Audiohobby.pl

Uziemienie - klon RGC-24

madly

• 118 / 6070
  • Aktywny użytkownik
30-07-2008, 11:55
>> Rafaell, 2008-07-30 10:44:32
>> Bentonit to produkt erupcji wulkanu, DIY bym do tego nie porównywał.

Użyłem DIY w sensie "odkryty przez światek DIY".

>> Widzę dalej leniuszek i nie chce sie poszukać dla czego bentonit tak działa.
Nie leniuszek, a brak czasu :-) Po za tym, gdy ktoś prześlęczał zapewne spory materiał, a nie daj boże z wątków audiofilskich, gdzie co 20-ty wpis jest rzeczowy (;-)), ma jakieś wnioski, to dlaczego nie skorzystac z tej wiedzy? Po to jest ten wątek przecież.

A pytanie mnie intrygujące, to czy wg Ciebie wymiana powietrza i odparowywanie wody w przypadku obudowy, którą opisałem jest potrzebna, czy nie? Zawsze mogę zrobić dziurki w wieczku, ale czy jest sens?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
30-07-2008, 12:01
>> madly, 2008-07-30 11:55:12
Wymiana powietrza, czyli dziurki są konieczne, można dać audiofilsko po podeschnięciu pod dziurki elegancki materiał (to dla estetów) lub cienka czarna fizelinę krawiecką,będzie trwalsza

Rafaell

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nedj

• 46 / 6061
  • Użytkownik
30-07-2008, 15:38
-> madly
"Przeczytanie wątku, napisanie postu zajmuje więcej czasu, niż zrobienie takiego urządzenia."

Dlatego właśnie parę dni temu sam zrobiłem klona tego gadżetu. A mianowicie wspomnianą przeze mnie wersję "automatyczną" (a jak się jednak później okazało, jest to wersja "półautomatyczna").
Postanowiłem wypróbować wariant wyśmiewany przez innych, a mianowicie wersję samonawilżającą i samowzbogacającą się.
Kabel to sieciówka wykonana z litej miedzi (nie mam pod ręką suwmiarki, więc nie wiem, jak grube są druty). Oczywiście wykorzystałem tylko przewód od uziemienia, reszta jest niepodłączona. Po stronie kuwety jest goły drut, zawinięty w taką jakby antenkę (pętelkę). Po stronie sprzętu kabel jest przylutowany do ekranu chincha (wywalony środkowy bolec).

Poprawa jest bardzo zdecydowana i jednoznaczna. Też rozdziawiłem japę z wrażenia.
Trzeba tylko uważać, żeby kuweta nie była "przeładowana", bo wtedy brzmienie siada, zwalnia, robi się ciężkie, niezbyt rześkie i lepkie. Dlatego właśnie wariant ten jest "półautomatyczny", gdyż należy jednak kuwetę opróżniać.

Muszę jeszcze popróbować z różnymi rodzajami żwirku oraz z samymi "uzdatniającymi". Może uda sprawdzić, jak wiek i płeć "użyźniacza" wpływają na dźwięk.

Bardzo serdecznie polecam to rozwiązanie. Trzeba jednak je dobrze rozplanować logistycznie, bo inaczej będzie ostro capiło w pokoju odsłuchowym.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
30-07-2008, 21:27
Mnie zostaje wersja ręczna, bo mam uczulenie na koty, i nie zaoptarzę się w sierściucha tylko po to, żeby mi uziemiał audio. Mógłby ktoś podpiąć przewodem zacisk masy audio do odizolowanego kawałka rury wodnej lub ciepłowniczej, i co z tego wyszło?

karbidoczaszka

• 153 / 6099
  • Aktywny użytkownik
30-07-2008, 21:39
>> majkel, 2008-07-30 21:27:25
> Mógłby ktoś podpiąć przewodem zacisk masy audio do odizolowanego kawałka rury wodnej lub ciepłowniczej, i co z tego wyszło?

