Audiohobby.pl

Uziemienie - klon RGC-24

• Gość
29-07-2008, 22:43
No ale w oryginale to jest zamknięte wiec niczego tam nie ubywa i nie trzeba dolewać... Z ta doniczką to żartowałem :)

A jak jest podpięty kabel? Ma tylko jedną żyłe połaczoną z zewnętrzną cześcią gniazda RCA?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
29-07-2008, 22:51
Kabelek dobrze raczej żeby był podpięty w ekranie który ma tylko rozplecioną końcówkę także utopioną w bentonicie drugi koniec ekranu nie podłaczamu do masy CD, coś jak kierunkowe IC ma to na celu eliminacjię działania rdzenia jak antena i ściągania śmieci z eteru (tak że ładunki na ekranie również lądują w bentonicie)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
29-07-2008, 22:59

Byłbym zapomniał woda parując zabiera ładunki z bentonitu do powietrza (coś jak upływnośc kondensatora) tak że dla tego to cały czas działa, inaczej naładowało by sie to do oporu i d...a z sztucznego uziemiania

Przypominam prosty często stosowany zabieg np. spryskiwania spryskiwaczem powietrza i pozbycie sie kłopotliwych ładunków elektrostatycznych (efekt świeżości)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

• Gość
30-07-2008, 07:01
Teraz to juz zupełnie nie wiem co i jak tam podłączyć i do czego podłaczyć ten ekran.

A nie wystarczy sam kondensator?

zyzio

• 960 / 5998
  • Ekspert
30-07-2008, 07:55
=> Lenny
Wypożycz sobie lepiej oryginalnego RGC-24, podłącz i zbieraj szczenę z podłogi, a potem nam o tym napisz :)))) Nie napisałbyś, bo czułbyś się jak idiota.....którym niestety już jesteś wyśmiewając się z czegoś czego nie próbowałeś.....

madly

• 118 / 6070
  • Aktywny użytkownik
30-07-2008, 09:37
Panowie, nie obrażajmy obrażających, bo stajemy w tym samym rzędzie i jesteśmy tego sami warci :-)

Więcej luzu i to ze strony niedowiarków, jak i nawiedzonych przekonanych. To nie AS :D

Przeczytanie wątku, napisanie postu zajmuje więcej czasu, niż zrobienie takiego urządzenia. Wiem, "jeśli to nie może działać, to nie będę w tym uczestniczył".  Ale proszę dalej konsekwentnie, skoro nie będę uczestniczył, to nie wtrącam się do całego tego "obłędu" i nie dzielę się uwagami, to nie może działać. Sprawdź i dopiero wtedy masz prawo powiedzieć, to wariactwo. Kropka.

madly

• 118 / 6070
  • Aktywny użytkownik
30-07-2008, 09:41
Rafaell - dobrze kombinujesz ale... na tej zasadzie oryginalne RGC-24 nie zalewa się wodą i nie rozładowuje się w żaden sposób.

Chyba, że Zyzio odprawia każdej nocy, gdy Księżyc w pełni tajemniczy obrzęd voodo-spłukania polewając urządzenie krwią ze świeżo ukatrupionego kurczaka (oups, kota) ;-) Zyzio, jak to jest?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
30-07-2008, 10:08
>> madly, 2008-07-30 09:41:26

Jakbyś poczytał więcej o bentonicie to byś się dowiedział że najlepszy i na dodatek ulepszany metodą opatentowaną mają amerykanie, my cały czas mówimy o "odpadzie" czyli piaseczku dla kotów, lub środku do klarowania wina z niską zawartością bentonitu na dodatek z zamkniętą strukturą-stosowanym w DIY. Dla tego trzeba trochę urządzeniu pomóc, bo granulat jest podłej jakości. W naszych krajowych warunkach DIY powinien to być jeszcze jeden masywny klocek z grubych 5-10mm blach o wymiarach naszego sprzętu wypełniony nie ulepszanym bentonitem i mogli byśmy sobie do niego nic nie lać też będzie działał tylko jest wtedy duży i ciężki ale sadzę że warto.Nalanie jednorazowe wody poprawia też styk bo bentonit puchnie pod wpływem wody i zaciska się na przewodzie dając dobre elektryczne odprowadzenie nadmiaru ładunków. Dobry Bentonit powinien 8x zwiększyć swoją objętośc -dla tego RGC-24 ma tak mocną obudowę.Nasuwa sie kolejny "Patent" obudowa na nasz sztuczny uziemiacz powinna być mocna i wtedy skutecznoścć działania bentonitu jest o wiele wyższa niż takiego luźno nasypanego do plastikowego opakowania po margarynie. Tak że cena robionego porządnie na DIY urządzonka też może wzrosnąć. Myślę że na Audio Show już takie duże pudełka zobaczymy wystawione na sprzedaż

Rafaell

madly

• 118 / 6070
  • Aktywny użytkownik
30-07-2008, 10:26
Oryginalny RGC-24 podobno nie bazuje na bentonicie, a sam bentonit, to wynalazek DIY, o ile dobrze zinterpretowałem wpisy w tym wątku. Czy tak?

