Audiohobby.pl

Realnie jedyny czysty wzmacniacz

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
31-01-2013, 22:45
Nie wiedziałem aby namawiać kimś sprzątaczy jednie dobrych rzeczy było na tym forum tak wyraźne i zarazem niepewne, czy to się tak da załatwić.
Nic sami wnieśli nowego i zastanawiają się czy to jest śmiecie, czy to traktować jako śmiecie aby wyrzucić lub aby ludzie nic wiedzieli co jest dobre i tak naprawdę kto im to każe robić i wnioskuję że w komputerze nic mają z tych dobrych rzeczy, bo im się to nie podoba -może inni lubią sobie coś z tych rzeczy sprawdzić.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
31-01-2013, 23:16
Nie zastanawia Was że specjaliści lub profesorzy audio techniki na forum i w książkach nic Wam podali co jest jedynie dobre dla ludzi i przez to jest tyle różnych schematów i tyle różnych rzeczy seryjnie produkowanych i zawsze każdy ma nadzieję że w końcu wymyślą coć nowego i najlepszego i jak na razie nic lepszej jakości produkują i dla ludzi są tylko same przymiotniki, określające nową lub nowoczesną i wielką audio technikę produkcji rzeczy. Samą nazwą ludzie się na cieszą i sami nie wiedzą co to jest naprawdę wysoka jakość i na pewno nie jest to poszukiwanie mocy w mocy niskich tonów, które jest źle słychać i do tego weszła moda na oddzielne układy głośników niskotonowych. Skoro specjalistów audio techniki niema i są tylko specjaliści od cyfrowego zapisu dźwięku to rzeczywiście szuka się prostej jakości w starej technice lampowych wzmacniaczy i równocześnie miesza jedną i drugą technikę.
Nikt Wam podał i nie poda dobrych rzeczy i Macie duże ocenzurowanie w montażu i zasilaniu układów i w pomiarach tranzystorów, a co dopiero myśleć o jakości i projektowaniu.
Kto ma pretensje do moich układów to niech się sam zbłaźni i poda swoje i tylko głupoty co jest złe, po prostu niech się uczciwie pod tym podpisze i nie ważne czy ma rację czy nie, bo to się później okaże.
Na każdym forum poprzez grzeczność nigdy się coś krytykuje bez uzasadnienia, nie wytykając wad, bo ktoś przedstawia swoją pracę i jest na nią zamach i to bez uzasadnienia, czyli takie postępowanie czyni aby ludzie co mają dobrego do pokazania nie pokazywali.
Jeśli tak jest na wszystkich zagranicznych forach to znaczy że co dobre dla ludzi to jest źle i myślący ludzie myślą sobie to jest chyba jakiś najazd kosmitów i ich taka kosmiczna kultura.  

patrykvel

• 282 / 4903
  • Zaawansowany użytkownik
31-01-2013, 23:31
cin157- Juz nawet nie wchodząc w dyskusje na temat Twoich wzmacniaczy, to dlaczego nie pokażesz urządzeń które sygnał do tego wzmacniacza podadzą? Prziecież na nic te wielkie starania w jakości wzmiacniacza, kiedy nie dostanie sygnału z dobrego DACa.
Takie więc czekam na projekt Twojego DACa.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
01-02-2013, 08:51
Najprościej jako źródło audio sygnału jest użyć odtwarzacza CD, ale uzdolnionego na zasilaniu i do tego też można uzdolnić komputer, z nagrywarką są bardzo pracochłonne i precyzyjne prace i jedynie ci co mają stacje radiowe i TV bawią się w takie rzeczy i od razu z komputera wyciągają piosenki, aż się temu dziwą słuchacze.
Krzysiek pod pewnym względem ma rację że moje tematy zaśmiecają forum, ale ja prawie nie rozmyślam o moich rzeczach, chyba że coś dobrego chcę podać i robię poprawki i jakoś są robione mi pomyłki i bez edycji moje tematy wyglądają jak śmiecie. Takie śmiecie informacje powinny jakiś czas być wyświetlane, aby się z tym można było zapoznać i wiecznie ich nie trzeba wyświetlać.
Z racji ważności podsłuchu że jest to wyposażenie a nie audio zabawka podam nieco czyściejszy schemat.
Na wejściu wzmacniacza TDA2611A jest układ dzielnika dla regulacji głośności, który można ustawić aby wzmacniacz nigdy się nie przesterował i do tego wielkość sygnału można jest dobrać dodatkowym górnym potencjometrem i wtedy można jest słyszeć różne poziomy szumu, co ma znaczenie w ciszy nocnej dla ekstremalnego zasięgu podsłuchu i o północy można dobrać taką czułość wzmocnienia aby zasięg był największy i do tego najogólniej ustawić wejściowy dzielnik wzmacniacza.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
01-02-2013, 10:37
Jako że zaśmiecam to zrobiłem jeszcze jedną poprawkę i aby na słuchawkach nie było tyle zniekształceń dopasowałem kompresję dynamiki -ogólnie powinien być milszy sygnał.
Na forum Wortal Majsterkowicza, dział elektronika są moje tematy i tam jest edycja i mogę sobie jak chcę poprawiać i przez to informacja jest krótsza i łatwiejsza do oglądania.

