Audiohobby.pl

Konfiguracja Windows 7 - uwagi, propozycje.

Kraft

• 448 / 6067
  • Zaawansowany użytkownik
18-01-2014, 18:44
Testy empiryczne jak najbardziej, ale sensowność ich przeprowadzania "na ucho" względem zaawansowanej elektroniki jest żadna. Bitperfect to nie magia. Chodzi o uzyskanie pełnej informacji jaka została zapisana w ścieżce dźwiękowej bez żadnych pobocznych zakłóceń. W zasadzie tyle powinno obchodzić człowieka wiernego hi-fi, jeśli idzie o transport. Całą resztę można spokojnie zostawić miłośnikom low-fi. Jeśli najdzie mnie ochota na ingerencję w charakterystykę dźwięku użyję equalizera.

lancaster

• Gość
18-01-2014, 18:48
patryk, urzadzenie moze wplywac na dxwiek bezposrednio - poprzez mniej znieksztalcone odtworzenie sygnalu lub posrednio - np. poprzez zaklocenia.
bitperfect nalezy do tych pierwszego typu i o ile profil znieksztalcen moze byc kwestia gustu to zawartosc oryginalu w sygnale im wieksza tym bardziej mile widziana. Utracone dane żegnamy na zawsze, zaklocenia mozna redukowac. Stad bitperfect. Tez uwazam ze jest to sprawa wazna - czysto intuicyjnie ;-)

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
18-01-2014, 18:51
Bitperfect to przecież mały problem: jest albo go nie ma.

Kraft

• 448 / 6067
18-01-2014, 18:59
To chyba jeden z większych problemów audiofilskich. Dla niektórych, szczególnie wychowanych na winylu, nie do pomyślenia jest żeby perfekcyjny transport dźwięku uzależniony był w zasadzie od jednej zmiennej. Posrało tych pececiarzy, przecież tu trzeba uwalać bufory, zmniejszać latencje, kable sata owijać folią aluminiową, tworzyć ramdyski, a już co najmniej słuchać plików gapiąc się w zgaszony ekran przy hibernacji ;)

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
18-01-2014, 19:09
Jeżeli ktoś zasila odbiornik USB przez zasilanie USB, to może i tak jest, jeżeli przewody D+ i D- sieją po V+, GND i po ekranie. W dodatku można kombinować z GND i ekranem, czy nawet próbować zasilać z D+. Przy zasilaniu zewnętrznym chyba nie powinno być jakiejś różnicy, niby może się zmieniać rozkład transmisji danych w czasie, itd. itp. i siać gdzieś indziej, ba, u mnie punkt podłączenia masy wyjścia z PCM2902 do masy cyfry/analoga w DACu ma znaczenie. A masa idzie aż z GND z kompa, więc ma jakiś wpływ, ale zasili z zewnątrz i po sprawie pewnie. Tak też u siebie planuje zrobić, ale muszę dokupić 3 paluszki na USB i po sprawie. To już wyjdzie 15 paluszków...

Przecież tu zwykła zmiana w odbiorniku ma wpływ na dźwięk, a przy komputerze to bywa jak totalne placebo.

Kraft

• 448 / 6067
18-01-2014, 19:20
Jeśli zasilanie idzie po USB to bez izolacji galwanicznej ani rusz. Przy dedykowanym zasilaniu wystarczy zneutralizować linię zasilającą w kablu USB lub po prostu nie lutować jej do odbiornika/wypiąć ze zworki. Tyle. Większość dobrych DAC-ów ma ten temat ogarnięty.

gutekbull

• 498 / 6055
18-01-2014, 19:24
Kraft =>
Końcówka tego wątku poczytaj -próbowałem ....
http://audiohobby.pl/topic/12/7054#koniec

patrykvel

• 282 / 4905
18-01-2014, 19:25
Koledzy zle mnie zrozumieli, ja nie neguje tego, ze sygnal musi byc bit perfect. Jedynie chcialem zaznaczyc, ze nie jest to jedyny parametr ktory decyduje o jakosci transportu.

lancaster

• Gość
18-01-2014, 19:28
kraft od kiedy posluchalem przyzwoitego DAC z PC przestalem miec "ale" odnosnie mozliwosci tego medium. Byc moze tak jak Gutek czy domzz pisza mozna jeszcze sporo podciagnac, nie mam nic przeciwko, ale jeszcze mniejsze mam cisnienie zeby to robic.

