Audiohobby.pl

Creative Aurvana Live - tuning

lancaster

• Gość
20-01-2009, 08:45
majkel, hehe z małym wytlumieniem graja lepiej(jak dla mnie) - nawet ich jeszcze nie rekablowalem :)

• Gość
20-01-2009, 09:20
Aurvany mimo wszystko są wredne, co jest na ich plus.
Im lepszy system tym lepiej brzmią.
Tak czy siak są ładnym strzałem między oczy dla wielu audiofylskych głuchawek.

lancaster

• Gość
20-01-2009, 16:28
Zagra, nie wiem wg jakiej definicji wredne ????
Wredne to dla mnie takie co to musza mieć zapewnione jakies tam secalne watunki zeby zagrać.
CAL! grają ze wszystkim do czegoich nie wepniesz. I to graja bardzoe przyjemnie.
Ich granie odnieram jako bardzo naturalne.
To ze im lepszy sprzęcior tym lepiej to jak dla mnie ich plus poza konkursem.

• Gość
20-01-2009, 16:35
>Lanc

Dokładnie.
Mi chodziło o to że są perwersyjnie przyjemne w amplifikacji, z tym że sa bardziej wdzięczne od wielu innych znacznie droższych cudownie opisywanych wynalazków.

gruesome

• 778 / 6042
  • Ekspert
21-01-2009, 16:26
>> majkel, 2009-01-19 23:15:35
> No i tak po kilku miesiącach znowu mnie naszło na wytłumienie CAL! wacikami. Grają szeroko, blisko i bez tego pogłosu. Chyba tak zostanie tym razem na długo. Jakoś mnie Grado odzwyczaiły od tego plastikowego echa, i musiałem się go pozbyć. ;)

Ja też spróbowałem wytłumić wacikami (mam CAL! rekablowane Monacorem), ale efekt był totalnie nieciekawy, dźwięk stracił ogień, podbita niższa średnica, jedyny plus to większa szczegółowość. Możliwe, że za grubo tego wacika wziąłem, ale odechciało mi się z tym bawić...

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
21-01-2009, 16:29
Optymalnie to dwa krążki na przetwornik, bardziej kosmatą stroną w kierunku przetwornika. :)

lancaster

• Gość
22-01-2009, 00:36
Probowaliscie moze rozwiercic muszle sluchawkowe tak by zrobić z CAL suchawki otwarte ?
Myslalem juz o tym wczesniej....dzis np. miałem na uszach GS1000 i efekt zamknięcia nauszników jest dosć upierdliwy delikatnie mowiac :)
Jesli rozwiercenie muzli w CAL! dałoby podobny efekt to bylbym w szoku....i temat wytłumiania odpada przy okazji :)

prinz

• 97 / 5796
  • Użytkownik
22-01-2009, 01:15
przyklejasz waciki na przetwornik, czy do scianki muszli ?
Let a good sound make this hard times a little sweeter!

prinz

• 97 / 5796
  • Użytkownik
22-01-2009, 01:31
ok, ja przykleilem tasma izolacyjna (na dwoch przeciwleglych krawedziach wacika) zgodznie z zaleceniem, dwa krazki "kosmata" stroną w kierunku przetwonika. Przykleilem na przetwornik.
Szczerze mowiac, mam nadzieje ze mi sie wydaje, bo jezeli nie to oszaleję. Bas jest bardziej punktowy a muzyka gra bardziej z pazurem? Juz nie wiem czy wierzyc samemu sobie ;)
Let a good sound make this hard times a little sweeter!

lancaster

• Gość
22-01-2009, 09:22
Wierzyc :)
Robiłem taki eksperyment  kilka miesiecy temu i tak zostało :)
Moze dlatego nie czuje potrzeby rekablowania(xgoź tu tez sychac zmiany)
Poprzez wytłumienie ujeło ja dla mnie "wad" CAL! a ozostawio przyjemnosć słuchania
Bawilem sie trochę ilościa materialu tumiacego i ostatecznie sostawiem go naprawdę bardzo niewiele - tu juz musisz sam poeksperymentowac.
Zatosowalem watolinę do wypełniania kolumn.

Conto Usuniente

• 755 / 5781
  • Ekspert
22-01-2009, 09:32
>> lancaster, 2009-01-22 00:36:11
>Probowaliscie moze rozwiercic muszle sluchawkowe tak by zrobić z CAL suchawki otwarte ?
>Myslalem juz o tym wczesniej....dzis np. miałem na uszach GS1000 i efekt zamknięcia nauszników jest dosć
>upierdliwy delikatnie mowiac :)
>Jesli rozwiercenie muzli w CAL! dałoby podobny efekt to bylbym w szoku....i temat wytłumiania odpada przy
>okazji :)

kilku ludzi z head-fi robiło takie eksperymenty z Denonami D2000 tj. odkręcali muszle i bardzo chwalili rezultaty

ze swej strony potwierdzam - efekt takiego modu jest korzystny

-------------------------------------------------
hmmm...

lancaster

• Gość
22-01-2009, 13:23
CU, na oczatek dorobie sobie muszle ala grado z jakiejs pecefalki :)

lancaster

• Gość
23-01-2009, 20:48
Prosty kseryment. Zdąem muzle, ale zostawłiem otulające wkladki gąbki.
czytelność iotwartosć gry in plus, bas wykop in plus....spadla mu nieco efektywność :)
...jeszcze poombinuję z budową ala Grado - zapowiada sie cieawie.....w sumie nie wiem jak ocenic samą wkładkę....w CAL! między uchem a wkladka znajduje sie materiał niekoniecznie akustycznie pzexroczysty.
Zakładam ze Grado sporo ze swojej bezpośredniości czerpią wlasnie  z braku tej "osłonki"....byle tylko w pewnym momencie nie porobilo sie tak ze cAL zaczynają byc lepsze technicznie ale gorzej sie ich słucha....
no nic....kolejny temat do sprawdzenia :)

awaria

• 46 / 6107
  • Użytkownik
24-01-2009, 19:32
sorki że nie na temat:
kiedys ktoś/chyba Rafael albo elberoth/ nie pamietam czy tu czy na AS znalazł gdzies jakieś słuchawki ,/ chyba studyjne/ , za około 100 pln  i je bardzo chwalił pamieta ktoś co to było???? gdzie dostepne i czy warte tych 100pln???

karbidoczaszka

• 153 / 6100
  • Aktywny użytkownik
25-01-2009, 11:05
Nie chodzi przez przypadek o polecane przez zildjana na AS słuchawki JTS HP-535 (alias T-Bone HD-880)? Jeśli tak to mogę powiedzieć że są bardzo wygodne - można w nich przesiedzieć cały dzień bez zmęczenia uszu/głowy. Co do dźwięku to w oryginale maja strasznie dudniący bas który mocno zmniejsza przyjemność słuchania, ale trochę blutaka wewnątrz muszli i problem zniknął. Generalnie to te słuchawki są po jasnej stronie mocy, środek pasma jest lekko cofnięty. Warte każdej złotówki.

"When you hear music,
after it\'s over,
it\'s gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -
"When you hear music,
after it's over,
it's gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -