ZAGRA
Zgadzam się z powyższym nie pisałem celowo o koncercie bo nikt na zdrowy rozum nie zrobi takiego doświadczenia .
Ale kwestia dynamiki na koncercie a poziom nagranej płyty to zupełnie inna kwestia , jak już bodaj wspomniał rafael gdyby wszystkie realizacje były tylko kopiowane na CD ,LP i nie były wstępnie opracowywane inaczej mówiąc wygładzone , to takich nagrań bardziej zróżnicowanych dynamicznie nie moglibyśmy słuchać , ale z drugiej strony nagrania live są mają inne pozytywne cechy .
Kiedyś znajomego zapytałem dlaczego zmiksował tak płytę że że w zasadzie żaden normalny sprzęt tego nie odtworzy ??? otrzymałem jasną odpowiedż-
Bo takie miałem zamówienie ma być energiczna ,dobrze podana muzyka, z dobrym fundamentem , pod określonego odbiorcę .
Kiedyś pracowałem i miałem bezpośredni kontakt z muzykami miałem okazje słuchać na żywo nie przerwanie przez okres kilku lat wniosek i nauka z tego nasuwa się jeden że żaden system nie jest w stanie odwzorować tego co dokładnie dzieje się w sal koncertowej.
To tak jak ktoś pisze że dżungla jest piękna (wilgotność,owady,deszcze,itd) raczej na zdjęciach jest bardziej przystępna i ie da się tego opowiedzieć .
Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)