Teraz już zgłupiałem - wzmacniacz na tych 6N23P znów zaczął brumieć na prawy kanał. Wzmacniacz był wyłączony przez 4-5 godzin.
I znów pojawił się efekt z "ręką" - tylko że teraz już nie dotykałem obudowy, wystarczyła ręka w pobliżu wzmacniacza i brumienie ustępowało. Zbierałem rękę - pojawiał się ten brum czy jak to nazwać. Oczywiście znów po chwili przeszło i lampy działały już sprawnie. Bez względu na rękę...
Jak dojśc do źródła problemu? :)
Dodam tylko że wzmak stoi w pobliżu innych urządzeń elektronicznych - laptop, dysk twardy zewnętrzny. Na pewno spróbuję dzisiaj jak wpłynie oddalenie tych urządzeń od wzmaka.
...
@Prrogu,
Feliks Audio to porządna firma, a sam Espressivo do dobra konstrukcja.
Nawet, przy ustawionych naokoło kilku komputerach, nic takiego nie powinno się dziać.
Za to wpięcie komputera z osprzętem, np. do tej samej listwy zasilającej, co urządzenia audio może mieć wpływ na to, co słychać z głośników.
Na początek spróbuj to wszystko poprzepinać do oddzielnych listew, a listwy podłączyć do całkiem innych uziemionych gniazdek. Po dociskaj też wszystkie kable wychodzące ze wzmacniacza. Szczególnie interkonekty.
Może któryś niepewnie siedzieć. Przy wymianie lamp wystarczy wzmacniacz nawet delikatnie poruszyć i raz styka raz nie.
Znam i takie przypadki. :-)
Mnie jednak, najbardziej podejrzane wydają się lampy 6N23P. Jedna z nich może być niesprawna.
Zamień je miejscami i jeżeli brumienie zmieni kanał, to masz już pewność.
Gdyby brumienie było słychać w obu kanałach, to może by coś wyjaśniło włożenie tych lamp, które zamówiłeś.
Chodzi mi o te lampy, których bezpośrednim zamiennikiem jest 6N23P.
Gdyby po ich włożeniu pojawiło się brumienie, to mogłoby to świadczyć o tym, że możliwości konstrukcji nie są aż tak wielkie.
Może wbrew oczekiwaniom, nie można tak bezpośrednio zamieniać lamp 6N1P na 6N23P.
Konstruktor to fachman i wydaje się mało prawdopodobne takie "przeszacowanie" możliwości wzmacniacza.
Ale w życiu wszystko jest możliwe. Wszak nie ma ludzi nieomylnych. :)
Z barku lepszych pomysłów, nie zaszkodzi sprawdzić, jak to jest na tych nowych lampach E88CC, 69222 czy 6DJ8.
Oczywiście, jeżeli już dotarły i masz je w domu.
Gdyby pojawiło się brumienie, to skontaktuj się z Feliks Audio i dopytaj konstruktora, co może być tego przyczyną.
Jakoś cały czas nie chce mi się wierzyć, że się pomylił albo zbagatelizował fakt, że 6N23P nie jest zamiennikiem 6N1P.
Kto, jak kto, ale nie taki fachowiec!
Jeżeli na E88CC (czy 6922) jest cisza to wyjmij jedną lampę i w jej miejsce wstaw 6N23P.
I znowu, jeżeli cisza to wstaw tą drugą 6N23P w miejsce tej pierwszej i sprawdź, co słychać.
Możesz zamienić E88CC i 6N23P miejscami i sprawdzić, co się dzieje.
Myślę, że po tej żonglerce lampami, powinno się coś wyjaśnić.
Miłej zabawy i powodzenia w znalezieniu przyczyny. :)