Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 11:36
>> Soundman, 2013-11-22 11:21:35
>Ha, no to wreszcie Cię Corvus5 rozgryzłem....heh. Jeżeli dla ciebie D600 są idealne to nie mam pytań. To ciemne, grające praktycznie bez żadnej ostrości słuchawki, bardziej mułowato i łagodnie już się chyba nie da.One w ogóle nie mają góry...
>T70 są świetne i po dobrym wygrzaniu ani trochę ostre w wysokich rejestrach, świetne słuchawki.
>Teraz już się nie dziwię że określiłeś HD800 jako jasno grające. Musisz być bardzo przewrażliwiony na wysokie rejestry , dla tego tak dużo słuchawek wypada u Ciebie słabo. Myślę że LCD2 idealnie wpasowałyby się w Twoje preferencje...są łagodne i muzykalne, zero ostrości na górze.

Jak dla mnie D600 są względnie przezroczyste, aczkolwiek miały mniejszą detaliczność niż moje słuchawki na moim sprzęcie i to mnie martwiło. Moje słuchawki Majkel określił jako grające średnicą. Wolę szybki i precyzyjny DAC+wzmacniacz i płaskie słuchawki niż porywcze słuchawki i lejący DAC+wzmacniacz. Precyzyjny zegar/reclocking, niska impedancja wyjściowa zasilania przy płaskim paśmie, szerokie pasmo bez zniekształceń i detali jest 100 razy więcej niż na innych systemach. Dźwięk w rzeczywistości jest jak satyna, a nie papier ścierny. Takie DT990/600 są względnie jasne, ale pasmo nie szarpie tak bardzo. Staxów-007A niestety nie było na HeadRoom, poszukam innych pomiarów, ale ciężko je będzie skorelować. Dobre efekty miałem przy eksperymentowaniu z membranami. Bardzo pięknie wysokie miała u mnie membrana tak cienka, że aż przepuszczała bas. Bez specjalistycznych narzędzi powtarzalność była niska.

W dodatku membrany z biocelulozy w słuchawkach są dla mnie bardzo fajne, ale ich nie używałem już kilka lat. W D600 też jest bioceluloza?

StartRockToday

• 171 / 4907
  • Aktywny użytkownik
22-11-2013, 15:05
"Over the years we’ve developed several driver technologies and our latest technology – Denon’s Free Edge Nano fiber Driver pushes the envelope in performance once again. Designed to provide the performance of a high end box loudspeaker from a small over ear form factor, Denon’s Free Edge Nano fiber Driver provides unprecedented sonic clarity and dynamic range from an over ear form factor. "

Ja nie wiem w jaki sposób komuś D600 mogą zagrać mułowato... może podróbki? :D
Górę mają cofnięta, ale gra ona na kryształ i mimo jej złagodzenia przekaz jest bardzo przejrzysty, można mieć nawet wrażenie "przezroczystości" jak to Corvus5 napisał.

patrykvel

• 282 / 4904
  • Zaawansowany użytkownik
22-11-2013, 15:21
Nie chce nic mowic, ale podane tutaj wykresy D7100 nie sa zbyt miarodajne. Zobacznie sobie jak wyglada sygnal z mikrofonu pomiarowego, bez kompensacji i wygladzania.
http://graphs.headphone.com/graphCompare.php?graphType=-2&graphID[]=3921&scale=30

redan

• 155 / 4937
  • Aktywny użytkownik
22-11-2013, 15:25

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 15:28
Bardzo wychwalam przetworniki z pierwszych CAL. Dla mnie polipropylenowe zawieszenie i membrana papierowa dają niesamowity efekt czystości i rozciągłości pasma w dół. Jedynie driver rezonuje koło 2,2kHz i nieco dalej, to załatwiałem kiedyś filtrami pasywnymi. Niestety w jednym przetworniku poszła mi cewka na zewnątrz przy demontażu drivera przy swapie. Lecę teraz na przetworniku o niemalże płaskiej ch-ce impedacji. Ch-ki |Z| i fazy wszystkich przetworników sam ściągałem - z filtrami czy bez. W przypadku ch-ki częstotliwościowej słuchawek w padach też ściągałem do pewnego czasu sam, ale zauważyłem, że pozycja mikrofonu pomiarowego nawet 1 mm zmienia już o ułamek dB pomiary. Słuchawki szczelnie domknięte.

Taki driver z D600 ma pewnie 40mm lub 50mm, bo pewnie nie 53/54 mm. W CAL jest przecież 30mm. Moje słuchawki mają z CAL jedynie pałąk i trzymanie drivera. W pełni otwarte. Do tego są znacznie zdystansowane od ucha w celu poprawy wysokich przez poprawę kierunkowości źródła. Rozciąga bas w dół, a wysokie klaruje.