krzysmxx

• 48 / 6045
  • Użytkownik
01-02-2013, 17:41
Przykro mi, ale BC 313 w mikrofonowym (!) stopniu wejściowym to przerasta moją wyobraźnię :) Zresztą BC 158C też (bo czemu nie BC 159C czy BC 109C ???)

pozdr - Krzysiek

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
01-02-2013, 22:11
Ale wszyscy się o jedną decybele martwią czy w jedną czy w drugą stronę, a przecież jest to tylko podsłuch i pisałem że kiedyś w młodych latach sprawdziłem że w stopniu wejściowym BC313(złotego koloru druciki i tr. z znakiem jakości) niema w ogóle szumu i jeśli to jest prawdą to tak jest jak jest, a jeśli jest inaczej to można podstawić BC179 lub zmienić polaryzację wszystkich tranzystorów, aby w całym układzie się zgadzały masy.
W dzielniku wejściowym TDA2611A ostatecznie dałem tylko szeregowy rezystor 10k i potencjometr 6.8k i nic więcej.
Podsłuch rzeczywiście jest ciekawy i na pewno lepszy od wojskowego, bo ludzie nie wiedzą jak robić dobry montaż i co jak łączyć i zasilać i dotychczas ludzi płytki montażowe wyglądają prosto i są łatwe w montażu.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
02-02-2013, 00:08
BC 313 nie jest tranzystorem niskoszumowym i nie nadaje się do tego celu.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
02-02-2013, 10:15
Czy ktoś to sprawdził w tym układzie i podmienił na BC179 lub BC159 i tak naprawdę to wrażliwość na niewielką różnicę szumów to jest coś co nie ma większego wpływu na jakość i jak piszę że BC313 może nie mieć w ogóle szumów i też ma przy tak małym prądzie dobre wzmocnienie to należy to sprawdzić, a nie pisać że tr.BC313 nie jest to tranzystor niskoszumowy. Właśnie i tak powinien mieć mniejsze szumy śrutowe i inne też.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
02-02-2013, 10:45
Ja robiłem "podsłuch" na BC107 w podstawówce, najbardziej prymitywny układ ze wspólnym emiterem, zasilanie z płaskiej baterii, jako mikrofon robiła wkładka słuchawkowa dynamiczna z telefonu, a "odbiornik" to elektromagnetyczne słuchawki normalnie robiące od razu za rezystor w kolektorze, impedancja 2k omów. Zbierało to lepiej niż ucho, np. tykanie zegara ściennego kwarcowego w pokoju.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
02-02-2013, 11:55
Ja zrobiłem podsłuch z odbiornikiem z superreakcją, który wykorzystali do odpowiedzi przy tablicy i wpadli.
Podsłuch z tego schematu to nie jest zabawka, ale rzecz dla detektywów lub dla wojskowych.
Pierwszy raz używając takie rzeczy to słyszy się różne dźwięki i od razu nie wiadomo skąd one pochodzą, bo jednakowo jest dobrze je słychać.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
02-02-2013, 14:23
Tyle było uwag o tr.BC313, a tak to jest łatwo sprawdzić w pająku na dwóch tranzystorach. Dla wygody podaję wszystkie wersje podsłuchów -jest to tak samo popularnie kuszący temat jak wykrywacz metalu, ale korzyści mogą być inne bo w rękach złodziei złodziejskie.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
02-02-2013, 15:58
Można kombinować i zamiast mikrofonu stosować małe głośniki szerokopasmowe np. Hyundai: 120-D38E 8R/15W max 25W (eliptyczny), 8R 10W max 20W 6400GESS01A K.TONE 4N102 (okrągły) i do nich specjalny transformator głośnikowy z dużą przekładnią i taki aby pojemnościowo nie obciążał przekładni transformatora.
Mały głośnik i dobry w paśmie wysokich tonów jest mniej wrażliwy na wiatr, bo to jest główną przyczyną dużych sygnałów i o małych częstotliwościach zakłócających przesterem pasmo mowy. Tak małe głośniki mają trochę tubową budowę i dzięki temu są efektywne, mam na myśli przykładowe małe głośniki TV firmy Hyundai.

holdegron

• 19 / 6092
  • Nowy użytkownik
02-02-2013, 17:27
Panowie, jesteśmy świadkami nawiedzenia !
Tu przemawia duch śp Senicza.

Wiem że o zmarłym źle się nie mówi, ale czy powyższe wpisy
nie przypominają bełkotu Senicza ?
Jedno trzeba Seniczowi przyznać - On tworzył swoje wynalazki w realu, nie tylko wirtualnie.

Rob

lancaster

• Gość
02-02-2013, 17:38
holdegron, śp. Włodek senicz zrobił na AS prezentację swojego naleśnika + Marancunia + Focale taką, ze nawet najwiekszym szydercom kopara opadła.
Rok później było sporo słabiej, ale było. Żadne wirtualne, a poziom wnikniecia w temat audio przez Włodka Senicza NIEOSIĄGALNY dla ponad 90% osób w branży i nie mam na myśli handlarzy tylko producentów.