Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

• Gość
03-07-2013, 11:04
O widzę Przemku że wpis widziałeś... ale nic nie doradziłeś;) No, ja z Soundmanem jestem na bieżąco na PW to wiem co się dzieje. Sam miałem kupić od Ptxa te LCD2 (ale bez kabla) bo chciałem te słuchawki od dawna ale mi nie chciał sprzedać, a Tomkowi sprzedał. No cóż, może on ma jakiś dar przekonywania.

No cóż, najlepszy bas  najlepszym basem, szkoda że to odczucie subiektywne. Na pewno bas w słuchawkach zamkniętych jest mniej rozlazły i bardziej energetyczny ale też męczący. Ostatnio wygrzały mi się HE500 i w sumie proporcje na paśmie są dość dobre, basu mi nie brakuje (wiadomo że mogłoby być więcej zawsze, ale trzeba jednak przyznać się przed samy sobą że słuchawki to słuchawki a nie kolumny i nic nie poradzisz) , Equalizerem tnę tylko lekko górę, najwięcej 10 000hz bo one mają tam taki lekki skok i niezbyt to jest naturalne.

Pozostaje mi nadzieja że kiedyś trafią się te LCD2 bo mój wzrok zwrócił się na Denony jedynie dlatego, że od samego początku widziałem je tylko jako zastępstwo dla Audeze. Po przeanalizowaniu (czysto teoretycznie) i przesłuchaniu wszystkiego co lubię na HE500 uznałem że jedynym wyjściem i takim ciałem zastępczym dla moich upodobań i dla LCD2 rev.2 mogą być tylko Denony  D7100, jednak nawet jeśli Soundamn stwierdzi że Denony mają lepszy bas i tak wolałbym Audeze.

• Gość
03-07-2013, 11:12
Poprawka - basu mi wystarcza przy muzyce takiej jak rock, akustyka i inne pierdolety nie trzeb ciąć ostro w EQ, przy electro nie wystarcza, trzeb ciąć ostrzej. Hip hop jeszcze jakoś ujdzie, tam nie ma bogatych ścieżek to można trochę też przyciąć tu i ówdzie.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
04-07-2013, 09:13
Przysłuchałem się D600 dokładniej i porównałem z moim pierwszym odsłuchem D7100. Raz po SGS3, drugi raz z cdka i Audiolab M-DAC.

D600 i SGS3 + moje utwory:
- równe pasmo, brak szpilek czy dołków w dźwięku
- okrojona, przeciętna detaliczność, część smaczków jest mało słyszalna
- słaba holografia, gra głównie w bok
- regularny minimalny dystans
- przyjemny impuls na wysokich podczas grania na basie
- nie wymagają specjalnego wzmocnienia, on po prostu grają prawidłowo
- niesłyszalna przestrzeń
Nie było źle, ale było słychać, że to taka udana przeciętna półka: biją wiele słuchawek, szczególnie w cenie do 1000zł.

D7100 i SGS3 + moje utwory:
- nierówne pasmo, są skoki w paśmie w okolicach wysokiej średnicy lub niskiej góry
- wymagają lepszego wzmocnienia, ze względu na skoki w paśmie słychać zniekształcenia
- bardzo słaba holografia, gra w uszach, obraz 1D
- zbyt akcentuje mikrodźwięki przez zniekształcenia
- przeciętna detaliczność
- przyjemny impuls na wysokich podczas grania na basie
- niesłuchalne na danym zestawieniu.
Było gorzej, pojawiły się śmieci w dźwięku. Trzeba było sprawdzić na czymś innym

D600 i M-DAC + nieznana płyta:
- pasmo dobre
- miejscami gubi mikrodźwięki
- słaba holografia
Dalej ograniczona detaliczność była nieakceptowalna. Nawet sprzęt kilka razy tańszy od M-DAC, modowany i słuchawki 10 razy tańsze po wielu usprawnienia mają lepszą detaliczność.

D7100 i M-DAC + nieznana płyta:
- zniekształcenia w paśmie słyszalne o ok 3dB mniej jak wersji na SGS3, ale dalej obecne
- słaba holografia, czasem przeciętna
- pojawia się sporadycznie przestrzeń, która ładnie układa się na czarnym tle
- ładny krótki impuls przy graniu na basie i na wysokich
Takie słuchawki, taki sprzęt, w końcu M-DAC kosztuje tyle co D7100 albo i o połowę więcej. A detale dalej słabe.

