Witam
Niedawno popełniłem konstrukcję:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12314Jestem bardzo zadowolony. Po wygrzaniu głośników, dostrojeniu MB i zapakowaniu wygłuszenia ( choć tu jeszcze będą zmiany) jest tak jak powinno i tak jak się spodziewałem.
Mam w planach przeprowadzkę, do większego mieszkania, gdzie nowy pokój z audio będzie miał ok 20m2. Stąd pomysł, aby zrobić nową konstrukcję, z mową obudową, ale opartą o to co kupiłem do tej pory.
Chciałem skonfrontować kilka rzeczy, żeby wiedzieć, czy gra jest warta świeczki.
Oto założenia:
- niższy podział średnie-wysokie ok.1,5kHz. Ostatnia konstrukcja na tym forum udowodniła, że spokojnie można się o to pokusić a dla L18 będzie to na pewno lepsze.
- niski podział niskie-średnie żeby break-up'y nie dzwoniły na basowcu i nie marnować potencjału L18
Chciałbym też uniknąć łamanej ścianki, żeby nie komplikować obudowy. Doceniam jednak projekt misiomora z AS i nie wykluczam podobnego rozwiązania jeśli będzie nieuniknione. Nie zdecydowałem się jeszcze co dać na dół. L22 nie wymaga wielkiej obudowy a w basie radzi sobie bardzo dobrze ( obudowa raczej BR ). L26 ma na pewno większy potencjał, ale nie wiem czy będzie konieczny - koszty też są wyższe.
Póki co to tylko plany, bo za jakiekolwiek działania mógłbym się wziąć dopiero po wakacjach. Jednak przez ten czas chciałbym mieć już gotową koncepcję.
Będę wdzięczny za owocne podejście do tematu.