@Stogdan:
Bo dla przecietnego uzytkownika DT880, K550, K701, SRH940, HD600 i tym podobnych DT990, GS1000, PS1000 nadal beda graly z nadmuchanym i nabrzmialym basem, wielu oceni ze wszechobecny loudness bije po uszach. Tutaj nic sie nie zmienilo. Pawel odszedl od PS1000 na rzecz DT990 - co dla mnie przy cenie 7 razy mniejszej a zblizonym balansie tonalnym jest calkowicie zrozumiale a Baela... Beale sufruje po sluchawkach skaczac z kwiatka na kwiatek jak i ja kiedys :) Moze kiedys mu sie ustablilizuje ;)
To nie jest zadna rewolucja ani nawet ewolucja. Mamy dwie osoby, ktorym sie spodobaly a Lancaster przeciez lubil je zawsze.
Ja mam np. zupelnie inaczej niz Cypis i Pawel:
12:01 / 6 min. temu
>> Cypis, 2013-06-09 11:22:29
Wierność detali, transjenty, czarne tło, otwartość, powietrze wokół instrumentów, precyzja ich rysowania jest na bardzo dalekim planie, żeby nie powiedzieć, że mnie kompletnie nie interesują jako użytkownika.
Dla mnie barwa, transienty, czystosc przekazu to cechy o najwyzszym priorytecie w zasadzie prawie na rowni z balansem tonalnym, ktory faktycznie jezeli mi nie odpowiada to nie rozpatruje nawet reszty. Jednakze te, ktore wymienilem sa dla mnie rowniez bardzo wazne.
Odpowiadasz na wpis
>> -Pawel-, 2013-06-09 12:01:34
Z własnych doświadczeń dochodzę do wniosku, że te aspekty w słuchawkach kosztujących już te kilkaset zł są na co najmniej bardzo dobrym poziomie. Dalej to już tylko ledwo dostrzegalne różnice w lepszości, niekiedy nawet na granicy percepcji.
Nie moge nie zgodzic sie bardziej :))
Widocznie mamy kompletnie inny rozklad wag priorytetow w kontekscie brzmienia. Dla mnie w sluchawkach <1K nie jest wcale tak dobrze z oddaniem tych cech. Powiedzialbym - ze dopiero nowsze kontrukcje takie jak K550 czy SRH940 radza sobie z tym naprawde dobrze. W starych jednak dla mnie byla to prawdziwa bolaczka.
===
Na zakonczenie dodam, ze zgadzam sie z pytaniem - za co wlasciwie placimy. Nie od dzisiaj uwazam ze za okolo 1K PLN mozna kupic sluchawki wyczerpujace temat poszukiwan. Dla mnie sluchawki takie jak T70 i T90 to juz zaczyna byc lekka przesada i w cenie i w sposobie grania. Wszystkie sluchawki jeszcze drozsze - jakos tak dziwnie sie sklada ze slabo mnie do siebie przekonuja a juz kompletnie mnie do siebie nie przekonuja jezeli biore pod uwage ich cene.
Ale jak najbardziej dopuszczam, ze ktos moze powiedzmy cenic przekaz HD800 i placic za nie - nie wiem nawet ile teraz kosztuja, chyba powyzej 4K. Podobnie jest pewien specyficzny zestaw cech, ktore sprawiaja ze uwazam GS1000 za najlepsze sluchawki do klasyki jakie znam. Gdby kosztowaly 800 PLN to pewnie bym je wlasnie do tego kupil. Jednakze, zdecydowanie do takiego celu wole kupic DT990 ktore balans maja zblizony a sie nie rozpadna.
Jezeli jednak zarabialbym wiecej pewnie kupilbym sobie 10 roznych par sluchawek na rozne okazje, mam jednak w zyciu inne zainteresowania i co innego okazuje sie dla mnie czesto wazniejsze niz sluchawki :)