Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
25-08-2013, 10:44
Essence One Muse gorszy od Lyra??? Hihihi
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
25-08-2013, 11:00
Właśnie, może okazać się nawet wcale nie gorzej grający. Zaletą Lyra jest duża moc która na pewno wyciśnie z LCD więcej niż Asus. Jednak dźwiękowo może być nawet na plus Asusa. Gra bardziej jak lampa niż tranzystor, miałem kiedyś Cayina HA-1A i to było podobne granie jak tego Asusa. Jasno i przestrzennie. Może gra nie warta świeczki się okaże, ciekaw jestem tylko czy LCD nie zagrałyby bardziej nasyconym dźwiękiem, wtedy Asus zszedłby do roli Daca. Chociaż według Piotra Ryki to jednak Lyr potrzebuje mocnego źródła bo sam niewiele wnosi od siebie.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
25-08-2013, 12:47
A, zaraz, zaraz, u Ciebie XEO gra jako DAC i amp. A to co innego, amp z niego średni, mono średni. Na Twoim miejscu dokupiłbym dobry wzmacniacza, a DACa bym zostawił, bo nic lepszego nie znajdziesz w dowolnej cenie, będzie inaczej, ale nie lepiej.  

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
25-08-2013, 12:48
mocno średni - miało być.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<

StartRockToday

• 171 / 4908
  • Aktywny użytkownik
27-08-2013, 00:59
Witam

Porównywał ktoś D600 z brainwavz HM5 lub FA-003 Ti ?

Pozdrawiam

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
27-08-2013, 15:46
Tak jest , zostają LCD2 i w nie będę inwestował bo warto. Ciekawa sprawa bo początkowo grały tak słabo że nie było porównania do D7100, mało nasycone i sybilanty były i bas słaby. Niewygodne też jak na moją wielką głowę były, same minusy prawie.Jednak czułem w nich pewien potencjał i te wspaniałe uczucie jakby dźwięk mnie otaczał a nie grało w środku głowy jak u Denona. Jak się zakłada LCD2 to jest uczucie wolności dla uszu, a to już duży plus. Zainwestowałem w nowe pady welurowe i większe śruby do pałąka i teraz to inne słuchawki. Dodatkowym plusem jest brak przyciągania kurzu przez te pady, każdy kto ma AKG 701 lub słuchawki z podobnymi padami ten wie o co chodzi. Brodacz, nie wiem czy słuchałeś kolumn firm ATC lub PMC, tak mniej więcej brzmi przekaz LCD2 jak tych kolumn. Jako były właściciel ATC 19 znalazłem w tych słuchawkach taką tańszą alternatywę. Dla ciekawości powiem że Denony D7100 porównałbym do Monitor Audio GX200, które też kiedyś miałem, ten sam mocny bas oraz dobra góra i średnica.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
27-08-2013, 18:16
Nadal miałbym kolumny bo jednak  słuchawkami nie da się ich w pełni do końca  zastąpić ale LCDkom blisko do tego. Jednak jak brak kasy to i takie słuchawki są luksusem.
To jak tam w inszych krajach nie mają Audeze do posłuchania? Oczywiście zapraszam do mnie na odsłuch, może już będę miał lepszy wzmacniacz do napędzenia tych LCD bo jak teraz tak grają z byle Asusem to co będzie z czymś lepszym. Ale dla fana Staxów to te LCD nadal będzie ścianą dźwięku bez muzyków na scenie. Ale i tak warto ich posłuchać. Aby nie było to nadal uważam że do muzyki Dance to D7100 są najlepsze. Pewnie jedynie Ultrasony albo Fostexy mogą być lepsze.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
27-08-2013, 18:53
No to rzeczywiście słabo jak na kraj który ma tyle znanych zespołów i muzyków!

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
28-08-2013, 22:51
Brodacz, jest jeszcze jedno miejsce choć nie jest to typowy sklep bo można tam się tylko dostać po wcześniejszym umówieniu się na wizytę. Polecam skontaktować się Joanathanem i Davidem z The Listening Suite w Dublinie.

Maja tam avangardy i asortyment Grado (choć ani GS1000 ani PS1000 nie ma) oraz więcej.

Pozdrawiam

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
29-08-2013, 00:00
Tak kilka razy. U nich kupiłem Eximusa. Co pewien czas organizują tam meety wieczorami :) Dam Ci znać jak by miał być następny. Ilość miejsc zawsze bardzo ograniczona a chętnych dużo (kto pierwszy ten lepszy).

Pozdro

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
29-08-2013, 00:04
Obaj związani są z muzyka profesjonalnie poza samym "sklepem" - Jonathan jest inżynierem dźwięku a David hmm dobry pytanie kim jest David :D nie pamiętam ale ciekawe opowieści snują od technicznej strony powstawania brzmienia i nagrań.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
29-08-2013, 18:46
Ha...mam właśnie na testy Denony D7000! Ciekawy byłem ich brzmienia bo tak Asmagus chwalił że aż mnie to zachęciło do sprawdzenia. Powiem że jednak LCD2  mogą spać spokojnie, nawet że tak powiem nie musiały się podnosić do walki by wygrać. Grają tak prawdziwie i liniowo że jednak D7000 brzmią przy nich jako zbyt przekolorowane. Co nie przeszkadza że są świetne i rzeczywiście o wiele lepsze od D5000. Bas robi wrażenie jak na półotwarte, mniej męczy niż w D7100. Uczucie przestrzeni i swobody o wiele większe niż w D7100. Tylko ta góra i średnica mnie lekko irytuje, jakby ktoś dał gałkę Treble na 100%. Chyba za długo słuchałem LCD które górę mają lekko przymgloną więc ciężko się przestawić.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
29-08-2013, 21:32
>> Soundman, 2013-08-29 18:46:17
(...)Bas robi wrażenie jak na półotwarte, mniej męczy niż w D7100. Uczucie przestrzeni i swobody o wiele większe niż w D7100. Tylko ta góra i średnica mnie lekko irytuje, jakby ktoś dał gałkę Treble na 100% (...)

Co do trebli, zdjąłbym ich 10%, w reszcie całkowita zgoda!

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
29-08-2013, 21:53
Mi 7100 też wydały się jaskrawe.. Co ciekawsze jestem przyzwyczajony do T70, a mimo tego taka niespodzianka ze strony Denona (co prawda na AudioLabie 8200). I wokale jakby prawdziwsze na moich..

dankam

• 112 / 5696
  • Aktywny użytkownik
29-08-2013, 21:55
Od paru dni słucham 7100 na Bursonie 160D i nie mam problemu z nadmiarem góry.  Bas jest trzymany w ryzach i jak go nie ma być to go nie ma, a jak ma być przyłożenie to jest jak należy.
Ciekawe jest że DT880 z bursonem dostały takich skrzydeł, że jak o miesiąca jak mam 7100 to po nie nie sięgałem wcale tak teraz to z przyjemnością po nie sięgam bo grają tak że czapki z głów.