Słuchawki nie grały tragicznie, w pewnych aspektach impulsu były bardzo dobre i tu mnie zaskoczyły, ale detaliczność, holografia, przestrzeń kulały. Za mało grało do przodu, za często w głowie, pogłosy się nie niosły, nie odbijały prawidłowo w obrazie 3D, wszystko było jak połamane lustro.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
04-07-2013, 09:17
Wybrałbym D600 pod warunkiem, że wykażą większą detaliczność. U mnie mogłyby dać radę. Wymienić im kabel. D7100 by zyskały jakość, ale straciłyby pewne cechy "audiofilskie", czyli by się poprawiły ;-) D600 mogłyby być szalenie gładkie. W połączeniu z naprawą detaliczności mogłyby dawać ogrom przyjemności ze słuchania już od pierwszych sekund słuchania.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
04-07-2013, 12:57
Nie dziwię się że D600 podpasowały bo dla mnie też były bardzo przyjemne. Jednak surowo potraktowałeś trochę  D7100. Nie mogę się zgodzić z wieloma uwagami które postawiłeś. Jak na zamknięte to są właśnie bardzo detaliczne i scena również spora o wiele większa niż w D600 które po jakimś czasie używania nużą swoimi ograniczeniami. Trzeba wspomnieć imponujący, szybki i sprężysty bas i bardzo dobrą średnicę. Wyśmienita jest też góra i rzeczywiście na jasno grającym sprzęcie może być za ostro. Nie wspominam o wygodzie użytkowania która bije na głowę większość słuchawek. Dla porównania moje obecne LCD2 rev2 są w kilku aspektach gorsze od Denona D7100. Właśnie byłem ciekaw jak by zagrały z  Mdacem ale jak widać nie bardzo to dobre połączenie.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
04-07-2013, 13:22
Wygoda tak, bas też był bardzo ładny. Jednak obrazowanie i holografia kulała. Na d7100 z m-dakiem było jednak nieco lepiej. Dla mnie D600 i D7100 mają ograniczenia. Z D7100 może da się zajść dalej, ale może przy dużych kosztach. D600 są bardziej zrównoważone.

D600 w cenie np. 1200zł to bardzo atrakcyjna oferta. D7100 w cenie 5500zł to pomyłka ;-)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
04-07-2013, 14:47
>> Soundman, 2013-07-04 12:57:57
Nie dziwię się że D600 podpasowały bo dla mnie też były bardzo przyjemne. Jednak surowo potraktowałeś trochę D7100. Nie mogę się zgodzić z wieloma uwagami które postawiłeś. Jak na zamknięte to są właśnie bardzo detaliczne i scena również spora<<

Mam takie same uwagi. Skala od niegrania do grania w D7100 jest bardzo duża, holografia i scena jedna z najlepszych, jakich doświadczyłem na słuchawkach, szczególnie po wymianie kabla. Powiedzmy sobie wprost - na fabrycznym w stosunku do alternatywnego głębi prawie nie ma.

lancaster

• Gość
04-07-2013, 16:48
Michal, piszesz o kosmicznej głębi po wymianie kabla vs jej brak na oryginalnym kabelku.

Vinyloid sluchal 7100 i uznal ze przestrzen jest tam super akurat - we wszystkich wymiarach a zwlaszcza w glab bo wrazenie mial ponoc jakby graly kolumny przed nim a nie sluchawki (na fabrycznym kablu).
Sluchane to bylo w sklepie firmowym Denona, więc chyba na ichniej elektronice.
Może akurat świetna pod te sluchawki i to by bylo wytlumaczenie ?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
04-07-2013, 17:00
Nigdy nie pisałem, że tym słuchawkom brak głębi. To inni pisali, a ja protestowałem. ;) I nie miałem wtedy jeszcze innego kabla. Po prostu wyszło, o ile więcej jeszcze jej może być, a przestrzeń w tych słuchawkach to też ogólnie wysokie loty, bez względu na to, czy konkurent jest zamknięty czy otwarty oraz, który kabel akurat jest przypięty do D7100.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
04-07-2013, 17:11
Może  w sklepie firmowym Denona źle mi zestawili sprzęt i tyle. Czy drivery D600 i D7100 się różnią?

lancaster

• Gość
04-07-2013, 17:47
Corvus, ciezko powiedziec jak to ze sprzetem w sklepie Denona i tytulowymi sluchawkami, moze przy okazji wpadne i sam poslucham.  Ponoć bas był tam jak ze suba KD a mimo to przestrzen super.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
04-07-2013, 19:43
Słuchałem wczoraj w Krakowie. Do basu mogłem się odnieść tyle, co 30cm głośnik w zamkniętej budzie w domu lub w samochodzie. Na Denonach było bardzo ładnie, ale nie wnikałem w różnice basu na D600 i D7100. Bardzo ładne pasmo, precyzja i równość przekazywania wysokich tonów niezależnie od ilości basu: brak zniekształceń czy kompresji dynamiki. Nie słucham głośno.

Na tym kawału było to pięknie słychać i to nawet z samego SGS3:
Bardzo niski bas na ok 30Hz w Denonach był bardzo ładnie przenoszony. Część słuchawek czy głośników w ogóle tego nie odtworzy. Byłem zaskoczony momentem w ok 13 sekundzie. Niski bas, a wysokie tony szły bardzo ładnie. Może niskie THD przetwornika, nawet jak gra nisko.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
04-07-2013, 20:10
Też przyszło mi to na myśl jak można na takiej muzyce testować tak klasowe słuchawy jak D7100! To skandal...he,he. Bardzo fajnie grają D7100 basem w kawałkach Come Together i początek Something The Beatles ,  masuje uszy normalnie. Moje nowe LCD 2 tego nie umieją skubane...buuu.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
04-07-2013, 20:12
Nie każdy siedzi w kpopie czy jpopie. Brodacz, a ile byś mi dał? ;-)

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
04-07-2013, 20:17
Soundman, mam bogaty repertuar. Wybrałem to, bo chciałem sprawdzić czy bas w Denonach wyrabia ;-) Sprawdzałem Denony tylko na kilku utworach. Na tym łącznie z średnią klasą typu DT990, L1, itp.
Denonom wyraźnie brakowali detali i dobrego zakończenia. Jedynie D7100 + M-DAC dawało coś odrobinę więcej.

A jaka jest jedynie słuszna muzyka do słuchania na tych Denonach? Nie jestem audiofilem. To przecież obraza, że ktoś nim jest :)