Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
29-12-2010, 13:02
"Nie piszę w tym momencie o Tractrixach Lankastera (inna technologia wykonania i założenia). "

Założenia myslę normalne - słuchamy gośnika nie tuby :-)
Technologię wykonania podporządkowaliśmy załozonemu celowi. Tuby o grubości ścianek powiedzmy 3-5mm można i ja osobiscie traktowałbym jako półprodukt. Pomysł Yogiego z okelejenim tuby jest jak najabrdziej OK
Z czasem pojawią sie w naszej ofercie również inne tuby (np. JMLC).

lancaster

• Gość
29-12-2010, 13:13
Yogi w przypadku Avantgarde nie wiem na ile głośnik niefiltrowany, ale na pewno sam ABS jako materiał na tubę lubi podzwaniac.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5712
  • Ekspert
29-12-2010, 13:17
Tego się kurde nie da słuchać (tego poddzwaniania) to jak słuchanie muzyki w kuchni z głową w garnku ;)

Tak bardziej serio to sporo osób tego na początku tego nie zauważa, jest wiele innych pozytywnych aspektów które zachwycają, no ale później robi sie spory ruch we wtórnym obrocie, wystarczy poczytać ogłoszenia na audiogonie.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5712
  • Ekspert
29-12-2010, 13:21
Żywica z matą szklaną też nie jest cudowna, również specjalnie przygotowane włókna węglowe mają swoje podbarwienia.
Wic polega na tym co zastosujemy jako wypełniacz do masy łączącej i myślę że tu sprawę podbarwiania można by mocno zniwelować

lancaster

• Gość
29-12-2010, 13:25
Dokładnie :-)

wiedzmin1973

• 86 / 6194
  • Użytkownik
29-12-2010, 13:27
Yogi, u Ciebie zwrotnica cyfrowa, a jak się to ma w innych konstrukcjach oprócz Avantgarde? Chodzi o rozwiązania zwrotnic analogowych? Swego czasu sporo się interesowałem szerokopasmowymi PHY PH i tam zdaje się też zero zwrotki - przykładem głośniki Ocellia i holenderskie... nie pamiętam nazwy. Tam brak zwrotnicy po drodze uważany był za plus. Czyli w przypadku tub to się nie sprawdza? Co do niemieckich konstrukcji to faktycznie czasem :)) drą buzię - co uogólnia się z otwartością i szybkością głośników tubowych. Fajnie gdyby można było z czasem dogadać się z Nautilusem i zrobić porównanie takich konstrukcji półaktywnych DIY/ rodzimych seryjnych z niemiecką konkurencją. Co do Avantgarde  to wiem o jednym spotkaniu KTS-u gdzie ponoć strasznie nie polubiły się z PSE na 300B AA który jest bardzo otwartym brzmieniowo wzmacniaczem. Na innych jest opis jak grają z Makiem 275 (opinie słuchaczy mocno spolaryzowane). Na AS róznie bywało. W tym roku nie dałem rady się dopchać. Miła ładna Pani o azjatyckiej urodzie próbowała nas poupychać w pokoju, ale słuchać rozpłaszczony na drzwiach nie dałem rady. 2 lata temu z najdroższym Transrotorem - jak dla mnie  nie bardzo, a jeszcze gorzej było w Sobieskim z  Ayonem chyba w pp - bas walił jak z bom boxa prosto w brzuszek - kumpel miał "zatwardzenie" ... 2 minuty muzy i gnał jak "Lokomotywa" Tuwima do najbliższego wc:))).        

rafaell.s.cable

• 1166 / 5712
  • Ekspert
29-12-2010, 13:29
Jeszcze jedno

Technologia wykorzystania topowych materiałów z włókna węglowego jest poza naszymi DIY możliwościami. np. wysokiej klasy żywica do włókna węglowego musi być stale przechowywana w temperaturze -18 stopni Celsjusza inaczej zaczyna sieciować (wiązać)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5712
  • Ekspert
29-12-2010, 13:34
>> wiedzmin1973, 2010-12-29 13:27:42
Dwa lata temu w Bristolu Avantgarde napedzane monoblokami Accuphase mogły się podobać (o podbarwieniach nie wspominajmy) Jednak dla mnie działanie typu soczewka i powiększanie pozornych źródeł dźwięku było po prostu nienaturalne no bo kto ma usta o szerokości 4 metrów :) No i pokój tej wielkości :(

