Wszystkim komentującym kolegom serdecznie dziękuję. Gustaw: Grado mnie akurat nie interesuje, bo poznałem ich robotę wcześniej. Pmcomp: Szumiące nagrania analogowe często z minimalnym efektem stereo można, jeżeli się umie, poprawić cyfrowo. I niekoniecznie musi to popsuć efekt końcowy. Chociaż jest wiele takich produkcji, które po zabiegu nadają się na śmietnik. Majkel: Z tą "wioską" miałem, na myśli, przeginając, porażający odstęp może ze 30 lat pomiędzy N.Y. i akurat Berlinem, który słusznie uważasz za kontynuację dawnego DDR. Te inne wymienione miasta są już lepsze, jednakże, gdzie im do L.A. czy do S. Francisco, nie mówiąc o N.Y.
Z naszej beczki: Akurat w S.F. napotkałem salon Sennheisera, prawie przy głównym Union Square. Mogłem sobie spokojnie posłuchać najnowszego modelu Senka, następcy(?) 800-ki S mianowicie modelu HD 820. Tego nie widziałem jeszcze w Niemczech, a warto się nim zainteresować, bo wg mnie jest wreszcie w miarę tonalnie zbalansowany i ma parę innych dodatkowych zalet.