@Rafaell
1. Czy trenowałeś ten bentonit do klarowania wina z linka wskazanego przez Ciebie wcześniej?
2. Zwróć uwagę, na mój opis urządzenia w obudowie zamkniętej parę wpisów wyżej. Ta "konstrukcja" spełnia parę Twoich uwag/spostrzeżeń :-). U mnie bentonit dość mocno sprasował i to z dwóch stron spiralną blachę miedzianą - powierzchnia styku Cu-bentonit jest ścisła i duża. Pudełko jest wypełnione mocno i naprężone przez rozpęczniony żwirek.
3. Zamknięcie pudełka zmniejsza odparowywanie wody i wysychanie całej masy. Czy Twoje uwagi dotyczące odparowywania wody i jej zasadności to coś, co sprawdziłeś, zweryfikowałeś eksperymentalnie, czy też próba wyjaśnienia zjawiska?  

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
30-07-2008, 10:44
Bentonit to produkt erupcji wulkanu, DIY bym do tego nie porównywał. Widzę dalej leniuszek i nie chce sie poszukać dla czego bentonit tak działa. Model efektu elektrycznego rozpracowano niedawno ok 20 lat temu,jest to nano materiał, szkoda klawiatury i mojego czasu, jak chcesz coś więcej wiedzieć to poczytaj wpisy powyższe i pogoogluj nie chce mi się wypuszczać pary w gwizdek

Rafaell

dong

• 541 / 6073
  • Ekspert
30-07-2008, 10:46
^Rafaell

a jaką wartość audiofilską może mieć bentonit budowlany?
http://www.technologie-budowlane.com/Granulat_hydroizolacyjny_SS100___WATERSTOPPAGE-p-346-.html

sprzedawany co prawda w workach 25 kg, ale dzięki temu zapasu starczyłoby pewnie na baaaardzo długo... ;-)

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
30-07-2008, 10:46
>> Qubric_, 2008-07-30 07:01:11
Teraz to juz zupełnie nie wiem co i jak tam podłączyć i do czego podłaczyć ten ekran.

Qubrik
Możesz podłaczyć zwykły RCA z wyrwanym bolcem środkowym do urządzenia a do bentonitu goły drut.

Rafaell miał na myśli małą modyfikację polgającą na zastosowaniu przewodu z ekranem. Ekran wtedy jest odłaczony od wtyku RCA po stronie urządzenia natomiast po stronie bentonitu i on i przewód masy taplają się w błotku ;-)
capisci?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
30-07-2008, 11:07
>> dong, 2008-07-30 10:46:29

Ja bym kupił i poszedł za ciosem. Taka ilość starczyła by do podpięcia naszego ulepszacza tak że od strony kolumn, trzeba by było to pewnie wtedy wsypać do dużych donic na kwiaty.  Miałbyś sławę jako pierwszy który na DIY zastosował to w ten sposób. Tam są wyższe prądy ale kto wie może jednak takie 10 kg sztuczne masy coś zadziałają na dżwięk ? kto nie próbuje ten niema

Rafaell

zyzio

• 960 / 5998
  • Ekspert
30-07-2008, 11:07
"oryginalne RGC-24 nie zalewa się wodą i nie rozładowuje się w żaden sposób" - tak, ale w nim siedzi jakaś tajemnicza mieszanka minerałów, a puszki nie da sie rozkręcić, żeby sprawdzić konkretnie co to jest ;)

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
30-07-2008, 11:26
>> zyzio, 2008-07-30 11:07:44
Mogą to robić w następujący sposób do wytoczonej puszki na prasie wciskają uszlachetniony bentonit i dają niewielka ilość wody wystarczającą do zainicjowania zarówno spenczania jak i przewodzenia-dla tego nie wypada z puszki a otwór jest po to żeby woda przechodziła z bentonitu do atmosfery i odwrotnie.

Rafaell