Ciekawe bo w latach pięćdziesiątych podali w polskim Radioamator i Krótkofalowiec Hi Fi wzmacniacz lampowy o moczy P=1W, na lampie EL84 i EF80 i wynika wniosek że tylko do tej mocy taka lampa ma liniową charakterystykę a powyżej tej mocy to tylko wzmacnia. Przecież dawniej ludzie robili pomiary lamp elektronowych i inaczej do dzisiaj nie może być inaczej i tak samo w tym czasopiśmie podali schemat pięcioelementowej anteny na UHF(z czasu kiedy tylko jedna stacja TV zaczęła nadawać na UHF) -którą zrobiłem smukłą czyli na nie dużej średnicy drutach, aby uzyskać większy rezonans i czułość i z pewnością taka antena jest lepsza od tych co są teraz i wiem że z balkonu 3 piętra kiedyś ściągała dalekie stacje TV, które wstrajały się bardzo wąsko i bez antenowego wzmacniacza można było je dobrze oglądać.
Zatem kto poszukuje wysokiej jakości to w obecnych czasach nic znajdzie lepszego jak było i tylko do rzeczy zamiast Hi Fi są przypięte mylne określenia najwyższej jakości, co niby ma czynić czasy przyszłości i wystarczą dwa stare przenośne radia tranzystorowe Koliber i rozsunięte od siebie i jaka to jest wielka przestrzenność dźwięku -czyli robią lipę i wsadzają dużo śmiecia, aby dźwięk w przestrzeni rozpylić i na pewno to nie są czasy techniki przyszłości i na dodatek to co sprzedają to jest sprawdzone na NASA jako NIC, bo się normalnie od razu spala i ma większe zniekształcenia i kto za te audio NASA programy płaci jak i gdzie-w kosmosie, do nieskończoności (hi hi! taka to jest chłopska technika i tylko taka i nie inna)?
To ja podałem normalne schematy wzmacniaczy i podałem przykłady pomiaru tranzystorów mocy, które jeszcze można zastosować do tranzystorowych czystych wzmacniaczy małej mocy, które nikogo oszukają bo lepiej tego nie można zrobić i to jest to co było i jest ludziom cenzurowane.