem tej przypadlosci. podczas sluchania Playtrim Yamahy jest bardziej dyskretny niz FLEX bo raz ustawiony nie przeszkadza swoim dostrajaniem sie na poczatku kazdego utworu. za to jego dzialanie na kasetach nagranych z Dolby jest slabe. z takim materialem lepiej radzi sobie wynalazek Pioneera. potwierdzam wiec opinie ze na nagrania zrobione na innych magnetofonach najlepiej miec oba rozwiazania. nie podoba mi sie dzialanie systemow Dolby w CT-S830S. dzwiek na nich jest nierownomierny. na B dominuje bas, na C i S natomiast do przodu pchaja sie wysokie tony. dopiero bez redukcji szumow wszytko sie uklada na swoim miejscu. nie wiem czy wszystkie Pioneery tak maja czy tez w moim egzemplarzu jest cos nie tak.