Mam podpiętą masę do miedzianej rury od kaloryfera od kilku dni i kompletnie żadnych zmian w dźwięku nie zauważyłem.

"When you hear music,
after it\'s over,
it\'s gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -
"When you hear music,
after it's over,
it's gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -

• Gość
30-07-2008, 22:16
Sądząc po ostatnich wpisach Zyzia to on codziennie odprawia czarne msze składając w ofierze mocz tuzinów kotów dla poprawy jakości brzmienia swojego Piano Crafta przy pomocy zaklęć voodoo :)))

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
30-07-2008, 23:40
Dzięki za odpowiedź, ja też nie słyszałem żadnej różnicy, oprócz tej zamierzonej - zniknął brum ze słuchawek wpinanych do integry, bo ja nie mam ani jednego klocka z bolcem. Ciekawi mnie natomiast porównanie żwirku do uziemienia drutem do rur, bo jeśli skutek będzie inny, to o co tutaj biega?

molesz

• 2 / 6079
  • Nowy użytkownik
12-08-2008, 14:11
z czego w oryginale jest wykonana obudowa?

zyzio

• 960 / 5998
  • Ekspert
12-08-2008, 14:28
Wygląda na żeliwną ;)

molesz

• 2 / 6079
  • Nowy użytkownik
12-08-2008, 16:56
dzieki, moze wiec warto zrobic klona tez  z metalowej puszki lub czegos podobnego , styk wypelnienia  z obudowa bylby wiekszy

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
17-08-2008, 03:17
No to chwalić się kto ma ile i do czego podpiętych sztucznych mas bentonitowych.

Ja na razie mam 3 w butelkach 2,5l po Coli ,w sumie to heca bo najmniej kosztuje bentonit dla kotków 12.90zł w Almie wyższe koszta to Cola trzeba wypić ;) pózniej kabelek no i złocone wtyczki Neutrika (ja obciąłem środkowy bolec, bo mi we wzmaku słuchawkowym odpina wtyczki z równoległych RCA)
Jedna "butelka" uziemia w tunerze masę z anteny a dwie pozostałe wzmacniacz słuchawkowy.
zmieniłem technikę napełniania bentonitem butelek,najpierw wsadzam rozpleciony drut z interkonektu (oczywiście zrobiony jako kierunkowy) później nalewam pól butelki wody, dosypuję bentonit tym razem nie dla kotków a po dojściu że wierzchnia warstwa jest sucha dolewam jeszcze wody,w ten sposób cały bentonit jest zalany i "uaktywniony" Sam wierzch zasypuję suchym bentonitem następnie mocno ubijam masę uderzając butelkami o podłogę dla wygody założyłem kabel przez nakrętki i dałem wtyczki gniazda żeby można było wygodnie butelki odpiąć i w razie przewrócenia nic mi się nie naśmieciło . Byłem rozrzutny i każdą butelkę mam osobno na każdy kanał-dual mono :) pewnie separacja kanałów się znacznie poprawi ;) Ponieważ jest poprawa szczególnie na basie i lokalizacji mniej na wysokich tonach zamierzam sobie coś takiego zrobić do kolumn. Na razie mam 2 butle 5l po wodzie mineralnej ale na oko do tych prądów głośnikowych to za mało, przypomniałem sobie o 20 litrowych kanistrach po chemii gospodarczej do prób jak znalazł tylko ten piaseczek zaczyna być drogi, pewnie trzeba będzie kupić w hurcie worek 50 kg-ach ta audiofilia

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

josef

• 536 / 6106
  • Ekspert
17-08-2008, 10:45
a próbował ktoś tego ze zwykłym piaskiem? może to nie chodzi o sam bentonit ale o samą wodę?

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
17-08-2008, 11:16
Powiedz to swoim kotom ;)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

josef

• 536 / 6106
  • Ekspert
17-08-2008, 11:39
ale ja ich nie muszę uziemiać ;)