Audiohobby.pl

Beyerdynamic DT990

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
07-06-2013, 13:02
tyle że to ty, Cypis, twierdziłeś coś o "obiektywności", a nie majkel :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

zibra

• 812 / 5200
  • Ekspert
07-06-2013, 13:10
Jakbym czytał wątek o lcd2 na mp3store. Mam identyczny stosunek do lepiej technicznej jak majkel. Na cholerę kogoś przekonywać ze do słuchania jest to zbędne skoro dopiero mozna przeżywać uniesienieduchowe. Hehe.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
07-06-2013, 13:44
A Wy dalej o tych skrzeczących kastratach? ;)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
07-06-2013, 15:53
P.S. Niepotrzebnie brałeś mój poprzedni post personalnie. Pytałem ogólnie i raczej retorycznie.

--
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gdyby Twój post był w charakterze wyrażenia obserwacji samego siebie (tak jak moje posty) bez sugerowania wynikającej z tego prawdy ogólnej, to bym się w ogóle nie odezwał.

lancaster

• Gość
07-06-2013, 16:15
majkel, skoro cenisz techniczna doskonalosc jak to sie stalo ze trafiles na Grado ? Przeciez one sa totalnie antytechniczne. Obciete od dołu, podbite na górze pasmo, thd jakimi legitymuja sie przecietniaki itp.
Wyglada na to ze zalety Grado o jakich pisza ludzie ktorym prezentacja tych sluchawek sie podoba (w tym w kilku modelach niektóre rzeczy równiez mi) sa ... podbarwieniami a wiec jak najbardziej bledami technicznymi....i to sporymi bo slyszalnymi.

Dla mnie lepszosc techniczna to mozliwa do udowodnienia przy uzyciu dowolnej metodologii pomiarowej bliższoc odtworzenia oryginału/mniej "wlasnego" udzialu. To jest wlasnie wiernosc naturze.
Czasami zdarza sie tak ze summa summarum sprzet bardziej podbarwiajacy gra "naturalniej" - ale jest to wrazenie czysto subiektywne. Nie ma tu mowy o lepszosci technicznej.

A Grado dajmy na to takie PS1000 vs tytulowe DT990
Cenowo nie ma o czym rozmawiac
Bas w 990 piszecie ze lepszy, albo raczej ze z basem w PS trzeba sie nagimnastykowac bo lubi pokazac SWOJ charakter.
Średnica w 990 plastyczniejsza i mniej podbarwiona to na bank, "fajnosc" PSow objawiajaca sie tym ze gitara bardziej rzęrzy :-) jest podbarwieniem pasma widocznym na pomiarze, z jednej strony gitara tak z grugiej wokale nie. Do tego przez takie "ufajnienie" średnica mniej różnorodna w PS-ach. Dowalenie kilku db w okolicach 4KHz liczone na plus ? No dobra :-)
Góra pasma piszecie ze bardziej rozdzielcza w PS - OK - jest tam sporo wiecej podbita i przez to detal musi mocniej wyjsc. Tylko jak to sie ma do realnych instrumentow, ktore pomijajac manipulacje realizatora znajduja sie na plytach ?

lancaster

• Gość
07-06-2013, 16:17
Porownanie spl 990 i PS1000. Widac podbicie PSow w kolicy 4KHz a wiec dosc czulym miejscu. dziwne ze ludzie takich rzeczy nie slysza ale co tam. Dla odmiany 990 bardzo ładnie. Bas PS-ow w srednim podzakresie podbity, nizej mocno limitowany. 990 znow duzo lepsze technicznie.
Temat pasma mamy rozstrzygniety :-)

lancaster

• Gość
07-06-2013, 16:18
thd, PS 1000 w zakresie średniowysokotonowym jak widac podbarwiaja bardziej. Nie jest to katastrofalna różnica ale jest na korzysc DT990

2:0 dla 990-ek :-)

lancaster

• Gość
07-06-2013, 16:21
Co my tu mamy dalej .... prostokat.
W Grado PS1000 cos takiego nie wystepuje, nie wiem czy pchelki z kiosku nie wypadna lepiej (nie zdziwilbym sie).

Jednym slowem 3:0 dla druzyny Niemiec :-)

Czy Grado strzeli honorowa bramke w meczu możliwosci technicznych ?
Ja sie nie doszukalem, staralem sie byc OBIEKTYWNY :-)

lancaster

• Gość
07-06-2013, 16:32
Kiedys bardzo podobala mi sie prezentacja Rehdeko. W zasadzie nadal uwazam ze sa to bdb choc nieuniwersalne (sprzet, repertuar) kolumny. spl pogięte że hej, ale odtworzenie prostokata niemal jakby nie bylo zwrotnicy analogowej. Tym aspektem technicznym Grado PS1000 jestem szczegolnie rozczarowany. To w koncu szerokopasmowy przetwornik i powinno byc conajmniej przyzwoicie.

