Przeczytałem tą recenzję.
Kolega EvilKillaruna mocno dramatyzuje.
Obejrzałem swoje Denony, które kupiłem niedługo po tym jak się pojawiły na rynku.
Plastik krawędzie ma gładkie, nigdzie się nie wytarł, regulacja działa i mimo, że jest lekka jest wystarczająca.
Wszystko trzyma się na głowie jak należy mimo, że używam ich ok. 1,5 roku.
Zatem, albo wyeksploatowały się matryce plastików albo kolega pożyczył podróbki.
Kluczowe są w tej recenzji dwie sprawy. Jedna to rozpacz nad ceną, za która mu tak mało dano a druga to, to, że słuchawki były mało używane.
Przez właściciela i przez recenzenta też.
Recenzja pewnie jest rzetelna, jak na ten krótki czas ich używania.
Aby była naprawdę rzetelna (bez określania "jak na"), trzeba byłoby posłuchać ich dłużej.
Nie trudno odkryć, że mniej więcej wszyscy tak opisują granie AH-D7100 w pierwszym miesiącu ich grania.
Później to się dosyć wyraźnie zmienia i niedostatki, o których pisał kolega EvilKillaruna, ustępują.
Powiem otwarcie, przeszkadza mi pisanie w formie "widać nawet na to nie zasłużyliśmy", "nie spodziewałbym się, że za tyle pieniędzy będę musiał je prostować tak, jakby były to pierwsze lepsze słuchawki w moich rękach" itp.
Pojawia mi się pytanie: to kolega te słuchali kupił czy tylko pożyczył? :)
W moim odczuciu jest to napisane z pozycji człowieka, który nasłuchał się cudów na temat tych słuchawek, następnie kupił je za 5500 zł, słucha ich parę dni i raptem dowiedział się, że inni kupili je za 2300 zł.
Kupa żalu i jedna wielka frustracja.
Ale kolega EvilKillaruna jak zrozumiałem pożyczył tylko te słuchawki.
Dlatego, mim zdaniem. można było spokojnie darować sobie, ten pełen pretensji ton.
Powinno dominować wielkie zadowolenie, że szczęście dopisało i ich nie kupił. :)
Można przeginać w obie strony. Zbytnio chwalić, ale można też i zbytni ganić.
Nowe AH-D7100 od dawna są do kupienia za 2300.
Np. tu:
http://www.ebay.co.uk/itm/Denon-AH-D7100-Music-Maniac-Audiophile-Headphones-AHD7100-AHD-7100-BRAND-NEW-/121034774915?pt=UK_AudioVisualElectronics_HomeAudioHiFi_Headphones&hash=item1c2e3c1983 , żeby nie być gołosłownym.
Zdaje się, że nikt z posiadaczy nie zapłacił więcej jak 2300-3000 zł.
Cena 5500 to PR i pozycjonowanie słuchawek na rynku.
Jak coś teraz, przynajmniej na początku nie wycenione jest na ok 5000 zł, to nie są to słuchawki godne uwagi. :)
A tak na marginesie to, które słuchawki z tych flagowych mają realną cenę.
Jeden z kolegów na naszym forum, w przypływie szczerości stwierdził, że za bodajże 6500 to można wyposażyć całą kuchnię, a nie kopić dwa głośniczki na pałąku. :)
Tak to jest pomyślane. To elitarne hobby. A żeby było elitarne i takie pozostało to ceny muszą być wysokie.
Jak ktoś nie chce być elitarny, a tylko słuchać muzyki, to po co wydawać nawet te wspomniane 1000 zł.
Do tego celu spokojnie wystarczą słuchawki za niecałe 100.
Jest mnóstwo słuchawek w tej cenie, po co się ekscytować jakimiś Denonami? :)