Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

sebna

• 72 / 4240
  • Użytkownik
21-11-2013, 18:01
Nie wiem dlaczego tak bardzo chcecie płacić za koszty aukcji Ebay -> http://homeavdirect.co.uk/denon-ah-d7100-over-ear-headphones

BeatX

• 40 / 4048
  • Użytkownik
22-11-2013, 01:38
nieno zwariuje z tymi Denonami.
sluchalem dzisiaj najnowszej plyty "Daft Pank"
http://www.discogs.com/Daft-Punk-Random-Access-Memories/master/556257
w zasadzie to probowalem jej sluchac na D7100..
po prostu slabizna.
glowa peka od ilosci basu i nasycenia dzwieku.
to samo jak slucham "Luke Slater"
http://www.discogs.com/Luke-Slater-Alright-On-Top/master/70867
bas jest tak intensywny i wszechobecny, ze nie moge sie skupic na samej muzyce.
podobnie jak z "Tripswitch"
http://www.discogs.com/Tripswitch-Geometry/release/2474220
bas, wszedzie bas (i zbyt konturowy dzwiek)
podobnie mieszane uczucia mam gdy slucham na Denonach wiekszosci muzyki z okolic techno.

te sluchawki sa naprawde dziwne (i bardzo kontrowersyjne)
poniewaz jest spora ilosc muzyki, ktora brzmi na nich wprost nieziemsko (tyczy sie to szczegolnie sluchania koncertow rock\'owych badz jazzu)
ale wystarczy, ze w nagraniu bedzie lekki akcent na niskie tony i Denony zrobia z tego basowa orgie :(
to wszystko powoduje, ze Denony sa bardzo malo uniwersalnymi sluchawkami, dajacymi mi skrajne emocje (duzo radochy, duzo mdlosci)
dotychczas, przez miesiac uzytkowania gdy wpadalem na utwory w ktorych byl spory akcent na niskie tony, to ratowalem sie sciagajac Denony z glowy i sluchalem na kolumnach.
ale czy tak byc powinno w sprzecie wycenionym na 4000 pln?
cos jest tu nie tak.
za duzo kontrowersji przy tych Denonach, bo czesto zdarza sie ze jak na nich slucham muzyki, to mam uczucie mdlosci od tego calego nasycenia i konturowego charakteru dzwieku..
.. zeby po chwili doslownie odleciec, sluchajac muzyki z mala dawka dynamiki (D7100 wtedy idealnie podkrecaja dynamike i ozdabiaja dzwiek)
rozkoszujac sie dodatkowo niesamowita wygoda tych sluchawek.
to zjawisko jest szczegolnie dobrze slyszalne podczas sluchania wykonawcow z new romantic.
natomiast wlacze cos z pogranicza ambient-dubstep (np. "Kryptic Minds") i padaka
bass z D7100 powoduje ze glowa mi wibruje.
ze skrajnosci w skrajnosc.

mam teraz troche szersze spektrum, bo sluchalem juz Grado (never again), oraz AKG K550.
powoli dojrzewam do mnie fakt, ze AKG K550 mimo iz nie maja nic z bajeranckiego przekazu Denonow, to jednak sa sluchawkami na ktorych kazdy utwor i rodzaj muzyki brzmi conajmniej poprawnie.
ich brzmienie jest takie mocno "przezroczyste", w zaden sposob nie podbarwione i nasycone dla zwiekszenia pozornej muzykalnosci.
K550.
stwierdzam, ze jakbym mial zostac przy jednej parze sluchawek, to AKG sa o wiele bezpieczniejszym zakupem - wlasnie, przez swoja neutralnosc.
muzyka na K550 brzmi przewidywalnie, moze nawet troche nudno - ale jeszcze ani razu nie zdarzylo mi sie, zebym musial sciagnac je z glowy, bo mialem mdlosci (co zdarzalo mi sie przy D7100 bardzo czesto, wlacznie z pierwszym wrazeniem zaraz po rozpakowaniu ich z pudelka)
na AKG K550 po prostu slucham muzyki, nie zastanawiajac sie nad niesamowitym flow, lub nawalnica basu.
muzyczka gra sobie, bardzo transparentnie.
moze to D7100 tak mi namacily w jeszcze nie wprawionej glowie, ze teraz wydaje mi sie ze K550 maja za malo basu?
ale to troche przeczy logice, bo skoro dzwiek jest podany w sposob "prawidlowy", to chyba nie ma potrzeby sciagac sluchawki z glowy zeby dac odpoczac od tego dzwiekowego miesa?
jak sie skupiam na dzwieku z K550, to tam naprawde niczego nie ma ani za wiele, ani za duzo.
przez to jest troche nudno (jak przyrownam np. do tego co wyprawiaja D7100 przy koncercie "The Cure")
cos za cos..

serce podpowiada Denon D7100, rozsadek AKG K550 :(
no i co wybrac panie premierze?

StartRockToday

• 171 / 4907
  • Aktywny użytkownik
22-11-2013, 01:59
>> BeatX, 2013-11-22 01:38:15
no i co wybrac panie premierze?

========================

Po pierwsze to radziłbym Ci ich posłuchać na czymś neutralnym z niską impedancją wyjściową.

Po drugie rozważ zejście do D600. Nie znam ani K550 (jedynie HP100) ani D7100 ale z opisów i wykresów wynika., że to coś pomiędzy. Ja bym też nie sugerował się wszystkimi opiniami o nich tylko radził posłuchać wygrzanego modelu. Bo dla mnie np wcale nie są ani gęsto grające, ani z małą sceną.

http://graphs.headphone.com/graphCompare.php?graphType=0&graphID[]=3921&graphID[]=3571&graphID[]=3911&scale=30

Konio

• 71 / 4913
  • Użytkownik
22-11-2013, 02:00
Będę upierdliwy ale może NAD Hp50. Po prostu wypożycz na chwilę.
http://www.innerfidelity.com/content/i-love-these-headphonesthe-nad-viso-hp50
Strasznie ciekawe, pełne funu słuchawki....
Myślę ,że spodobałyby się Tobie też ortho od Audeze albo Hifimana.