Vinyloid

• 2470 / 5468
  • Ekspert
29-12-2010, 13:45
>> rafaell.s.cable, 2010-12-29 13:29:00
Jeszcze jedno

Technologia wykorzystania topowych materiałów z włókna węglowego jest poza naszymi DIY możliwościami. np. wysokiej klasy żywica do włókna węglowego musi być stale przechowywana w temperaturze -18 stopni Celsjusza inaczej zaczyna sieciować (wiązać)

Wystarczy nabyć audiofilską zamrażarkę i problem niskiej temperatury rozwiązany. Poza tym Indianie strugali całe łódki z drewna, to i takiego horna też by wystrugali. Polecam podręcznik "How to carve a horn loudspeaker housing from a Baobab timber ?" autorstwa Śmierdzącego Niedźwiedzia.

titan

• 299 / 6255
  • Zaawansowany użytkownik
29-12-2010, 13:46
"o bo kto ma usta o szerokości 4 metrów :) "

Trzeba usiasc w odpowiednim miejscu i usta zrobia sie normalne.

wiedzmin1973

• 86 / 6194
  • Użytkownik
29-12-2010, 13:49
Gustaw - dokładnie to rozwiązanie (na zdjęciu )  miałem na myśli:).

Lancaster - zgadzam się. 3-5 mm to mało, 1 cm już ok, 2 cm pewnie w tym samym rozwiązaniu mogło by być jeszcze lepsze (teoretycznie). Czekamy zatem na wasze produkty (tuby) a jeszcze bardziej na gotowe głośniki.

Rafaell - Autotech pisze że używa do produkcji i mat szklanych i węglowych - o ile czegoś nie pomieszałem. Ale czy korzystają z żywic w -18 C to już trzeba by ich zapytać.

Zdaje się że nie ma optymalnego materiału (drewno, sklejka, pp, mata węglowa/szklana, sztuczny kamień) jak i nie ma idealnego rozwiązania w zakresie typu tuby ( jak i w innych dziedzinach nie istnieje obiektywni idealne rozwiązanie). Pewnie wszystko i tak zależy w największej  mierze od umiejętnośc w umiejętnym zgraniu różnych zmiennych. To  kwestia doświadczenia producenta czy konstruktora, ucha i wiedzy czy wreszcie gustu. To jak z kucharzem, jeden z niczego zrobi "niebo w gębie" a inny mając najbardziej wyszukane i najlepsze półprodukty spowoduje że.. pognamy WC:)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5712
  • Ekspert
29-12-2010, 14:02
>> wiedzmin1973, 2010-12-29 13:49:58
Wysokiej klasy maty węglowe są aplikowane już razem z materiałem wiążącym, nikt tam się w paćkanie śmierdzącej żywicy pędzlem w matę nie bawi. Idzie to do pompy próżniowej i do autoklawu w którym jest wysokie ciśnienie i temperatura. Tak wykonany element jest sakramencko wytrzymały i po prostu pikny :)

wiedzmin1973

• 86 / 6194
  • Użytkownik
29-12-2010, 14:31
rafaell, ciekawe czy u nas w kraju ktoś wykonuje w tej technologii jakieś elementy?
Może stocznie jachtowe, producenci szybowców??

Autoklawy jako takie znam tylko z tzw. Fabryk Domów ;) w Górze Kalwarii gdzie miałem praktyki w Tech. Budowlanym - fajne czasy młodości:))
Oczywiście mowa o innych autoklawach (do elementów  wielkiej płyty - kiedy ta była jeszcze produkowana).
w sumie to był cały stół wibracyjny+ autoklaw w jednym - z tym że chyba nie było tam wysokiego ciśnienia a tylko regulowana temperatura + wilgotność.

lancaster

• Gość
29-12-2010, 14:53
Rafaell, znów idziesz lekko w  technologię z NASA tam gdzie jest to uwazam zbędne. Kiedy jakis czas temu rozmawialiśmy o łożysku do gamofonu wyszło na to, że precyzja pasowania spowodowałaby najprawdopodobniej samozakleszczenie przy podniesieniu temteratury o kilka stopni :-)
...choc z drugiej strony, węglowe obudowy do tub (Audiotekne) :

titan

• 299 / 6255
  • Zaawansowany użytkownik
29-12-2010, 15:31
Gdybym mial robic z carbonu to tylko dla wygladu, wtedy trzeba bylo by wykonac chyba 4 tuby zeby miec dwie.