Każdy układ musi być dokładnie i symetrycznie i liniowo zrobiony i wtedy takie wzmacniacze mają jakąś zadowalającą jakość. Ale tranzystory wymają ich dokładnego stosowania i opartego na pomiarach i dlatego ja mam takie wszystkie schematy i co to daje naprawdę prawdziwy detal wzmacnianego sygnału.
Podam przykład: jeśli rozważy się sterujący tranzystor pracujący na zastępczej rezystancji dynamicznej np. Rdc =100R to okaże się że jego liniowa dynamika jest tylko Ic=27mA czyli da to linowy czysty wzmacniacz o napięciu wyjściowym jednie do 2.7Vp(27mA x 100R =2.7Vp max i tylko mniej ) -czy w takiej sytuacji można jest liniowo stosować tranzystory? NIE, tym bardziej że od tej rezystancji dynamicznej i każdy tr.mocy niema większego liniowego wzmocnienia jak Ic=27mA np. 2N3055. Taki mały i liniowy prąd dla większych rezystancji dynamicznych od Rcd=100R też ma nie większy i linowy prąd kolektora jak Ic=27mAp i to jest w sumie tylko całkowity prąd maksymalny.
Na to co napisałem czy komuś chce się w ogóle robić wzmacniacze? i czy mnie ktoś rozumie że opracowałem wszystkie czyste wzmacniacze, które są normalnie liniowe i poza tym spełniają klasycznie czyste sterowanie się tranzystorów i naprawdę mają największy detal wzmocnionego sygnału.
Kiedyś też rysowałem dobre i ładne schematy wzmacniaczy, ale nie były czyste. Rzeczywiście tr. MOSFET pracują czysto z detalem przy większych rezystancjach wyjściowych wzmacniacza i większych mocach, ale mają wadę i czy firmy produkują złożone hybrydy MOSFET zrobione z wielu tr.MOSFET i małej mocy i większej połączonych równolegle, aby były symetryczne i miały bardziej liniowe mniejsze prądy?, jeśli tak nie jest to wszystko nie bardzo nadaje się na dobry wzmacniacz(keram751,gemail..).
Może mój wzmacniacz jest lepszy jak ten drogi, porównując moc P=6W? i w ogóle pod tym względem niema lepszego.
Nie ma co się bać globalnego sprzężenia zwrotnego zrobionego na czystych stopniach wzmocnienia stosując najogólniej dobry montaż i zasilanie i jest to jedyna droga do profesjonalnej jakości -głębokie sprzężenie zwrotne zrobione na specjalnych warunkach.