Audiohobby.pl

Realnie jedyny czysty wzmacniacz

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
29-01-2013, 22:12
Moja racja jest prosta: jestem starszym i pieprzonym i nie mam dobrej głowy i pamięci i nie mówiąc o innych jak są też popieprzeni i dlatego sporządziłem dokładne schematy aby z takim zdrowiem już o nich nie myśleć, bo są gotowe i dobre i sł to za proste rzeczy abym sobie tak nie zrobił a przede wszystkich jako dobrą informację dla młodych, bo świat jest głupi.
Podałem omyłkowo sposób myślenia co do rezystancji dynamicznej każdego z czterech tranzystorów i napięcia wyjściowego i ograniczenie w projektach jest jeszcze większe bo rezystancja dynamiczna jednego zastępczego tranzystora jest nieważna, a tylko jaka jest każdego jednego z nich i wtedy napięcie wyjściowe wyniesie tylko 15mA x 1.5k =22Vp lub 15mA x 750R=11.2Vp, lub 680R x 15mA=10.2Vp, a ilość równolegle zastosowanych tranzystorów daje tylko większy prąd sterowania tranzystora mocy co daje pomniejszenie jego wzmocnienia prądowego, bo tr.mocy o mniejszym wzmocnieniu są bardziej liniowe.
jak widać moja głowa nie jest tak dobra ale kto inny podaje takie proste rzeczy i czy mogą to być wiadomości szczególne, czy normalne i jeśli szczególne i niespotykane to wszyscy są nienormalni.

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
29-01-2013, 22:42
Firmy robią wysoko napięciowe wzmacniacze dużej mocy i na pewno nie są to czyste wzmacniacze, chociaż wiem że są specjalne tranzystory wysokonapięciowe np.BF257 i taki wyselekcjonowany tranzystor na napięciu zasilania 2x 64 V i dla rezystancji kolektora Rc=18k ma liniowy i symetrycznie dobrze zrównoważony impuls wyjściowy V=56Vp i to nie jest pomyłka, co daje jego prąd spoczynkowy Ico=3.556mA i prąd impulsowy 3.1mAp/56Vp.
Pomyśleć taki ciekawy tranzystor i jak wykorzystać tak wysokiej rezystancji kl.A, która prawie nie może być obciążona.

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
29-01-2013, 23:15
Fota,albo wypad z baru!

domzz

• 1113 / 6023
  • Ekspert
29-01-2013, 23:54
>> almagra, 2013-01-29 21:57:46
Możesz uwiarygodnić się tylko zdjęciem.W przeciwnym razie nie pisz więcej.Nie wierzymy ci.
Fota,albo wypad z baru!

@almagra, w podstawówce koledzy Cię lali i teraz kompleksy leczysz? Z chęcią czytam ten wątek.

Corvus5

• 2596 / 5573
  • Ekspert
30-01-2013, 00:25
Cin ma mieszaną opinię na innych forach. Mi nie przeszkadza to, co pisze. Często to przeglądam. Mam tylko nadzieję, że kiedyś będę płynnie rozumiał techniczne wywody. Może mieć swoje własne podejście. Sam przecież pakuję w DAC i wzmacniacz słuchawkowy elementy, które na sztukę kosztują więcej niż całe moje słuchawki. Nikt normalny by tak nie robił, że wzmak kosztuje 10-20 razy więcej niż słuchawki, ale dla mnie to jest podstawa.

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
30-01-2013, 16:42
Nie od razu mogłem najlepiej podać moje informacje i sam się jakoś nauczyłem jak co jest dobrze robić i gdybym nie miał problemów i miał do te3go wykształcenie to o wiele szybciej te same informacje bym podał, bo pomiary tranzystorów są jednoznaczne i lepiej się nie da zrobić.
Miałem przypomnieć i myślałem o tym aby znowu podać jedynie dobry i prosty wzmacniacz słuchawkowy, dziwiąc się co jeszcze lepszego można znaleźć od tego co Macie na tym rysunku.

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
30-01-2013, 16:45
Nie wiem czy będę miał internet, bo siła wyższa odłącza mi ADSL i mam przerwany kontakt z usługą i robią-naprawiają to wiele razy i nawet jeden dzień nie mam sprawnego internetu  dzieje się to już kilka dni.

krzysmxx

• 48 / 6048
  • Użytkownik
30-01-2013, 21:07
Sorki Corvus, kpisz czy o drogę pytasz ? Czytałem też wywody cin157 (pod innym nickiem) na innym forum: to nie są wywody techniczne lecz totalny bełkot człowieka z jakimiś problemami (przepraszam nie jestem lekarzem). Szczególnie polecam wątek o złocie z łuku elektrycznego (miał być o zasilaczu) na tym forum (tzn. audiohobby.pl) ;)

I zgadzam się z almagrą: cin157 prawdopodobnie nigdy niczego  sensownego nie zlutował, natomiast jego twórczość na forum to jakiś rodzaj auto-psychoterapii .....

