Audiohobby.pl

Magnetofon

Savage

• 889 / 6104
  • Ekspert
21-05-2011, 22:17
O właśnie Cles Ty masz sporo decków. Potrzeba mi jakiegoś rozeznania ;).
Do +2dB daje się nagrywać ok. Powyżej właśnie pierdzi i przestery.
Żeby nie doszło do tego, że fabrykę chcę poprawić. Ogólnie na większości kaset jest to samo.

cles

• 1604 / 6104
  • Ekspert
22-05-2011, 08:46
Jak na większości kaset to trochę dziwne. Bo ja w zasadzie wspominam tylko przypadek z HD8 na 950ES gdzie wyraźnie przester występuje wcześniej niż na innych deckach.

Inne taśmy 950ES ciągnie jak pozostałe decki.

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
22-05-2011, 09:10
Savage - ja Ciebie dobrze zrozumiałem. Ale rzeczywiście trochę mnie poniosło i odbiegłem od tematu głównego :-)) No cóż, zjawisko które opisujesz może występować. Myślę że czasem przyczyną może być usterka magnetofonu, czasem nieprawidłowa regulacja elektryczna (szczególnie prądu podkładu) a czasem taka może być już uroda konkretnego decka. Ja się z tym spotkałem w swoich magnetofonach. Ale najbardziej dokuczliwe są przesterowania w Siemesie RC 555. Występują one jednak podczas odtwarzania wysoko wysterowanych taśm. Już nawet nie pamiętam jak on nagrywa. I czy przesterowania występują już przy np. +2VU. Ale co do odtwarzania, to jest niestety kiepsko. Mogę jedynie odtwarzać na nim taśmy nisko wysterowane. A tak naprawdę, to ten akurat deck jest u mnie tylko "mebelkiem". Szczerze mówiąc nie mam potrzeby używania go....

Savage

• 889 / 6104
  • Ekspert
22-05-2011, 10:40
Odtwarzanie jest jak najbardziej ok.
Wszystkie regulacje przeprowadziłem zgodnie z serwisówką i bez zmian.
CHyba jeszcze z nim powalczę. Prawie wszystkie kondensatory wymieniłem we wzmacniaczach zapisu etc.
Nie wiem czy odtwarzanie jest na pewno dobre bo gra on dość ciemno. A nie ma możliwości ustawiania PB EQ.

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
22-05-2011, 11:32
Jeśli włożyłeś już w niego tyle pracy i ciągle jest nie tak jak trzeba, to jedynie pozostaje sprawdzenie głowicy. Chyba że ktoś kiedyś przy nim majstrował i poprzestawiał cewki nastawne....nie wiem.

Savage

• 889 / 6104
  • Ekspert
22-05-2011, 12:18
Zmieniałem głowicę ;) mam identyczną efekt ten sam więc wróciłem do oryginału.
Brzmienie tego decka jest naprawdę na poziomie ustępuję cta9 szczegółami, ale charakter mają podobny.
Najwyżej będę nagrywał do 0dB i już.
Cewki też ustawiałem bo jest to wszystko opisane w serwisówce.

Cassiel

• 180 / 5589
  • Aktywny użytkownik
22-05-2011, 12:27
Zapytaj G Marka, może coś wymyśli. Ja w elektronice jestem raczej cieńki :-)

jmaciek

• 389 / 5044
  • Zaawansowany użytkownik
23-05-2011, 00:18
>> Chaos, 2011-05-19 19:17:28
a jak wypada u ciebie Super Auto Ble XD na tle ATC z Technicsa? ja sobie chwale kalibracje Pioneera natomiast o ATC wole zapomniec. no chyba ze RS-AZ7 ma ja w zupelnie innym wydaniu niz RS-BX501?

Chaos,
Czy możesz coś więcej napisać o swoich doświadczeniach z ATC? Czemu chciałbyć zapomnieć?
M.

