Dziękuję za zainteresowanie
Gwoli ścisłości nie powiedziałem, że chciał mi ten kabelek sprzedać ino, że użyczył do odsłuchu.
Co zaś się tyczy źródła, to miałem podobną sytuację z amplitunerem, ten sam odtwarzacz CD i gramofon Adam grało to czysto bez jakichkolwiek zakłóceń ale jakoś chudo bez wypełnienia. Wymieniłem kolumny, dźwięk był nadal taki sam, dopiero po wymianie wzmacniacza zaczęło to jakoś grać.
Co zaś się tyczy proponowanego odtwarzacza Marantz Disc :
CDMarantza CD 42 mk2 , 52 mk2 JVC XL-F154( ten co mam)
Digital converter: SAA7350GP
CD Mechanism: CDM-4/19
Frequency response: 20Hz to 20kHz 2 Hz- 20000Hz
Dynamic range: 96dB 96 dB (1kHz)
Signal to Noise Ratio: 105dB 107 dB
Channel separation: 90dB 94 dB (1 kHz)
Total harmonic distortion: 0.0064% 0,0022 % (1kHz)
Line output: 2V
Według tego co podają instrukcję obsługi posiadany obecnie przeze mnie odtwarzacz nie odbiega parametrami od tych dwóch modeli. Problem musi być więc gdzie indziej. Jak już wspomniałem z kolumnami Radian Reaserch i wzmacniaczem Loewe gra to dobrze.
Nie powiedziałem natomiast, że z Espressivo -E gra to źle, powiedziałem tylko, że jak na razie nie zauważam owego osławionego ocieplenia, które to podobno dają wzmacniacze lampowe.
Poczekam jeszcze aż pogra to wszystko razem 50 godzin.
Mam jeszcze pytanie do wszystkich mających porównanie słuchawek AKG K240 600 Ohm i Beyerdynamic DT 880, 990 czy te Beyerdynamic mogą okazać się cieplejsze w brzmieniu?
Wracając do kabelka, otóż taki kabelek może mieć znaczenie. Jak wiemy z lekcji elektroniki ze szkoły, taki kabelek dla prądu zmiennego jest układem posiadającym składowe : pojemnościową, indukcyjną, składową impedancji jest więc w pewnym sensie filtrem. Zatem w pewnych pasmach będzie miał tłumienie większe a w innych mniejsze.
Mało tego czasem taki kabelek może zacząć działać jak antena odbiorcza, bywa tak z kablami mikrofonowymi.
Ale kabelek to nie wszystko są jeszcze lampy i słuchawki i może tam należy kopać.