Audiohobby.pl

Topowe przedwzmacniacze mc/mm

wiktor

• 2503 / 6103
  • Moderator Działu Słuchawki
23-12-2008, 22:27
Witam,

wkrótce pojawi się nowy przedwzmacniacz gramofonowy Accuphase C-27.  Nazwa modelu jest kontynuacją modeli C-7, C-17 i ten nowy C-27. Jak się tylko pojawi w Polsce porównam go z RCM Sensor Prelude.

wiktor

• 2503 / 6103
23-12-2008, 22:28
... cd

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
23-12-2008, 23:06
Pomarzyć można idą święta

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

ex_stozek

• 18 / 5809
  • Nowy użytkownik
27-12-2008, 20:01
Witam !
Pozwolę sobie dodać coś od siebie nt. Sensora - jak na jego cenę to konstrukcja jest mało przemyśla, dot. to pracy w trybie symetrycznym - czego dowodem jest pojawiający się brum. Przede wszytkim pre symetryczny musi mieć odpowiednie gniazdo wejsciowe, czter o lub pięciopinowe, poza tym należy rónież z-upgradować kable łączące gramofon z pre ( lub i wewnętrzne okablowanie ramienia ). Zależy od konstrukcji gramofonu oczywiście.
Wkładka gramofonowa jest naturalnym źródłem symetycznym - w przeciwieństwie do cedeków, nawet hgi-endowych i grzechem jest nie wykorzystanie tego w praktyce.
Podsumowując stosunek konstrukcja/cena w przypadku Sensora jest niekorzystny, nt. stosunku brzmienie/cena sie nie wypowiem.
Jednak nie mogę sie powstrzymac od pewnej dygresji:
Czy aby napewno kupując klocki audio nie zwracamy na nic więcej uwagi niź na samo brzmienie ?
W/g mnie wykonanie, jakość, konstrukcja no i obudowa powoduje proporcjonalne zwiekszenie ceny.

Nikt mi nie powie, że woli kupić tanio stuningowaną hondę, bo na torze jest szybsza od dużo droższego auta "lepszej " marki. Tak więc nie tylko osiągi są ważne ale i cała reszta.

Sensor jest preampen o rozdzielonej kontrukcji kanałów ale nie zasilania, ukłąd aplikacyjny z noty katalogowej, wejście symetryczne na wtykach RCA ( sic !) obudowa - bez komentarza i to  kosztuje 6 k zł ?
Tak, na zachodzie bo gdyby miało realna cene to nikt by go tam nie kupił, taki specyficzny rynek.
To już wolę wydać niecałe 1500$ na starego Accuphase C-220 - moze ktoś go pamięta ?

A preamp ma tylko wzmacniacz sygnał nic nie dodawać od siebie
Tylko nie chcę jakieś kłó tni wywoływać - tak sobię piszę :)
Pozdr.

wiktor

• 2503 / 6103
27-12-2008, 21:50
>> ex_stozek, 2008-12-27 20:01:35
Witam,

1. najlepiej jakby do dyskusji włączył się Pan Roger i Pan Robert z RCM.  Pewnie ten preamp będzie ewoluować i dobrze by było, aby w następnych wersjach wziąć pod uwagę opinie użytkowników.  

2. w moim przypadku było tak, miałem gramofon Marantz z ramieniem SME i brumienia nie było w żadnym trybie pracy ( należy zmieniać sposób skręcania masy w oryginalnym kablu SME ), teraz mam Denona i niestety nie da się wyeliminować tego przydźwięku, zatem to nie jest sprawa przedwzmacniacza.

3. na rynku jest bardzo mało urządzeń tego typu i niezmiernie cieszę się, że wkrótce pojawi się kolejna wersja przedwzmacniacza gramofonowego Accuphase.  Wiem o tym, że i Mcintosh wkrótce zaprezentuje się  z podobnym rozwiązaniem. To dobrze, bo poprzeczka zostanie podniesiona, i dla dużych producentów, i dla małych manufaktur.

4. uważam, że cena RCM Sensor jest pozycjonowana do realnej konkurencji ( również w dystrybucji RCM ), są tam urządzenia znacznie droższe i wcale nie grają lepiej. Kwestią czasu będzie jej korekta. Absolutnie nie jestem fanatycznym zwolennikiem Sensora, jednak testowałem różne marki i na ich tle wypadł najlepiej. Oczywiście według moich upodobań.

5. zwróc uwagę również na model Accuphase C-17, bardzie klasyczny.

