Audiohobby.pl

Creative Aurvana Live - tuning

gruesome

• 778 / 6042
  • Ekspert
13-09-2008, 19:51
Nie no nie mogę zaprzepaścić szansy pobawienia się lutownicą :D. Kupiłem Monacora.

justaman

• 4 / 5932
  • Nowy użytkownik
01-10-2008, 17:45

p.f.pawlikowski

• 289 / 6093
  • Zaawansowany użytkownik
01-10-2008, 19:48
przypadkiem przeczytałem ostatnie wpisy; byłem w ostatnią sobotę w Amperku, kiedys tam już kupowałem conductfila, wtedy taka Pani poradziła mi go, podpowiadając, że popularnością przeskoczy Cordiala...

teraz będąc, rozmawiałem o nim, ale już z inną sprzedawczynią. Ja zrozumiałem, że mają go na stanie... ale nie kupowałem to pewności nie mam...

gruesome

• 778 / 6042
  • Ekspert
01-10-2008, 21:45
Niby mają i niby wysyłają pocztą. Mi nie wysłali, próbowałem wyjaśnić sprawę, Pani miała do mnie oddzwonić, ale tego nie zrobiła.

dyspa

• 6 / 5925
  • Nowy użytkownik
11-10-2008, 18:25
dyspa

p.f.pawlikowski

• 289 / 6093
19-10-2008, 23:57
pytanie może troche głupie, ale...

Chcę przeprowadzić recabling w CAL!, jak mam podłączyc kabel powiedzmy Conducfil 3014 gdy w środku dwie żyły sygnałowe a jedna masa... ? Masę podzielić na dwie części (rozdzielić) ciągnąc po kawałku z każdą żyłą sygnałową do osobnego głośnika? na to wszystko potrzeba jeszcze koszulki jakiejś termokurczliwej... ? Bo tak wywnioskowałem ze zdjęć stronę wczesniej...

__
pfp

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
20-10-2008, 01:40
Masa jest ekranem - czy masa oplata żyły sygnałowe, czy też wszystkie 3 żyły wyglądają identycznie?
Dwie żyły sygnałowe i jedna masa - to mi bardziej wskazuje na kabelek typowo sygnałowy.
Lepsze wyjście tutaj to wypuszczenie z wspólnego wtyku 2 takich (całych) kabelków.
Sygnałowe łączysz i wyprowadzasz jako "gorący" masa zostaje masą.
Możesz też wypróbować wypuszczenie masy jednym z sygnałowych, drugi sygnałowy jako sygnał, ekran podpinasz wyłącznie z jednego końca -> do masy we wtyczce, każdy (cały) kabelek biegnie do swojego przetwornika. Uwaga na zapewnienie pracy obu przetworników w tej samej fazie!
Lub: sygnałowe jako sygnały L i R, masa zostaje masą, kabel (jeden cały) biegnie do jednego przetwornika i w jego obudowie rozdzielasz i prowadzisz pod pałąkiem  do drugiego przetwornika. Wady: jeden z kabelków po rozdzieleniu jest widoczny, klejenie do pałąka można wykonać estetyczne jednak czy jest na to miejsce?
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Któryś z aniołów trącił mnie skrzydłem, chyba nawet za mocno..

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
20-10-2008, 01:57
O tym było pisane, tylko nie wiem czy w tym wątku, ale po raz kolejny się powtórzę. Trzeba wziąć dwa równoległe kable Conducfil 3014, ekranu się nigdzie nie podłącza, z żadnej strony, ani nie łączy ich ze sobą. Żyły idą do i od przetwornika, te od masy spotykają się razem dopiero we wtyczce jack. Tak gra najlepiej i jest fizycznie najsensowniej - najmniejsze pojemności, najmniejsze przesłuchy.

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
20-10-2008, 02:34
Jeżeli komuś zależy na transparentności i doskonałej wytrzymałości (wygląd rzecz osobista) kabla,
niech poszuka podobnego kabla jak mój na zdjęciu.
Mój - niestety nie bardzo jest dostępny w Polsce i w detalu :) choć mogę się mylić. Oby.
Jest grubszy (splot) ponad 2x od typowych kabli w słuchawkach.
Miedź beztlenowa, pięknie błyszczy po latach na całej długości mleczno-transparentnej osłonki.
2 żyły + ekran - to bardziej kable sygnałowe, pracujące na zasadzie:
2 kabelki:  kabelek: masa (sygnał) i kabelek: gorący (sygnał)  +   oplatający wszystko ekran wpięty do masy tylko w jednym punkcie.
Kabelek kierunkowy. :)::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
20-10-2008, 02:43
Ha ha... !!!!
Przypomniałem sobie:
Kiedyś przez te kable i kilka innych rzeczy na lotnisku wzbudziłem "lekkie" poruszenie obsługi odprawy podczas prześwietlenia bagażu..."Czy domyśla się Pan czy ktoś niezauważenie mógł Panu włożyć coś na lotnisku do bagażu??"Taką kartkę z napisem w wielu językach podłożono mi przed oczy...To były czasy !W sumie dobrze że czujni są.Hehhh !!

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
20-10-2008, 15:51
Może to zdjęcie jest nieco wyraźniejsze, aparat został w domu, daleko..  :)Kartka jest śnieżnobiała, z lewej - mój kabelek - to co widać z prawej to zwykły "chamsko" tani miedziany kabelek głośnikowy do porównania, zielono brązowy nalot na całej długości.Brrrrrrr :)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6093
21-10-2008, 10:38
dziękuję za wytłumaczenie ;)) mam Conducfila 3014, myslałem, że ten kabelek wygląda zupełnie inaczej, a dodatkowo zmyliłem się zdjęciami i stąd było moje pytanie o podłączanie kabelka, teraz już wszystko wiem i w najbliższym czasie przetestuję co wartała zmiana ;))

pozdrawiam!

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
19-01-2009, 23:15
No i tak po kilku miesiącach znowu mnie naszło na wytłumienie CAL! wacikami. Grają szeroko, blisko i bez tego pogłosu. Chyba tak zostanie tym razem na długo. Jakoś mnie Grado odzwyczaiły od tego plastikowego echa, i musiałem się go pozbyć. ;)

• Gość
20-01-2009, 04:30
Kupię parę CAL aby zrobić tuning z perforacją obudów celem uzyskania pół-otwartej obudowy.
Wiele otw.i zatyczki celem strojenia.

Conto Usuniente

• 755 / 5781
  • Ekspert
20-01-2009, 08:42
a czy ktoś próbował słuchać ich ze zdjętymi muszelkami - jako całkowicie otwartych?

-------------------------------------------------
hmmm...