....moze wiec zmienmy temat z rozwazan technicznych na czysto subiektywne. Komus tam PS podobaja sie bardziej od 990 mi abslutnie nie. Przynajmniej nie slyszalem PS1000 w takiej formie zebym mogl tak o nich powiedziec.
Poprosze innego zawodnika do tego sparringu, chetnie poslucham bezdyskusyjnie lepszych dynamikow od 990ek :-)
Fajnie by bylo gdyby przy tym technicznie im nie ustepowaly, a jeszcze fajniej gdyby byly lepsze.

lancaster

• Gość
07-06-2013, 16:36
Na moje oko T90 wygladaja bdb (lepiej od T1), na ucho nie wiem bo nie sluchalem.

lancaster

• Gość
07-06-2013, 16:57
Panowie, ogólnie. Przetworniki zamieniajace energie elektryczna (glosniki sluchawki etc) w ruch powietrza to najbardziej podbarwiajace elemenmty w torze. Sluchawki maja o tyle lepiej ze nie ma wplywu pomieszczenia.
Jak mozna mowic o lepszosci technicznej czegos na podstawie subiektywnego "parametru" jakim jest wlasnouszna ocena i wrazenie ze góra pasma jest mniej rozdzielcza niz w innych sluchawkach ? To w ohole nie jest aspekt techniczny tylko beletrystyczno-preferencyjny.
...a tymczasem bas lepiej kontrolowany i średnica plastyczniejsza ...hehe nadal 2:1 dla Niemiec ;-)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
07-06-2013, 17:04
@lancaster, ja oceniam to co słyszę. Na wykresach THD najlepsze są HD650. Nic im nie podskoczy. Poza tym zobacz jak wyglądają THD PS1000 na headRoom, który tu cytujesz, bo ja pamiętam, że trzecia harmoniczna była dość niska, druga jakby średnia w skali słuchawek, tło czyste.

lancaster

• Gość
07-06-2013, 17:15
majkel, oceniajac to co slyszysz jest sens podpierac sie aspektami technicznymi ? Przeciez to z technika nie ma nic wspolnego i tylko o to mi chodzi.
Bo w to co sie komu podoba nikt nie wnika. Dla mnie PS nie sa jakies ostatnie przecież. Wszytsko wyglada na to ze postrzegana przez Was zaleta (góra) to jej zwyczajne proste podbicie, a nawet moze bardziej gornego środka niz samej góry (która na gornym skraju jest slabiej rozciagnieta niz w 990).
W kazdym razie nawet gdyby wziac pod uwage Twoje uwagi (wrzuc rzeczy o ktorych piszesz - ja nie znalazlem "okolicznosci lagodzacych") nie znalazlem na temat PS1000 nic co mogloby sugerowac jakakolwiek ich techniczna przewage nad sluchawkami budżetowymi.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
07-06-2013, 17:41
lancaster nie wiem, czy zauważyłeś, ale czepiasz się de facto cały czas warstwy językowej. Nazwałem sprawę "techniczną", a wchodzi de facto o wniknięcie w materiał muzyczny - skalę dynamiki, "rozmiar piksela" jak to określa jeden mój kolega, zgodność barwy ze znaną mi naturą, brak podbarwień lub niedobarwień, złożoność harmoniczna przekazu, a w dalszej kolejności balans tonalny. Fajnie, że u Ciebie ten bilans wychodzi lepiej na DT990. U mnie nie.

lancaster

• Gość
07-06-2013, 19:25
majkel, ja sie nie czepiam. Ja mowie wprost ze opisujac wrazenia subiektywne podpierasz sie rzekomymi przewagami technicznymi (ktorych brak). Podbarwienia w PS-ach moze daja wiecej informacji na gornej srednicy albo i czesciowo gorze, znieksztalcajac/uśredniajac przy tym co oczywiste caly przekaz. Subiektywnie moze sie to podobac. Tak postawiona sprawa jest OK. Technicznie 990ki sa po prostu lepsze a stopien wnikniecia w nagranie nie porownywalem bezposrednio jak gleboki za to jest to podroż komfortowym autem a nie ...powiedzmy mniej komfortowym :-) 990ki mnie bez porownania bardziej oczarowaly.

Jak mozna nowic o wniknieciu w nagrania skoro wszystko wskazuje na to, ze de facto są to slyszalne znieksztalcenia usredniajace przekaz barwowo/impulsowo (ujednolicona nieco mdla średnica/problem z basem).
Gdzie muzyka na żywo tak brzmi ?
 Dla kogos byc moze uatrakcyjniajace...tyle ze 990ki sa dla mnie brzmieniowo atrakcyjniejsze brzmieniowo bo naturalniejsze  i są jednoczesnie lepsze od PSów technicznie. Co jakby sie nie kłóci, bo niby dlaczego by mialo.