Audiohobby.pl

Magnetofon

Chaos

• 858 / 5194
  • Ekspert
04-05-2011, 00:49
ponizej troche nagich zdjec Pioneera CT-S830S. w srodku najbardziej mnie zdziwila spora ilosc kosci z logo Sony. w wiekszosci opatrzonych tez znaczkiem Dolby.

• Gość
04-05-2011, 08:09
Panowie czy orientujecie się pod jaka taśmę/my były justowane fabrycznie Technics RSB965 i 7 -ka ?

kantonr

• 3 / 4958
  • Nowy użytkownik
04-05-2011, 09:18
Witam Panowie,

Czy jest ktos z Krakowa tu na forum. Kupilem właśnie Akai GX-75 i chciałbym zamienić pare słów odnośnie jego obsługi, ewentualnego przeczyszczenia, kalibracji itp.

Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
04-05-2011, 16:37
kantonr - na "Elektrodzie" umieściłem instrukcję obsługi w języku polskim do GX75/95. Jeśli nie jesteś zarejestrowany, to podaj mi swój adres e-mail na PW to ci wyślę.

kantonr

• 3 / 4958
  • Nowy użytkownik
04-05-2011, 19:08
Dzieki Cassiel, na PW podałem maila.

A przy okazji zapytam sie jescze wszystkich o trapiące mnie niejasnośći odnosnie mojego nowego nabytku, czyli Akai GX-75:
1.  8/10 razy kieszeń kasety (z kasetą w srodku) nie zamyka sie do końca po naciśnieciu przycisku zamykania na panelu, co blokuje podniesienie sie układu głowic w \'stan gotowości\' (cały czas słychać pracujący silniczek probujący dociągnąć kieszeń). Pomaga lekkie dopchniecie kieszeni palcem i wtedy slychac (i widać) jak głowice \'wystrzeliwują\' do prawidłowej pozycji. Kiedy w kieszeni nie ma kasety, to wszystko zamyka sie bez problemu.

2. Zauważylem tez pewne niedobre zjawisko podczas kalibrowania kasety przed nagrywaniem. A mianowicie, zauważylem, że (nie zawsze, ale dość często) gdy podczas kalibracji delikatnie dopchne, czy też poruszam kieszeń kasety, to linie \'Level\' i \'Bias\' troche przybierają kresek, tak jakby taśma się nastawiła na taki tor na jakim powinna być. Potem juz jak ponownie dopycham delikatnie czy tez poruszam kieszenią to juz nic sie nie dzieje, czyli taśma siedzi na juz \'swoim miejscu\' dobrze i nie schodzi z niego.

3. Jak juz kaseta dobrze siedzi i kalibracja jest zrobiona i zaczynam nagrywanie to przy odsłuchu podczas nagrywania jakosc nagrania jest ok, natomiast jak zakoncze nagrywanie, cofne kasete lub wyjme i włoże ją ponownie, aby odtworzyc nagranie to dzwiek jest jakby zza koca, zmulony, bez tonow wysokich itp.

4. Po włączeniu Dolby C podczas nagrywania i na odsłuchu czyli \'TAPE\' słychać ze lewy kanal gra minimalnie ciszej niz prawy. Sytuacja nie ma miejsca na Dolby B i bez Dolby.

Czy te usterki (punkty 1, 2, 3 głównie) to normalka i da sie je zrobić u znanego tu na forum serwisanta, czy lepiej oddac tego kaseciaka, bo dogadalem sie z bylym jego wlascicielem ze mam taka mozliwosc.
Wizualnie DECK jest w dobrym stanie i gdyby koszty serwisu byly niezbyt wysokie to chcialbym zachować tego kaseciaka. Czy w ogole orientacyjnie ktoś się wiem ile taka naprawa by kosztowała?

Dzieki z góry wszystkim za pomoc.

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
04-05-2011, 19:31
Masz do zrobienia kilka postawowych rzeczy w własnym zakresie. Potem ewentualnie pomyśl o serwisie.
1,) Blokująca się kieszeń - wyczyść pasek napędowy. Ten o przekroju kwadratowym. Łatwo dostępny po zdjęciu pokrywy górnej. Nanieś na osie dźwigni z rolkami przesuwu taśmy trochę CX 80 ew. WD40. Zrób to strzykawką z igłą lub małym pędzelkiem. Poruszaj ręcznie dźwigniami lub kilka razy włącz i wyłącz odtwarzanie. Następnie powtórz zabieg. Chodzi o to, żeby preparat przedostał się na osie dźwigni bez ich demontażu.
2.)Brak wysokich tonów -  wyczyść rolki przesuwu taśmy preparatem Video 90 albo poprostu wodą z mydłem. Zdemagnetyzuj głowice.
3.) Problemy z Dolby C - Kup "Kontakt uniwersalny" oraz "Kontakt PR". Kontaktem uniwersalnym spryskaj wszystkie przełączniki w rzędzie, gdzie znajduje się włącznik Dolby. Kontaktem PR spryskaj wszystkie potencjometry.

Chaos

• 858 / 5194
  • Ekspert
04-05-2011, 20:55
>> ZAGRA, 2011-05-04 08:09:58
Panowie czy orientujecie się pod jaka taśmę/my były justowane fabrycznie Technics RSB965 i 7 -ka ?

najprawdopodobniej pod TDK SA.

• Gość
04-05-2011, 21:13
Aha...a 90 czy 60 min ?

Mam na stole oba i jest problem , za cholerę nie jestem w stanie biasując ustawić namiastki dzwięku do Uhera Cr240. Przepaść.

Chaos

• 858 / 5194
  • Ekspert
04-05-2011, 21:22
>> ZAGRA, 2011-05-04 21:13:29
Aha...a 90 czy 60 min ?

nie mam pojecia na ktora dlugosc...

• Gość
04-05-2011, 21:24
Grubszą lepiej prowadzi.

P...szę to, zjustuję na TDK na minimum zniekształceń i wioz tymi wynalazkami.

Piospec

• 4 / 4957
  • Nowy użytkownik
05-05-2011, 12:49
Witam,

Czy ktoś wie, gdzie można dostać rolki do Technics RS-B100?

Czy można dopasować coś innego? Czasami pływa mi taśma :)

pozdr

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
05-05-2011, 16:11
Być może wystarczyło by ustawić odpowiednio wysokość głowicy , oraz zmatowić te rolki. Ale na Allegro były ostatnio dostępne rolki do Technicsów. Czy będą pasowały do RS-B100...tego nie wiem. Musisz zmierzyć suwmiarką swoje rolki i potem zapytać o wymiary sprzedającego.

Mati73

• 80 / 5886
  • Użytkownik
05-05-2011, 20:42
Tu jest link jakie części można jeszcze nabyć do RS-B100 - oczywiściwe w hameryce

http://www.partstore.com/Model/Matsushita/Panasonic/RSB100.aspx?SearchTerm=True

oznaczenia dostępnych części znajdziesz w serwisówce:

http://elektrotanya.com/technics_rs-b100_sm.pdf/download.html

Pozdrawiam

Chaos

• 858 / 5194
  • Ekspert
06-05-2011, 23:02
to ja moze przy okazji: nadal szukam rolek do Sonego TC-K790ES, najlepiej oryginalnych.