Audiohobby.pl

Daphile

Piopio(AS)

  • 89 / 1178
  • Użytkownik
18-09-2014, 13:30
nie ma takiej opcji.
Daphile trzeba zainstalować bezpośrednio na kompie, na którym ma działać. I w sumie nie potrzebujemy do tego klawiatury ;-) System wystartuje z pena lub CD i zacznie działać. Zdalnie przeprowadzamy resztę konfiguracji.

magus

  • 20506 / 3545
  • Ekspert
18-09-2014, 13:41
to super, dzięki
Odszedł 13.10.2016r.

Cypis

  • 2435 / 2681
  • Moderator Globalny
18-09-2014, 19:53
1. Linkowany przeze mnie wcześniej PC dotarł do mnie i działa bez problemu z Daphile. Sygnał z integrwanej karty audio jest zdecydowanie akceptowalny.
2. "Share" działa dla każdego dopiętego napędu. Ptaszek + restart załatwia sprawę
3. Można do portu USB dopiąć zewnętrzny dysk HDD (port daje realne 0.5A), zaznaczyć ptaszka przy "share" i mamy... dysk sieciowy.
4. Instalacja z bootowalnego pena na dysk wewnętrzny komputerka audio przebiega bardzo sprawnie i rzeczywiście nie potrzeba ani klawiatury ani monitora. Robi się to poprzez sieć.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

magus

  • 20506 / 3545
  • Ekspert
18-09-2014, 20:57
Brzmi zachęcająco :)
Odszedł 13.10.2016r.

Cypis

  • 2435 / 2681
  • Moderator Globalny
18-09-2014, 21:11
Mój dalszy "plan napadu" jest więc taki:

1. Zakupić HDD po USB. 1TB powinno starczyć.
2. Ew. zakupić DAC po USB
3. Zamknąć pierwsze i drugie wewnątrz obudowy (Zmieści się! Jest na tyle miejsca!)
4. W przypadku DACa wyprowadzić chinche na śledzia z tyłu obudowy w innym zakupić w Biedronce "audiofilski" kabelek z minijackiem.
5. Zakupić tableta, który spełni rolę pilota.
6. Pozgrywać płyty na HDD
7. Słuchać.

Potem ew. upgradować. Np. robiąc separowane zasilanie do DACa (też się zmieści).

BTW. DAC po USB z Burr-Brownem (PCM2404) na pokładzie z ebay.com to koszt... ok. 7$ ;)

PS. Daphile w zakładce "Info" pokazuje, że procek w tym komputerku pracuje z prędkością 1,6GHz. Albo to bug w Dephile albo niezamierzony bonus od sprzedawcy.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

  • 2435 / 2681
  • Moderator Globalny
19-09-2014, 19:05
Pożyczyłem od Brata DACa na PCM2704 (Muse). Daphile go wykrywa bez problemu ale nie mogę skłonić go do grania. Tylko raz zagrał ale coś poklikałem i przestał. Nie mogę powtórzyć tego "wyczynu".

Ma ktoś pomysł co sprawdzić, ustawić, skonfigurować?
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

magus

  • 20506 / 3545
  • Ekspert
19-09-2014, 20:01
reset Daphile do ustawień fabrycznych? (chyba widziałem tam tę opcję)
Odszedł 13.10.2016r.

gutekbull

  • 496 / 3492
  • Zaawansowany użytkownik
19-09-2014, 20:36
Cypis=>
Spróbuj ,zakładka -Audio Devices - zakładka nazwa DACA jakiego używasz pozaznaczaj na dole wszystkie kwadraciki -Mixer controls  i Save & Restart

cadam

  • 4204 / 3544
  • Ekspert
19-09-2014, 20:51
Cypis dostałeś terminal z podstawką?

Cypis

  • 2435 / 2681
  • Moderator Globalny
19-09-2014, 21:33
reset Daphile do ustawień fabrycznych? (chyba widziałem tam tę opcję)

Nic nie dało.

Cypis=>
Spróbuj ,zakładka -Audio Devices - zakładka nazwa DACA jakiego używasz pozaznaczaj na dole wszystkie kwadraciki -Mixer controls  i Save & Restart

Mam tylko jeden kwardracik. Jest zaznaczony. Oprócz tego mam aktywną kartę zintegrowaną. Aktywna jest w Daphile i w BIOS PCta.

Zmieniłem próbkowanie strumienia audio z Max dla sprzętu na 41kHz i przez jakieś 10-20sek działało. Potem pojawiły się jakieś trzaski i przestało. Może to być wina oczywiście DACa.

Ciekawe czy inne wersje Daphile też by tak niechętnie współpracowały z DACem? Jest szansa skądś pociągnąć jakieś wersje archiwalne?

Znalazłem tylko to:
http://www.daphile.com/firmware/testing/

Cypis dostałeś terminal z podstawką?

Nie. Mam bez podstawki. Powinna być bo tak wynika z opisu ale mnie to nie przeszkadza. I tak maiłem zamiar używać w poziomie.
« Ostatnia zmiana: 19-09-2014, 21:42 wysłana przez Cypis »
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

gutekbull

  • 496 / 3492
  • Zaawansowany użytkownik
19-09-2014, 22:13
"Oprócz tego mam aktywną kartę zintegrowaną. Aktywna jest w Daphile i w BIOS PCta."

To wyłącz w Daphile i zostaw tylko DACA i Save & Restart.

cadam

  • 4204 / 3544
  • Ekspert
20-09-2014, 16:15
Ile bitowy jest procesor w terminalu Jujitsu?

cadam

  • 4204 / 3544
  • Ekspert
20-09-2014, 17:11
Jakby jeszcze na tym komputerku zrobić cyfrowe zwrotnice aktywne to byłby wypas.

Cypis

  • 2435 / 2681
  • Moderator Globalny
20-09-2014, 18:50
Ile bitowy jest procesor w terminalu Jujitsu?
32
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

  • 2435 / 2681
  • Moderator Globalny
21-09-2014, 10:44
To wyłącz w Daphile i zostaw tylko DACA i Save & Restart.

Próbowałem. Nic. Wyłączyłem integrę w BIOS. Nic. Próbowałem innych wersji Daphile. Nic. Próbowałem różnych ustwień aktywności/widoczności dodatkowych peryferii w BIOS. Nic. DAC milczy jak zaklęty. Dokładnie taki DAC:

http://www.ebay.com/itm/MUSE-USB-DAC-PCM2704-Sound-Card-Optical-Coaxial-Decoder-USB-to-S-PDIF-Converter-/400401799754

Czyżby PCM2704 był niekompatybilny z Daphile? A może pobór prądu przez DACa był za duży jak na tą płytę główną i dzieją się jakieś cuda? DAC jest oczywiście sprawny
Pzdr, Tomek
d(-_-)b