Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

lancaster

• Gość
16-06-2013, 18:25
zibra, slychac nawet na youtube ze wokal z kolumn jest wyrobem czekoladopodobnym w  stosunku do wokalu lektora. Nie mowiac o reszcie witalności.  Jaki sens jest w tym rzeźbić ? To jest totalnie nienaturalne - przynajmniej tak to slychac. Podziwiam taka niezlomnośc. Jak Yabu Kasigi z Shoguna.

Dla odmiany muzyka na żywo :

nawet na realizacji amatorskiej sluchac swobode i naturalnosc.
Odtworzcie sobie jedno po drugim....masakra. Wokal lektora mowiacego obok Wilsonow normalny - z Klipscha rzec by sie chciało :-))))

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
16-06-2013, 18:29
No wokal lektora jak meska Ivona:D
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
16-06-2013, 18:34
Ja bym sobie to do piwnicy dal, ale nie wiem czy na panel akustyczny bym wyrobil finansowo:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Enru0Ablr5c
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

General Daimos

• 65 / 4627
  • Użytkownik
16-06-2013, 18:47
Cornwale, fantastyczne kolumny tylko ta cena za nowe zabija...:(

lancaster

• Gość
16-06-2013, 18:48
W ogole zastanawialiscie sie kiedys dlaczego podczas prezentacji audio niewiele osob proponuje normalna muzyke - taka jakiej wszyscy sluchaja zanim kluczem wyboru nagran/sluchanego repertuaru nie staje sie "jakość dxwięku" ?

Obiegowa plotka mowi ze jak bedziesz mial supersprzet to 90% nagran nie nadaje sie do sluchania....niby dlaczego ?
Dlaczego na tanim sprzecie muzyka wszelaka często brzmi dobrze a na ultradrogim ma sie tego w wiekszosci nie dać sluchać (czesto tak jest, wiec dorobiono do tego teorie :-))) ?
Prawda jest banalna. Na dobrym sprzecie świetnie brzmi znaczaca WIĘKSZOŚĆ nagran, mniejszosc przynajmniej przyzwoicie a kiepsko naprawde pojedyncze konkretnie spartolone płyty o kiepskie brzmienie których nikt nie ma pretensji.
Nagrania na lepszym sprzecie brzmia po prostu lepiej niz na tanim (co z logicznego pkt widzenia jest oczywiste) nabierajac wigoru, palety barw, swobody, plastyki i wszystkiego tego co budżetowy sprzet ma prawo psuć i nikt o to nie ma o to do niego pretensji.
Niestety czesto "hajendy" nabieraja cech taniego sprzetu - psujac "sprzet ci pokaze ze tylko 2 płyty masz dobrze nagrane, reszta niesłuchalna, tak dobry jest ten sprzęt :-))))"....normalnie w przypadku budżetówki sprawa prosta - kaszana, nie wyszło, w przypadku "hajenda" szukamy okoliczności. Po co ?  
W koncu na plycie rejestruje sie żywe instrumenty (z wyjatkiem elektroniki rzecz jasna ;-)) a nie jakieś niewiadomo co czego "nie da sie sluchac". Oczywiscie "referencje" powinny pokazywac różnice miedzy realizacjami (skoro czasami slychac to nawet na budżetówce ;-))...niemniej obiektywnie dxwiek pod każdym wzgledem powinien być lepszy niz z tańszych a wiec z założenia gorszych urzadzen.
Po co wiec te lepsze urzadzenia tuningowac ? Z nudów ?

lancaster

• Gość
16-06-2013, 18:50
Generale, nie wiem ile chodza nowe Cornwalle,
ale stare sa naprawde jare.

Yo !

lancaster

• Gość
16-06-2013, 19:04
zibra, w Gryphonach przynajmniej slychac ze cos sie dzieje....choc repertuar....litości.
Jakosc na youtube oczywiscie nie oddaje mozliwosci zestawow, ale nie ma 2 zdan odnosnie tego ze tak samo splaszczony jest glos czlowieka jak wokal odtwarzany przez kolumny. Tak ze ten asperkt spokojnie mozna porownac. Nie obiektywna jakosc tylko różnice.

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
16-06-2013, 19:07
A to wiadoma sprawa, wklejam raczej dla zartu:) Wole sluchawki, bo sa mniej problematyczne:P

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
16-06-2013, 21:47
lancaster czy uważasz, że samochód przygotowany do sportu torowego nadaje się do jazdy po drodze pełnej dziur? Sprzęt audio wysokich lotów ma wycisnąć 7 poty z muzyki, którą gra. Jak nagranie / produkcja jest kiepska to właśnie to z niej wyciśnie i to Ci pokaże a dokładnie pokaże Ci niekompetencję inżyniera dźwięku albo samego artysty bądź obu naraz.  

Nie bardzo rozumiem czego tu nie rozumiesz i skąd Twoje dziwne pomysły i infantylne wywody?

Co do tuningu wszystko można poprawić i udoskonalić. Gdyby wszyscy mieli Twoje podejście do życia to zamiast klepać po klawiszach z wygodnego fotela gonił byś po lesie z maczugą lub gorzej bo maczuga to też postęp ;)

Pozdro

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
16-06-2013, 21:59
No sorry, ale jeśli ktoś uważa, że ci wszyscy realizatorzy siedzą tylko za tymi gałami i kombinują co by tu popsuć, żeby na tym wysokiej klasy sprzęcie pocięło uszy to ja wymiękam :-)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
16-06-2013, 22:06
Tymczasem ja wrócę do momentu, z którego wzięła się dyskusja o tuningu jako takim w tym wątku - szło o kabel do słuchawek. Otóż kolumny są dostarczane bez kabli w komplecie. Takie mecyje to były tylko z Tonsilami, np. Samba 250 za 319zł para nówki miały kable w komplecie, i ja w sumie nigdy nie zrobiłem im "tuningu" w tym temacie, natomiast wydaje mi się, że Magico czy Wilson Audio sprzedają bez kabli w komplecie i nawet domniemam, że podłączone Klotzem będą owe topowe głośniki grały inaczej niż np. AudioQuestem, nie wnikając z którym lepiej.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
16-06-2013, 22:07
A co do tuningu to jestem jak najbardziej za. Ale z zachowaniem jednej zasady: Nie naprawia się rzeczy działających! ;-)

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
16-06-2013, 22:14
>sebna,
>infantylne wywody?

mocno!

podejrzewam (teraz ja zagram mocno), że masz inne doświadczenia (zakładam, że twoje oburzenie wynika z prawdziwych doświadczeń ze sprzętem "wysokich lotów"), ponieważ słuchasz takich a nie innych "artystów"

ostatnio np. znajoma przyniosła płytę z popularną muzyką włoską skompilowaną przez niejakiego Sierockiego
fakt, nic tej płycie nie jest w stanie pomóc - ale ja na co dzień takich "artystów" nie słucham
i dlatego prawdopodobnie moje doświadczenia są identyczne jak lancastera - na autentycznie dobrym sprzęcie większość muzyki, w porównaniu z kiepskim, zyskuje
a wszelkie ułomności, które faktycznie słychać lepiej, mają wtedy znaczenie drugorzędne

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

General Daimos

• 65 / 4627
  • Użytkownik
16-06-2013, 22:32
Cornwale przynajmniej tutaj idą za prawie 11 000 za kolumne
http://www.q21.pl/klipsch-cornwall-iii.html

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
16-06-2013, 22:45
Daimos,

na szczęście używki są nadal sporo tańsze (choć ostatnio poszły chyba w górę), a grają jak nowe :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.