Dział DIY to są rzeczy skończone i do tego są dołączone zdjęcia. Ale jeśli przedstawiam moje ukończone projekty wzmacniaczy w postaci schematów i to nie są zabawki to też są to moje ukończone prace i obrazki w postaci schematów, na forum takie rzeczy są prawie wcale niespotykane i dlatego dziwnie wszyscy domagają się zrobienia rzeczy, jakby chcieli aby tych moich schematów nikt widział, lub po prostu z jakiegoś innego powodu są złośliwi.
Pisałem co tą czyste wzmacniacze i ich napięcia zasilania nie mogą być większe jak 2x 28V, bo takie są tranzystory i od razu mały sygnał na amplitudzie większego sygnału stromo zanika i dotyczy to też zakresu prądów i minimalnych napięć zasilających Uce.
Moje schematy traktuje czyściej jak praktycznie są sterowane lampy elektronowe, które z pewnością z racji ich działania są też audio filtrem nie widzącym drobnych harmonicznych i je nie wzmacniają, ale aby to w dobrych wzmacniaczach dobrze zrobić i podobnie do efektu lamp elektronowych wymyśliłem wysokiej rezystancji i szerokopasmowy audio filtr AFE.
Wniosek pewne wzmacniacze są najczystsze w działaniu i inaczej ich nie można robić i ich rezystancje nie są wysokie ale niskie, bo tranzystory mocy liniowo i z większą prądową dynamiką pracują tylko na niskich rezystancjach obciążenia i przy tym są proporcjonalnie szybsze.
Natomiast tranzystory sterujące tr.mocy mają czystą dynamikę na bardzo małych rezystancjach dynamicznych do Uce/:Ic=Rd =50R, a powyżej ich dynamika pracy musi uwzględniać ich maksymalnym prądem Ic=25mA i nie ważne jest czy to jest tr.BC313/211, czy 2N3055, czy nawet BC107-ale już musi być selekcji wojskowej i jest prawie tak samo mocny w kl.A jak BC211 lub jak dla śmiechu 2N3055. Powyżej Rd=50R sensowne są rezystancje dynamiczne: do Rd=240R i od Rd=750R do Rd=1.5--1.8k. Najwięcej użytecznego prądu mają tr.BC313/211 bo od Ic=5---25mA co daje użyteczny prąd na sterowanie i straty w sumie 20mA i dotyczy to jednej sztuki tranzystora -i czy kiedyś ktoś o takim czymś słyszał lub wiedział?, a są to podstawowe pomiary wynikłe z prostych i właściwych pomiarów dynamicznej liniowości tranzystora. Stosując 4 sztuki tr.komplementarnych jako jedna para ich własna rezystancja dynamiczna w układzie wzmacniacza musi być: Rd=1.5k/:4=380R, bo w sumie dla 4 sztuki wynosić musi Rd=1.5k, czyli podobnie jak dla kl.A wynosi liniowa rezystancja Rc=1.5k i właściwie tranzystory sterujące pracują podobnie do kl.A i w przybliżeniu od trochę mniejszych prądów spoczynkowych np.Ico=5mA(dla jednego tr.BC313/211, bo BD140/139 mają prąd spoczynkowy Ico=11mA, czyli użyteczny ich prąd sterowania jest mniejszy i wynosi tylko 14mA a nie 20mA jak dla BC313/211). Tranzystory sterujące dla małej rezystancji dynamicznej np. Rd=10R mają ładny i liniowy prąd kolektora, np. dla BC313 Ic=100mA, dla BD355 Ic=300mA -ale nic z tego bo praktycznie nie można tego wykorzystać, bo wtedy napięcie wyjściowe wzmacniacza musiałoby mieć tylko niecałe 1--3V.
Najpierw trzeba pomierzyć sobie tranzystory, a potem projektować do nich schematy.