6. Czy na pewno miałeś na myśli C-220 a nie C-222 ?

Z poważaniem
Wiktor

wiktor

• 2503 / 6103
27-12-2008, 22:50
... fragment z instrukcji RCM Sensor.

ex_stozek

• 18 / 5809
  • Nowy użytkownik
28-12-2008, 09:00
>>wiktor

Dyskusja byłaby wskazana jednak znając poglądy włąścicieli RCM na niektóre aspekty audiofilskie wątpię aby była merytoryczna - różnimy sie trochę za bardzo w poglądach :)

Odnośnie punktu 2 to niestety nie ma kolega racji  - to jest kwestia preapu - gdyby miał prawiddowo zaprojektowany stopień wejsciowy to żadneggo brumienia byc nie może, wierz mi, trochę preampów phono zrobiłem ( wszytkie symetryczne ) to wiem co mówię zaden mi nie brumił ( denon 103M, Goldring Exile, AT-OC7, ramiona Thorensa TP 16 i Revoxa Linatrax To kwestia okablowania ramienia, przewodu do preampa i na końcu stopnia wejściowego pre.
Po prostu wtyku RCA nie powinny być używane do przesyłu sygnału symetrycznego bo nie zostały do tego "wynalezione" rozumiem że chodziło tu o pewną uniwersalność preampu, ale skoro na niektórych wkładkach jest brumienie ( zabawa z masą i ewidentne problemy z dopasowniem impedacyjnym  - przydzwięk nie pojawia sie z nikąd jest tylko skutkiem takiej a nie innej konstrukcji stopnia wejsciowego ). Dlatego uważam że cena jest z księżyca.

Szkoda ze Accuphase nie wyciska z wkładek 100% ich możłiwośći, robili i robią znakomity sprzęt ale nigdy nie miał symetrycznego wejścia, tylko wyjścia, naprawdę szkoda. Ale i tak uważam je za kawał solidnej roboty.
Są też preampy zgoła minimalistyczne a legendarne - chociażby Vendetta Research - "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie..:)" Ale to inna historia..
Raczej chodziło mi o C220 222 to był chyba nowszy model.
Pozdr.

ex_stozek

• 18 / 5809
  • Nowy użytkownik
28-12-2008, 10:41

• Gość
28-12-2008, 13:13
Stożek ma całkowicie rację , dobrze zaprojektowane phono nie brumi.
Na tym polega cały cwancyk, aby na otwartym wejściu jak i zapiętym do masy wejściowej była prawie cisza.
Prawie , bo szum jest zjawiskiem naturalnym , i przy tak dużych wzmocnieniach jest czymś zgoła normalnym.
Termika, pojemności itp....

cocor2007

• Gość
28-12-2008, 14:24
>> Rafaell, 2008-12-23 23:06:12
Pomarzyć można idą święta

droższego nie było ? :) $ 29 000 !  4 x Manley Steelhead !  

http://www.boulderamp.com/owners_manuals/2008_Owners_Manual.pdf

O co chodzi z tym demagnetyzerem wkładek MC wspomnianym w linkowanej wyżej instrukcji obsługi?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
28-12-2008, 14:39
>> cocor2007, 2008-12-28 14:24:54
No cóż tranzystory na pewno pochodzą 4x dłużej i parametry pracy też zachowają dłużej stąd ta kalkulacja pewnie ;)

Pewnie coś takiego jak w głowicach magnetofonowych ? z czasem rośnie histereza  wkładka nie trzyma parametrów no  i trzeba coś z tym zrobić

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

cocor2007

• Gość
28-12-2008, 14:56
Kto dystrybuuje Bouldera w Polsce?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
28-12-2008, 15:02
JA  ;)))))))))))))))))))))))

Rafaell

J L Borges

cocor2007

• Gość
29-12-2008, 18:45
>> Rafaell, 2008-12-28 15:02:13
JA ;)))))))))))))))))))))))

Kłamca ! W Polsce nie ma dystrybutora, najbliższy w Niemczech.
Cena europejska jest jeszcze ciekawsza  - 34.900 Euro !

http://www.bt-vertrieb.de/

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
29-12-2008, 19:31
Po co Ci nowy 1 roczny jest prawie za darmo ;) na audiogonie więc po co przepłacać?

http://www.audiogon.com/cgi-bin/cls.pl?preaphon&1233515715&/Boulder-2008-Phono-Preamplifie

Rafaell

J L Borges