Chaos

• 858 / 5194
  • Ekspert
24-05-2011, 00:14
> jmaciek, 2011-05-23 00:18:49

nie lubialem ATC bo w moim dawnym Technicsie RS-BX501 zaburzala mi symetrie nagrania, tzn.: wokla i czesc instumentow wyraznie znosilo na jedna strone. przy nagrywaniu bez autokalibracji efekt ten sie nie pojawial. ktos mi juz kiedys pisal ze to raczej nie wina ATC. mozliwe, elektronikiem nie jestem wiec nie moge wykluczyc ze to byla usterka innego ukladu ktora akurat objawiala sie podczas kalibrowania. tak czy siak zle wspomnienia zostaly...
w obecnie uzywanej przeze mnie Yamasze KX-580 tez lepiej nagrywac bez "komputera". na szczescie w tym przypadku producent zostawil reczna regulacje biasu.

seniortelefono

• 284 / 6105
24-05-2011, 15:18
Czemu nagrywacie z tak wysokim poziomem wysterowania?

MaciejLK

• 508 / 6042
  • Ekspert
24-05-2011, 17:49
@Chaos,

Teoretycznie - podkreślam, teoretycznie! - ATC powinno dawać lepsze rezultaty niż sama ręczna regulacja prądu podkładu, bo regulowana jest też czułość taśmy, a w dużej liczbie układów także korekcja częstotliwości (EQ), a w niektórych nawet EQ dla dwóch pasm częstotliwości. A ręczny regulator Bias pozostawiono raczej nie po to, by dostosować magnetofon do taśmy, tylko po to, by użytkownik mógł dopasować prąd podkładu do swoich upodobać i charakteru nagrywanej muzyki (np. zwiększenie prądu podkładu obniża poziom wysokich tonów i zmniejsza SOL@10k, ale jednocześnie zwiększa MOL@315, więc nadaje się do nagrywania muzyki z mocnym dołem natomiast niezbyt dużą zawartością bardzo wysokich tonów).

@seniortelefono,

Nagrywanie z wysokim poziomem zwiększa odstęp od szumu i pozwala maksymalnie wykorzystać dynamikę taśmy, więc generalnie jest zabiegiem pożądanym - byleby z nim nie przesadzić. Gorzej, gdy okazuje się, że taśma która nie była przesterowana w jednym magnetofonie, okazuje się przesterowana w drugim, bo "nie wyrabia" elektronika magnetofonu, nie przewidziana na tak wysokie poziomy. Szkoda.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5561
  • Ekspert
24-05-2011, 17:57
>> MaciejLK, 2011-05-24 17:49:40

>Nagrywanie z wysokim poziomem zwiększa odstęp od szumu i pozwala maksymalnie wykorzystać dynamikę taśmy, więc generalnie jest zabiegiem pożądanym

I tak i nie częstotliwości powyżej 10KHz  są prawidłowo nagrywane na taśmie do poziomu -20dB przy wyższym poziomie wysokie częstotliwości są utrwalone ze stratą. Tak że przy taśmie nie samą dynamika człowiek żyje :)

seniortelefono

• 284 / 6105
24-05-2011, 18:20
MaciejLK

No tak, tylko że przy poziomie +2dB magnetofon nagrywa tylko do ok. 10 kHz. Tak więc nie nagrywa wszystkiego :-)

MaciejLK

• 508 / 6042
  • Ekspert
24-05-2011, 18:40
Nie napisałem, że zawsze i wszędzie trzeba nagrywać z maksymalnie wysokim poziomem. Poza tym, statystycznie, podobno niewiele jest utworów z bardzo wysokim poziomem wysokich tonów. No i są taśmy metalowe.

Po to mamy regulator i własny rozum, a także np. wskaźniki spektralne w korektorach (szkoda, że nie przyjęły się w magnetofonach, a byłyby pożądane), by móc ustawić maksymalnie wysoki poziom zapisu możliwy w danych warunkach, tzn. dla danej muzyki na danej taśmie. I szkoda, że ograniczeniem stają się nie parametry taśmy, tylko elektronika magnetofonu.

• Gość
24-05-2011, 19:16
Panie kolego , życzyłbym sobie taśmy żelazowej na tyle dobrej aby można było nagrać tyle ile daje elektronika w niektórych magnetofonach z typową głowicą zapisu.