Dawindyk

• 140 / 6094
  • Aktywny użytkownik
18-01-2014, 19:44
>> patrykvel, 2014-01-18 18:00:05
>Ale teraz pojdzmy w druga strone. Posiada ktos z was Ipada oraz camera connection kit z wyjsciem USB? Jezeli brakuje komus samej przejsciowki, to mozna >ja kupic od skosnookich przyjaciol za 2-3dolary.
> Ipad wspiera USB audio class 2.0, wiec nawet pliki 192KHz mozna odtwarzac na zewnetrznym DACu.
>
> Ja taki test zrobilem sobie 3 dni temu. Roznica w jakosci dzwieku jest slyszalna natychmiastowo, a czym dluzej sluchalem, tym bardziej wychodzily ulomnosci >mojego PC(windows 8, Intel i5 4670) w roli transportu danych.

Roznic miedzy Ipadem, Mac\'iem a PC nie stwierdzilem - przez zadnego DAC\'a a probowalem 3

Kraft

• 448 / 6067
18-01-2014, 19:47
>> gutekbull, 2014-01-18 19:24:02
>> Końcówka tego wątku poczytaj -próbowałem ....
>> http://audiohobby.pl/topic/12/7054#koniec

Za stroną producenta:
The USB receiver and processing are powered by the computer, while the output master clocks and line drivers are powered by a separate isolated linear power supply.

Także pupa zbita. Zostaje izolacja galwaniczna na zewnętrznym separatorze. Jeśli znasz speca, to może ten konwerter grzebnąć i dorobić separację najlepiej na transformatorze.

>> patrykvel, 2014-01-18 19:25:16
>> Jedynie chcialem zaznaczyc, ze nie jest to jedyny parametr ktory decyduje o jakosci transportu.

Chętnie dowiem się o innych parametrach. Obiecuję się nie śmiać, serio.

Kraft

• 448 / 6067
18-01-2014, 20:23
>> lancaster, 2014-01-18 19:28:09
>> kraft od kiedy posluchalem przyzwoitego DAC z PC przestalem miec "ale" odnosnie mozliwosci tego medium. Byc moze tak jak Gutek >> czy domzz pisza mozna jeszcze sporo podciagnac, nie mam nic przeciwko, ale jeszcze mniejsze mam cisnienie zeby to robic.

Na wstępie może zaznaczę, że należę do osób słyszących różnice w brzmieniu między samymi kośćmi DAC (za co nie raz zbierałem niesłuszne i haniebne baty od fallowa i majkela ;) nie mówiąc o pełnych aplikacjach konwerterów, wzmacniaczach czy interkonektach analogowych. Ale żadne ze znalezionych w sieci tweaków systemowych i sprzętowych, które każdy średnio zaawansowany użytkownik kompa może przeprowadzić samodzielnie nie dały słyszalnego efektu. No i w sumie nie mogły, bo nie mają żadnego uzasadnienia teoretycznego.

lancaster

• Gość
18-01-2014, 20:33
kraft, nie przejmuj sie ja tez slysze roznice w DAC :-))), choc kosci ktorymi sie bawie na codzien sa z 2 roznych swioatow - 1543 i 4397. Swego czasu bdb slyszalem roznice miedzy 1543 i 1541 (wybralem dla siebie 1543)

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
18-01-2014, 22:02
>> Kraft, 2014-01-18 20:23:18
...żadne ze znalezionych w sieci tweaków systemowych i sprzętowych, które każdy średnio zaawansowany użytkownik kompa może przeprowadzić samodzielnie nie dały słyszalnego efektu. No i w sumie nie mogły, bo nie mają żadnego uzasadnienia teoretycznego.

Na początku wątku wkleiłem link do darmowego skryptu CADa dla windows 8 (kompleksowy Tweak OSeu pod jednym kliknięciem).

Uruchom (tylko na systemie, który bezie używany tylko do Audio bo do niczego innego po uruchomieniu się już nadawać nie będzie :D - zrób sobie dual boota np.) i powiedz mi, że nie słyszysz różnicy.

Jeżeli słyszysz różnice między DACami to nie ma możliwości, żebyś nie usłyszał różnicy powodowanej tym skryptem bo jest większa niż różnice między dobrymi implementacjami DACów.

Jak różnicę usłyszysz to jest tylko czubek góry lodowej... tego co można osiągnąć ze skończonym produktem.

Pozdrawiam

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
18-01-2014, 22:13
Sebna, ale co to może zmienić? I tak masz to wszystko taktowane z odbiornika USB czy zmiany w interfejsie S/PDIF. DAC nie ma zegara (a przynajmniej te, które używałem). Dane z USB nie idą w tempie co do sampla audio, bo idą paczkami. W S/PDIF podobnie. W DACu sterowanym I2S już chyba tylko po jednym samplu, ale głowy nie dam sobie uciąć, bo nie zaglądałem w te papiery od dawna.

To bardzo ryzykowne stwierdzenie, że skoro I2S można synchronizować wg S/PDIF, to i S/PDIF może być synchronizowany wg USB, ale przecież do takiego PCM2902, który jest bardzo popularny i ponoć dobry, jest kwarc, więc nagle odpada PLL wg do paczek z USB, które są chyba 32-bajtowe.