Audiohobby.pl

Beyerdynamic DT990

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
12-06-2013, 12:45
No coz, po prostu to wszystko jest jak rozmowa slepych o malarstwie :)) Takie to sa te audiofilskie rozmowki.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
12-06-2013, 12:46
Fajnie sie gada, kiedy nie jest zdefiniowany jezyk ktory sluzy do komunikacji. No i se mozna tak gadac w kolko, to i se gadamy :)

zibra

• 812 / 5200
  • Ekspert
12-06-2013, 14:10
Jak w zyciu - niektorzy lapia, niektorym trzeba narysowac :p
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

lancaster

• Gość
12-06-2013, 14:51
zibra, no tp PS1000 sa bardzo nierowne pod wzgledem zrownowazenia tej "rozdzielczosci"  o której piszesz...bo bas pod tym wzgledem odstaje od reszty. 990ki sa bardziej zrównowazone, bo bas lepszy niz w PS z tego co Pawel pisze, średnica lepsza niz w PS a góra po prostu bdb. Do tego wieksza przyjemnosc ze sluchania jako calośc.

Co daje rozdzielczosc gory troche lepsza skoro calosc mniej mi przypomina to co slysze na żywo bo wokale mniej emocjonalne, ogolnie mniej odcieni na srodku (to mi w Gradosach faktycznie średnio leży)calosc ma mniejszy PRAT, dynamike itp. ... a na pomiarach jakby widac o co chodzi.
To sa faktyczne korelacje pomiaru z rzeczywistoscia. Można je uwazam uznac za miarodajne bo przekladaja sie wprost.

zibra

• 812 / 5200
  • Ekspert
12-06-2013, 15:15
Ja nie gloryfikuje PSow:)
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

lancaster

• Gość
12-06-2013, 18:22
990 ki 32ohm wyladowaly. Wygodne, od startu dobrze sie slucha i Cohena i Toola i klasyki ... z laptopa.
Z dobrym torem będzie bajka, a z dedykowanym ... wiadomo 9 klas lepiej i inne takie uniesienia.
Dam znac odnosnie brakow i rzeczy ktore po dluzszym odsluchu wychodza lub potwierdzaja pierwsze wrazenia.
Moze recenzje skrobnę, ale po porownaniach z innymi sluchawami. Mocno licze na to ze Gustaw nalezycie sprofanuje moj nowy nabytek.

Slabo izoluja, wlasnie slysze jak w kuchni robi sie koktail truskawkowy :-)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
12-06-2013, 18:43
Gratuluję nowego nabytku! Dlaczego akurat 32 ohm? :)

lancaster

• Gość
12-06-2013, 19:38
Sluchalem 990ek 250ohm, rozmawialem z Baele ktory porownywal 32 z 250ohm i 32 wypadly lepiej. Pewnie roznica nie jest jakas kosmos bo ten dxwiek tak jakos pamietam ;-)
Nawet gdyby wypadly porownywalnie pewnie i tak bym sie zdecydowal na 32 bo raz ze graja z lapka a dwa ze jak bede robil do nich OTL i wzmak wysteruje 32 to wyzsze impedancje bezproblemowo.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
12-06-2013, 19:39
U mnie 250ohm poszły spokojnie pod kątem napięcia z SGS3, a tego się nie spodziewałem.

lancaster

• Gość
13-06-2013, 10:36
Odnosnie tonalnosci 990ek. Wydaje sie ze maja lekko cofniety środek, ale po jego "korekcie" +1-3dB equalizerem okazuje sie ze wcale nie. Kazde dorzucenie dB w tym zakresie psuje dxwięk. Podobnie rzecz sie ma z obnizaniem zakresu dolnej średnicy. Pod tym wzgledem sluchawki wygladaja pod tym kątem na bardzo solidnie dopracowane dxwiekowo. Pozostaje kwestia góry pasma której mogloby byc troche mnie i nic by sie nie stalo. Mysle ze NOS DAC zalatwi sprawe definitywnie, bo raz ze bardzo "po męsku" podaje średnice i bas  a dwa ze roluje gore wlasnie o tyle o ile potrzeba (2-3dB)....zreszta na wielu nagraniach brzmi to świetnie, ale tez troche slychac ze jest to "doświetnienie" bez którego byc moze bedzie jeszcze lepiej:-)
Rozdzielczosc góry o która mieliscie uwagi - wiem o co biega, faktycznie. Moznaby sprobowac zdejmowac gabki w sluchawkach...ale bez wariacji. Góra pasma jest bardzo ladna, rozdzielcza i dxwięczna. Po prostu ,moga sie znalexc sluchawkiw  ktorych bedzie bardziej, ale czy te drugie zagraja calosciowo lepiej ? Za podobna kase, wątpie. Sporym zaskoczeniem jest dla mnie bas. Sluchaac wielu plyt na jednych nagraniach jest twardy jak z betonu i stali na innych lekki misio nie snujac sie jednoczesnie. Różnicowanie na piątkę.
Wokale ladne , bliskie ale nie nachalne, bez sykow świstow, przyjemne po prostu a jednoczesnie wibruja majac cialo. W tej chwili slucham Quincy Jonesa, zrownowazenie calosci wydaje sie perfekcyjne. Przestrzen swobodna, niemeczaca, ale tez potrafi byc bliska wiec znow plus za rożnicowanie.
To tyle rozbijajac na podzakresy "po audiofilsku".

Slucha mi sie ich bardzo przyjemnie, sa megawygodne i podobno wygladam w nich jak postac z bajki.
Nie ustalono której, ale jakis niedxwiedx. Pewnie ruski ;-)

lancaster

• Gość
13-06-2013, 10:42
Przy okazji slouchawki bardzo ladnie pokazuja cechy wzmacniaczy.
Slucham w tej chwili z laptopa i jak zauwazyliscie lekko koryguje gore equalizerem. Mam w domu karte zewnetrzna ktora wykorzystuje do pomiarow glosnikow. Gra to nieco mulasto ale pomyslalem sobie ze 990-kom moze to sluzyc ze wzgldu na tonalnosc. Niestety. Po podpieciu karty sluchawki pokazaly tylko ze karta zmula - dxwiek stal sie wolniejszy i pomimo lepszego zrownowazenia tonalnego mniej wciagajacy. Nie tędy droga :-)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
13-06-2013, 11:14
Takie zabiegi i dywagacje jak ugryzc a nie lepiej po prostu uzyc equalizera i w 2 minuty miec po problemie ? :)

lancaster

• Gość
13-06-2013, 14:23
fallow, nawet 10 sekund :-) ...trzeba sie przekonac. Na razie szukam naturalnych opcji. Musze dokrecic do 990 jakiegos wykwinta.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
13-06-2013, 14:32
>> lancaster, 2013-06-13 14:23:14
fallow, nawet 10 sekund :-) ...trzeba sie przekonac. Na razie szukam naturalnych opcji.

===

No wlasnie, dla mnie eq to naturalna opcja :)) Nie widze logicznego wyjasnienia dlaczego nie mialbym robic takiego samego processingu na mojej muzyce jaka robia mi panowie w studio. Skoro oni robia to czemu ja mialbym tego nie robic ?

:)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
13-06-2013, 14:34
Odnoszę wrażenie, że ten model potrafi zmieniać swoją charkę o jakieś +/- 3dB w zależności od dziurki. A używam 600\'tek. Na torze z PS\'ów grają mi satysfakcjonująco bez EQ, z innych dziurek też coś mi "zgrzytało". Podepnij pod wykwinta + dobre druty i powinno być okay ;)