A wolność wypowiedzi to także wolność oceny wypowiedzi innych :)

pozdr - Krzysiek

domzz

• 1113 / 6023
  • Ekspert
30-01-2013, 23:54
>> krzysmxx, 2013-01-30 21:07:53
>>A wolność wypowiedzi to także wolność oceny wypowiedzi innych :)

Masz rację, ale ocena wypowiedzi, a nietakt to dwie różne sprawy. Oczywiście nie piszę o Tobie.
Każdy widzi, że to wątek o Jedynym Czystym Wzmacniaczu - ilu z nas miało odwagę udać się po świętego Graala?

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
31-01-2013, 06:35
Trochę Wam rozjaśnię: odnośnie francuskich tranzystorów to ja chciałem aby dla ludzi były najlepsze i Bieleckiego żydy podobnie chciały zrobić dla angielskich tranzystorów, które miały być tylko nie gorsze od francuskich.
Dziwi Was że polskie i francuskie tranzystory były najlepsze dla ludzi i nic sobie  na nich dobrego zrobiliście i z Waszej wygody aż do końca świata tak Wam pasuje.
Do tej pory jest wiele ludzi co nic szuka i wierzy że dawno na tranzystorach dla ludzi zrobili najlepsze rzeczy i jest to daleko nieprawdą.
Czystych wzmacniaczy nikt robił i profesjonalnie dobrych punktów pracy, do czego są te tranzystory stworzone, nie stosował i ludzie jak ubezwłasnowolnione nic wiedzą i nawet jak właściwie zrobić dynamiczne pomiary liniowości tranzystorów, a co dopiero mieć pojęcie o projektowaniu, wiedząc tylko że b=Ic/:Ib -gdyby to było prawdą jak myślą i aby tak było to trzeba robić pomiary tranzystorów.

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
31-01-2013, 06:43
Są tacy co myślą że są nowoczesne tranzystory BC557/547 i że są lepsze od BC158/148. Tranzystory BC557/547 nie są czyste i nadają się do zabawek, polskie nadają się do zabawek i do wysokiej jakości rzeczy.
Wielka firma tranzystorów Motorola dawno dla ludzi nie musi produkować dobrych tranzystorów mocy i inne firmy też. Ale mimo wszystko napięciowe tranzystory tej firmy są ciekawe i plastikowe też i dobrze jest w nich szukać nawet różnych punktów pracy mające cechy czystych tranzystorów.

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
31-01-2013, 12:59
Czystą technikę wzmocnienia stosuje się także do wysokiej klasy podsłuchów. Ograniczeniem w prostych konstrukcjach z zastosowaniem dynamicznych mikrofonów są szumy i niemożliwość stworzenia konstrukcji, co by dla dużych czułości się nie wzbudzały -ale ja taką technikę znam i moje podsłuchy mają wybuchowej czułości szumy, ale (mimo wszystko takich tortur usznych) jest dobrze słychać dalekie rozmowy. Oczywiście szumy maleją, jeśli pokrętłami ustawia się mniejszą czułość. Dla militarnych podsłuchów najlepiej jest stosować podsłuch stereo z rozsuniętymi kierunkowymi mikrofonami np. o 0.5m.
To co nawet niema wojsko to na moich schematach jest, bo ludzi nie uczy się dokładnego montażu i zasilania.

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
31-01-2013, 15:05
Na schemacie jest błąd polaryzacji zasilania wzmacniacza TDA2611A, zastosowałem jako wejściowy tranzystor BC313 i jeśli to co w młodych latach sprawdziłem jest prawdą że ma najmniejsze szumy to nie można zmienić polaryzacji wszystkich tranzystorów i podałem dobry schemat z prawidłową polaryzacją zasilania TDA611A.

cin157

• 2243 / 5312
  • Ekspert
31-01-2013, 16:16
Nie wiem jakiej czułości jest TDA211A i należy ustalić dzielnik wejściowy z potencjometrem 3k plus 47k a to wszystko do regulacji aby wielki szum nie przesterował wzmacniacz, dla całkiem otwartego potencjometru, i jakość poziomu mocy szumu-sygnału była najlepsza dla zrozumiałości, czyli nawet podczas wybuchu na poligonie ten wzmacniacz się  nie przesteruje, bo wcześniej są zrobione proste kompresory dynamiki.
Taka rzecz jest dobra dla wojskowych służb specjalnych i zawodowych, ale służby tylko specjalne nie wiadomo ludziom jaką techniką operują.
Wielka czułość podsłuchu ma duże znaczenie w nocy i wtedy można porównywać rzecz zrobioną i taką wyposażenia wojskowego.

krzysmxx

• 48 / 6048
  • Użytkownik
31-01-2013, 17:18
Tak domzz, poszukiwanie (pewnie wieczne) Św. Graala trochę i moją przypadłością jest,
ale bełkot kol. cin157 raczej do niego nie przybliży :(
oczywiście zgadzam się że kultura wypowiedzi obowiązuje wszystkich, jakkolwiek zaśmiecanie
szacownego forum też powinno być powodem do zastanowienia ...
Choć, może się czepiam, być może z racji wieku :) - zbyt wielu słyszałem ludzi, którzy słowotokiem maskują swoją ignorancję ...
pozdr - Krzysiek