nie wszystkie tylko te ktore w tej jednostce czasu "przeplywaja" :-)
Celowo wybrałem "daną" jednostkę czasu i wiem co chciałem wybrać. Jaka jest lepsza, 30 lat?
Czy Magu naprawdę myślisz, że słuchasz całego widma w czasie rzeczywistym? Nic z tego nie jest prawdą. Słuchamy wyłącznie zmian na tyle sprawnie, na ile nam pozwoli słuch. Te zmiany są przechowywane w pamięci jak matryca i na podstawie tego wyciągamy wnioski.
Posłuchaj fragmentu kłótni dwóch chińczyków. Czy jesteś w stanie przewidzieć po dwóch słowach trzecie :P
Większość ludzi nawet sobie nie zdaje sprawy z wyuczonych od dzieciństwa odruchów.
Ach ten bas. Kolejny przykład niezrozumienia. Również proste doświadczenie: poproś kogoś o postawienie przed Twoimi zawiązanymi oczami różnych przedmiotów. Kubka z porcelany, kawałka płaskiej gumy, wykładziny, kamiennej płyty i deski. Weź w łapę ołówek i spróbuj przesuwając ołówkiem po powierzchni odgadnąć rodzaj materiału.
Zdumiewające jest to, że Twój punkt wrażliwości/czułości mózg przeniesie na koniec ołówka. Jak by tam były sensory. I tak najprawdopodobniej odczuwamy infradźwięki, stopami i całym ciałem.
To my jesteśmy najmniej zbadanym elementem toru. Problemem jest wiara we własne (często nadprzyrodzone) możliwości z jednoczesną negacją nauki. Taka nasza aberracja ;)