Witam wszystkich,temat stary ale dodam cos od siebie.Nie wiem sam jak to jest z tymi glowicami amorficznymi,moim zdaniem sa to poprostu zwykle utwadzone glowice.Dlaczego tak pisze?ano dlatego ze widzialem rozne naklejki ,napisy itd na magnetofonach,glowicach i materialach reklamowych firm np Aiwa,Kenwood itd .I co sie okazuje to sa dokladnie te same glowice co w innych.Np tak jest w Aiwie ktorych mam 5szt,tak jest w Kenwood.W Aiwie glowica jest od Alpsa dokladnie w kazdej ta sama nic nie zmieniane.To samo w slynnym 880 od Kenwooda .Z racji tego ze mam na codzien do czynienia z elektronika i nie tylko ogladam te glowice ale takze je mierze ,mysle ze to jest poprostu rodzaj reklamy.Ktos w koncu musi za cos zaplacic.To tylko takie dwa przyklady firm ale tego jest znacznie wiecej.Czyli polska MDS 4421 tez ma glowice amorficzna,jest tam utwardzony Alps.
Głowice amorficzne stosowane były w pewnej liczbie lepszych magnetofonów w latach 80-tych, i to nie tylko trzygłowicowych, ale także dwugłowicowych. Stosował je np. Technics (pod nazwą AX), Kenwood, Pioneer, i inne firmy. Pod koniec lat 80-tych ustąpiły jednak miejsca tańszym głowicom z twardego permaloju, a głowice amorficzne stosowano tylko w najlepszych, najdroższych modelach, chwaląc się tym zresztą za każdym razem. Ponieważ głowica amorficzna przydawała magnetofonowi prestiżu, zawsze można znaleźć o tym informację, czy to na samej głowicy, czy też na klapce kasety lub tp.
[/quote]