Typowy dźwięk jest słaby. Jako że padł mi DAC i do poniedziałku zamawiam nowe kostki chipa i nową lutownice/rozlutownicę, to ze śmiechu podłączyłem słuchawki do płyty głównej i jakoś grały, ale bez klarowności i czytelności, ale nie było zbytniej ostrości. Inaczej mówiąc zdeklasowały w pewnych aspektach 90% słuchawek nawet na lepszym sprzęcie. Rozłączyłem układ wzmacniacza od DACa z transportem, mimo że jako integra nie jest do tego przeznaczona. Udało się, podpiąłem do komputera. O wiele czyściej i szybciej. Słychać problemy DACa płyty głównej, bo nieco zniekształca w kilku miejscach, co u mnie było wyeliminowane już w DACu na poziomie zasilania. Tylko że ja wzmacniacze modowałem pod kątem tempa przepływu elektronów w paśmie do kilku-kilkunastu MHz, szczególnie w głównym torze prądowym. Coś podobnego robił Majkel i jego wzmaki wydają się ok w tej kwestii, szczególnie Sonic Pearl.

Dla mnie gładkość wiąże się z przejrzystością. Ma być gładko w odpowiednim miejscu, by na powierzchni były słyszalne smaczki. Wzmacniacze lampowe często same to z siebie dają, ale czasem coś chyba zalatuje po prostu kompresją (drgania lampy?). Za mało ostatnio słyszałem lamp, żeby móc na świeżo porównać.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 15:33
>> patrykvel, 2013-11-22 15:21:01
>Nie chce nic mowic, ale podane tutaj wykresy D7100 nie sa zbyt miarodajne. Zobacznie sobie jak wyglada sygnal z mikrofonu pomiarowego, bez kompensacji i wygladzania.

Link nie działa.

Redan, już mnie nie ma w Japonii. Jest tam tyle egzotycznych marek słuchawek, że wiele pierwszy raz widziałem. JVC (Victor) to akurat bardzo powszechna marka w Japonii. Tak samo Sony czy Sharp, tylko ten nie robi słuchawek.

patrykvel

• 282 / 4904
22-11-2013, 15:45

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 15:46
Nie podlinkujesz, nie działa.

patrykvel

• 282 / 4904
22-11-2013, 15:48
Ehh, poddaje sie. :P
Jak macie otwarte okno z wykresem sluchawek, to w adresie strony jest "graphType=0". Jezeli zmienicie "0" na "-1", to bedziecie mieli ten sam wykres bez wygladzania. Zmiana numeru na "-2" spowoduje dodatkowe usuniecie kompensacji z wykresu.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 16:01
Możesz zapisać obrazek i go tu załączyć. Dokładniejsze pomiary są w artykułach jako PDF. Tam jasno widać, że jak podobały mi się Stax SR-007A (MK II), a pomiar pomiar pokazuje MK 2.5, to bardzo, bardzo będą podobać mi się SR-009. Tylko szkoda wydawać 20.000 zł na zestaw słuchawkowy. Lepiej kupić taniej i modować na ile się da. D600 to opcja.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
22-11-2013, 20:02
>Moje słuchawki Majkel określił jako grające średnicą.

Dla mnie one grały głównie dolną średnicą. Co do reszty wywodu - nie uważam je za płaskie, ale właśnie dolno-środkowe. Na skrajach pasma nie pamiętam, czy coś się działo. Zresztą zrobiłeś otwarte słuchawki z przetwornika zbudowanego z myślą o obudowie zamkniętej. CAL są fajne, ale nie jak się je otworzy.

Dźwięk nie ma być ani jak satyna, ani jak papier ścierny, tylko sprzęt ma mieć zdolność pokazania każdej z tych faktur i dowolnych innych, bo agresywne dźwięki też w przyrodzie występują.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 20:05
Majkel, to nie były przetworniki z CALi, bo te mam uszkodzone ;-) Porównaj nawet materiały, jeżeli miałeś okazję. U mnie jest folia, nie bioceluloza.

BeatX

• 40 / 4048
  • Użytkownik
08-12-2013, 20:22
nie wiem jak wy, ale ja juz sie pozbylem swoich D7100 ;]
nawet fajna cene udalo mi sie za nie wyciagnac:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3761976344
takze dzieki za rozmowe :D

mar.s

• 54 / 4730
  • Użytkownik
08-12-2013, 20:30
Sledzilem tą aukcje. W szoku jestem ze ktoś aż tyle zapłacił.

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
08-12-2013, 20:30
To jakie sobie BeatX w końcu zostawiłeś słuchawki?