Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 5622 / 2948
  • Ekspert
08-02-2020, 20:30
Można:
1 przelutować końcówki przekaźnika ( zimny lut ? )
2. jeśli jest rozbieralny to wylutowac  przeczyścić styki.
3. jesli nie rozbieralny wymienić na nowy albo przynajmniej działający lepiej

A może po prostu gdzieś jest w okolicy zimny lut obok niego.

Stanis

• 94 / 6307
  • Użytkownik
08-02-2020, 20:45

[/quote]
Być może. Poobserwuję. Jak się będzie to powtarzać to się zbiorę i zacznę grzebać. Jak nie ja, to kol.Serwisant.
Stach

AUDIOTONE

• 11321 / 6488
  • Moderator Globalny
08-02-2020, 21:00
Można:

Tak jak napisał kolega Hammer to bym zrobił w pierwszej kolejności.

Najważniejsze Stanisławie nic na szybko , bo wiesz jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy. A ja się już kilka razy o tym przekonałem.
« Ostatnia zmiana: 08-02-2020, 21:38 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

artekk

• 1762 / 6535
  • Ekspert
09-02-2020, 15:29
Dzisiaj męczę Króla Magnetofonów z innym wzmocnieniem. Jest bardzo dobrze.

Przy okazji info dla Wojtka - teraz wiesz do czego był pilot :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Hammer

• 5622 / 2948
  • Ekspert
09-02-2020, 17:04
eeee Król chodzi w złocie, a ten jest  po prostu czarny...
Powiedzmy ze fajnie jest mieć ten model, ale w pewnym momencie zastanawiamy się, że jednak złoty jest bardziej "królewski" i dlaczego go nie mamy.....

AUDIOTONE

• 11321 / 6488
  • Moderator Globalny
09-02-2020, 19:17
Arturo teraz już wiem, pilot do tego. Bardzo ciekawy wzmacniacz. Nawet u nas jest mało znany.

Stanisławie jak tam Braun?
Warto było by przelutować, jeśli oczywiście posiadasz lutownicę. Bo widać że definitywnie jest gdzieś zimny lut i niema dobrego kontaktu.
Wojtek.

artekk

• 1762 / 6535
  • Ekspert
09-02-2020, 19:19
Powiedzmy ze fajnie jest mieć ten model, ale w pewnym momencie zastanawiamy się, że jednak złoty jest bardziej "królewski" i dlaczego go nie mamy.....

Nie mam nawet czarnego, a jakbym miał, to raczej nie zastanawiałbym się nad złotym, bo mi się zwyczajnie nie podoba. Może baronom romskim, albo rosyjskim oligarchom pasuje do wnętrz, w których żyją.
Podoba mi się za to LTD wewnątrz, bo ma chassiss i mechanizm malowany na czarno, a w nim koła zamachowe z brązu. Także miedziowane radiatory w zasilaczu i parę innych drobiazgówm jak np. dodatkowe ekranowanie głowic.

Teraz zastanawaiam się tylko nad jednym. Jak tu przytulić jakiegoś ZXL'a :)
« Ostatnia zmiana: 09-02-2020, 19:24 wysłana przez artekk »

Stanis

• 94 / 6307
  • Użytkownik
09-02-2020, 19:33
Można:

Tak jak napisał kolega Hammer to bym zrobił w pierwszej kolejności.

