Odsłaniam mój nowy wzmacniacz mocy: KRELL Duo 175 XD. Pytacie może, co ma wspólnego z moją końcówką ta pokazana tu wcześniej "bezlitosna" księżniczka tzn. Relentless? A dość dużo - bo to wspólna historia firm. Otóż niejaki d'Agostino, zdolny pomysłowy projektant legendarnych wzmacniaczy Krella, obecny twórca Bezlitosnej, był kiedyś właśnie właścicielem f-my KRELL, a obecnie prowadzi swoją pod własnym nazwiskiem. Zostawił Krella swojej byłej żonie i konsorcjum, co z początku odbiło się negatywnie. Ale już od 2014 musiał swoje palce wsadzić też w nowe modele Krella. W tymże roku zostały zaprezentowane wzmacniacze w klasie A z technologią i-Bias. Upraszczając, pomaga to zredukować do minimum straty mocy i efekty cieplne tradycyjnych wzm klasy A. Co zarezultowało przy konstrukcji trzech modeli Duo - 125, 175, 300. Przy czym te cyfry, to oznaczenie mocy w W/kanał przy impedancji 8 omów. To spotkało się w świecie już z wielkim zainteresowaniem, tym bardziej, że efekt dźwiękowy był bardzo dobry. Dopiero na jesieni 2018 Krell doprowadził te modele do perfekcji, robiąc upgrade i dodając do cyfr oznaczenie XD. Nie ma jeszcze prawie żadnych recenzji, ale to co jest, pozwala domyślić się, co powstało.
Jak to gra? U mnie wygrzewa się nadal ze słyszalnym postępem, co prawda, coraz mniej słyszalnym po pierwszych 45 godz. pracy, gdzie każdy dzień przynosił efekty. Wczoraj porównywałem do power amp Accuphase A-50V. Należy wspomnieć, że u mnie Krell podpięty jest podobnie jak Accu pod preamp Accu C-290 - obie końcówki symetrycznie. Różnice? Ależ jak najbardziej! Krell (jeszcze nie wygrzany) nie sięga na razie wyżyn A-50V, będąc tuż tuż. A te wyżyny można opisać jako wyrafinowanie, słodycz, lekkie ciepło lamp i przede wszystkim wybaczanie... Bo Krell jest do bólu wierny temu, co podane z tyłu. Tzn. materiał muzyczny suchy, bez sceny, pogłosu sali, czy po prostu niezdarnie amatorsko nagrany wychodzi ze Staxów bez łagodzenia typowego dla A-50V. Chociaż dostaje trochę ciepła i łagodności poprzez dobry przedwzmacniacz Accu. Jeszcze lepiej wiernie ;), czyli gorzej :( te kiepskie realizacje muzyczne wychodzą w połączeniu z preamp Krella, tak prezentowane u dystrybutora niemieckiego, u którego końcówkę Krella nabyłem. Słuchając dość świeżego egzemplarza i właśnie poprzez poprzedzającego pre Krella miałem słuszną nadzieję, że będzie w moim torze po wygrzaniu - lepiej. I JEST. Z tego wniosek, że niezłym pomysłem jest kombinacja końcówki Duo z jakimś przedwzm. Accuphase, lub z lampą np. Audio Research.
Bo jeżeli mamy do czynienia z dobrą, a daj Boże, znakomitą audiofilską realizacją - to niech się wszystko schowa w mysią dziurę! Wtedy Krell pokazuje z Accu taką klasę dźwięku, że nie ma już żadnych życzeń więcej. (Perfekcjoniści zawsze będą szukać dziury w całym: A może tak kable, źródło, listwę prądową zmienić, kondycjoner prądu dokupić?). No można, tylko - czy trzeba? Wydaje mi się osobiście (na dziś), że to przesada.
Tu wyjaśnienie: Ayon Crossfire, moja poprzednia końcówka, w codziennej praktyce obok końcówki A-50V, nie spełniła wszystkich oczekiwań na najwyższym poziomie. Potwierdza to uwagi poniektórych, że lampa ze swoimi transformatorami na końcu, prowadząc sygnał na trafa LST, które przecież odwracają proces przetwarzania natężenia i napięcia - nie jest najlepszym technicznym rozwiązaniem w moim torze. Dlatego tranzystorowy power amp DUO Krella ma przewagę: Ta stereo końcówka z dwoma potężnymi monoblokami z oddzielnym zasilaniem, daje swobodnie potrzebną moc bezpośrednio z tranzystorów na LST i dalej do elektrostatów. Do tego jest też wspaniała wartość impulsu - slew rate na poziomie 40V/msec, oraz współczynnik tłumienia - EDIT: 530! A więc końcówka 2x 175W/8 ohm w klasie A jest superszybka, co zamienia się na wierność przekazu, a precyzyjny bas w takich staxach Signature jest basem jak w 007, z tym, że głębiej i niżej...
Duo z upgrade XD jest właśnie od końca poprzedniego roku dystrybuowane do Europy, niektóre państwa dostaną te modele później. Ta moja mini recka tutaj jest więc może jedną z pierwszych w Europie??
EDIT:
http://www.krellonline.com/stereo-amps.html#Duo175http://www.tonepublications.com/whats-new-homepage/krells-new-ibias-duo-175xd/