...
,a propos lamp NOS, co powiecie o takich lampach: SYLVANIA ecc88 (e88cc, 6dj8)
@Aaarti wybacz, że cytat jest trochę zmieniony, ale link do Allegro przestanie działać i nie będzie wiadomo, o jakie lampy chodziło. :)
Nie chcę Cię zniechęcać, bo żonglowanie lampami to fajna i wciągająca zabawa, ale ja wkładając lampy E88CC różnych producentów, specjalnych różnic nie słyszałem. Jeżeli były to na tyle małe, że nie podjąłbym się zgadywać na ślepo, którego producenta lampy są we wzmacniaczu. Różnice tylko wtedy były wyraźnie, gdy np. jedna z lamp nie trzymała parametrów lub zwyczajnie była uszkodzona i na przykład szumiała. Były też wtedy, gdy zamiast E88CC wkładałem lampy, które nie były ich bezpośrednimi zamiennikami, czyli lampy o trochę innych parametrach.
Tak przy okazji chciałbym zwrócić uwagę, że lamy ECC88 to niedokładnie to samo, co E88CC.
Ta ostatnia to ulepszona, nowsza wersja ECC88. Różnią się one nie tylko żywotnością, ale i parametrami.
Np. maksymalne napięcie anodowe dla ECC88 to
130V, a dla E88CC to
220V.
Prąd żarzenia wynosi odpowiednio
365mA dla ECC88 i
300mA dla E88CC.
Lampa 6DJ8 to dokładnie to samo, co ECC88. Lampy ECC88 i 6DJ8 nie zawsze można wstawić zamiast E88CC.
Ale odwrotnie, czyli E88CC zamiast 6DJ8 i ECC88, można wstawić zawsze i nie powinno być żadnych problemów.
Lampy ECC88 i E88CC, mają trochę inne parametry i różnice w dźwięku mogą być słyszalne.
Powiem tylko tyle, że gdy ja sprawdzałem ECC88 zamiast E88CC, lepiej na pewno nie było.
Z moich doświadczeń wyszło, że tanie E88CC Tesli grają całkiem przyzwoicie.
Z ich bezpośrednich zamienników najbardziej podobały mi się lampy
6N23P-EW, zresztą też tanie.
Dlatego mogę Ci spokojnie te lampy polecić.
Fabrycznie, w Sli-80, wstawiane są lampy 6922, których bezpośrednim odpowiednikiem są E88CC.
Są jeszcze jedne lampy, które zagrały mi dobrze w Cary-m, jako lampy sterujące.
Te lampy to
PCC88. Tylko one nie są bezpośrednimi zamiennikami E88CC.
Zawsze, gdy wkładałem lampy, które nie były zamiennikami E88CC, dźwięk był gorszy.
Albo zamulony, albo jakiś taki bez wyrazu, albo zbyt szklisty.
To był jedyny przypadek, gdy granie wzmacniacza podobało mi się. Dźwięk był jak trzeba i miał ten błysk oraz świeżość.
Jeżeli konstrukcja twojego wzmacniacza pozwala na włożenie PCC88 zamiast E88CC, to warto spróbować.
Możesz być zaskoczony efektami. A lampy PCC88 też są bardzo tanie.
Trzeba tylko pamiętać, że lampy PCC88 mają inne napięcie żarzenia niż E88CC i ECC88.
Dla lamp ECC88 i E88CC wynosi ono
6,3V, natomiast dla PCC88 aż
7,6V.
Po tym, co napisałem, już chyba się domyślasz, że jestem podobnego zdania, co Synthax.
Ja też bym nie zapłacił za te lampy (ECC88 Sylvania) prawie 400 zł, bez upewnienia się, że są jakieś różnice na plus.