Najważniejsze Stanisławie nic na szybko , bo wiesz jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy. A ja się już kilka razy o tym przekonałem.
A jednak zastrajkował ponownie!! A więc: rozebrałem gada i wg waszych wskazówek przelutowałem całą okolicę. Efekt był taki, że raz nagrywał dobrze a potem znowu źle. Przypomniałem sobie że wcześniej kupowałem 2 przekaźniki Omrona które miały być zamontowane w 1000ZXL. Jednak nie były dopasowane i leżały sobie. I właśnie jednego z nich zamontowałem w tym C-3. Teraz nagrywa pięknie!! Ale tak jak sugerował kol.Nano, różnica w jakości jest niewielka.Na 9,5 czuje się większą przestrzeń i swobodę w dźwięku. I nic poza tym. Można sobie zrobić testowo nagrania na kilku kasetach,najlepiej na setkach ale krótszych raczej nie, bo taśma znika błyskawicznie. 
Dzięki za podpowiedzi.
Stach

Stanis

• 94 / 6307
  • Użytkownik
09-02-2020, 19:37
Arturo teraz już wiem, pilot do tego. Bardzo ciekawy wzmacniacz. Nawet u nas jest mało znany.

Warto było by przelutować, jeśli oczywiście posiadasz lutownicę. Bo widać że definitywnie jest gdzieś zimny lut i niema dobrego kontaktu.
Wyżej coś już napisałem na ten temat. Coś tam jednak umiem. Taki ze mnie serwisant z kat.B albo C. :))
Stach

AUDIOTONE

• 11321 / 6488
  • Moderator Globalny
09-02-2020, 19:49
Czyli podejrzewam że problemem prócz zimnych lutów był w 50% także i ten przekaźnik.

Wyżej coś już napisałem na ten temat. Coś tam jednak umiem. Taki ze mnie serwisant z kat.B albo C. :))

Czyli poradziłeś sobie bez problemu. SUPER!
I mając taką gromadkę magnetofonów w rożnym stanie technicznym, nie wyobrażam sobie nie mieć choć podstawowych zdolności manualnych. Bo zawsze któryś z nich będzie potrzebować naszej opieki lub nagłej nawet tymczasowej naprawy.
Wojtek.

Hammer

• 5622 / 2948
  • Ekspert
09-02-2020, 20:10

Nie mam nawet czarnego, a jakbym miał, to raczej nie zastanawiałbym się nad złotym, bo mi się zwyczajnie nie podoba. Może baronom romskim, albo rosyjskim oligarchom pasuje do wnętrz, w których żyją.
Podoba mi się za to LTD wewnątrz, bo ma chassiss i mechanizm malowany na czarno, a w nim koła zamachowe z brązu. Także miedziowane radiatory w zasilaczu i parę innych drobiazgówm jak np. dodatkowe ekranowanie głowic.

Teraz zastanawaiam się tylko nad jednym. Jak tu przytulić jakiegoś ZXL'a :)

nie siedzę w tym temacie ....czyli różnica w goldzie jest w stosunku do czarnego nie tylko w kolorze.....

artekk

• 1762 / 6535
  • Ekspert
09-02-2020, 21:08
Coś tam jednak umiem

Żeby tylko każdy z nas tyle umiał i miał tyle doświadczenia z magnetofonami Stachu :)

Stanis

• 94 / 6307
  • Użytkownik
09-02-2020, 21:37
Coś tam jednak umiem

Żeby tylko każdy z nas tyle umiał i miał tyle doświadczenia z magnetofonami Stachu :)
Nie kadź Artkku,nie kadź!! C-3 gra piknie!
Stach

nano

• 9079 / 5641
  • Ekspert
09-02-2020, 21:52
ciesze sie z toba ze uporales sie z ta
plaszczka nieopspolita
gra pieknie to fakt

artekk

• 1762 / 6535
  • Ekspert
09-02-2020, 22:04
Zoki napisał, mniej więcej tak, że z jakością dźwięky C3 i C4 jest odwrotnie do ich numeracji, czyli C3 gra jakby był najwyższym modelem, a C4 niższym :)
I C3 moze stawać w szranki z naprawde topowymi magnetami : Nakamichi, Teac, Revox, które są trochę lepsze, ale nie na tyle by być klasę wyżej od Brauna. Czyli depcze im po piętach :)

http://zokiaudio.com/braun-c3-nemacki-vitez/?lang=sr