StartRockToday

• 171 / 4907
  • Aktywny użytkownik
22-11-2013, 02:12
Tutaj grafy dla ułatwienia

BeatX

• 40 / 4048
  • Użytkownik
22-11-2013, 02:39
konio, poczytam o tych sluchawkach, jak najbardziej (chociaz przyznam ze nigdzie, nigdy o nich nie slyszalem)
aczkolwiek wykresy sklaniaja do wniosku, ze i w tych sluchawkach mamy do czynienia z konturowym dzwiekiem..
http://www.innerfidelity.com/images/NADVISOHP50.pdf
ktory to kontur /aka muzykalnosc/ to chyba nie jest do konca to, czego szukam.

StartRockToday, dzieki za poswiecenie czasu i przygotowanie wykresow :)
wynika z nich jakoby, D600 byly sluchawkami lepiej zestrojonymi od D7100? (lepiej = neutralniej)
chociaz wiele razy czytalem, ze D600 zachowuja "sygnature Denona", a wiec pewnie chodzi o zmiekczenie dzwieku (czyli ucieczka w barwe konturowa, V shape)
teraz, jak ogladam te wykresy to dociera do mnie jakim basowym king-kongiem sa D7100 :O
wzmocnienie calego zakresu niskich tonow o srednio +12db!
(i te chamskie cofniecie o -6db w okolicach 300Hz)
oczywiscie wzmocnienie nie jest stworzone w sposob sztuczny, tylko pewnie jest to kwestia samej budowy przetwornika i dobrania do niego komory rezonacyjnej.
linia w/w wykresow dobrze ukazuje czemu mamy do czynienia z tak mocno nasyconym dzwiekiem, jaki daja D7100
juz same wykresy powinny zapalic mi ostrzegawcza lampke, ze basu w tych sluchawkach bedzie duzo, oj duzo..
no i jest ;]
blad, ze przygode ze sluchawkami hi-fi zaczalem wlasnie od D7100
D7100 to nie sa zle sluchawki, nic z tych rzeczy - ale sa na maxa specyficzne, oraz imho jak juz - to powinny byc uzupelnieniem do bardziej referencyjnych sluchawek, do sluchania okreslonego rodzaju muzyki przy drinku ;)
mysle, ze jak zaczalbym od D600, to pewnie nie zarejestrowalbym sie tutaj, szukajac wytlumaczenia czemu czasem musze sciagnac z glowy sluchawki za niebagatela 4000 pln - bo tak mnie meczy ich sound.
z wypozyczeniem D600 jeszcze sie wstrzymam (wlasciwie z wypozyczeniem jakichkolwiek)
zostawie sobie K550 i z miesiac ich poslucham.
jak sie okaze, ze zmysl sluchu zaadaptuje mi sie do referencji dzwieku z AKG K550 (czy tam jak kto woli sluchawki sie wygrzeja), i dalej bedzie mi brakowac muzykalnosci - to rozejrze sie za czyms innym.

poki co resetuje mózg i zaczynam wprawiac uszy dzwiekiem ze sluchawek, ktore nie podbarwiaja go w zaden sposob.
dodatkowo, zeby nie rozpraszac sobie glowy glupotami gdy bede sluchac na kolumnach, to scisze sobie Rel T5 o kilka stopni, tworzac poziom basu mniej wiecej taki, jaki tworza K550 :D

StartRockToday

• 171 / 4907
  • Aktywny użytkownik
22-11-2013, 03:41
Nie wiem.  Trochę niebezpieczne stwierdzenie. Wolę myśleć o tym w ten sposób, że są strojone pod inne gusta i właśnie bardziej wszechstronny przekaz, z czym zgadzają się recenzje porównawcze które czytałem. Rozejrzyj się trochę.

Mówię, spróbuj innego kabla na denonach i podpiąć je do czegoś neutralnego z niską impedancją np. O2+U2.

Tak jak pisałem, K550 nie znam, miałem HP100 (ich naturalnego wroga hehe) i sprzedałem po kilku dniach - uszy bolały muzyka nie sprawiała przyjemności. Właśnie sobie przypomniałem, że kolega z forum sąsiedniego robił przesiadkę z K550 na D600. Mówił podobanie do Ciebie, że K550 w sumie ok, ale jakieś takie nudne... na koniec konwersacji napisał, że  ~ Uwielbia denony, czerpie dużo większą przyjemność ze słuchania muzyki niż wcześniej i że cel został osiągnięty :).

Ten rok szczególnie jest taki, że jest dużo dobrych starszych ofert  i do nich nowych napędów, no i ostatnio wyszło dużo nowych słuchawek (wystarczy spojrzeć tutaj na forum do tematu obok) które też są obiecujące. Naprawdę jest w czym wybierać. Pytanie tylko czy chesz się w to bawić.

maccoo

• 162 / 4393
  • Aktywny użytkownik
22-11-2013, 03:46
Radzę wypożyczyć T70, zdecydowanie nie są to nudne słuchawki choć charakter mają na pierwszy rzut ucha neutralny aczkolwiek muzykalny z tym "czymś" trudnym do opisania. Wolę je od T1 i D7100 które męczyłem non-stop dwa ostatnie tygodnie ;) Ciekaw teraz jestem T90, które mogą dać coś pośredniego między T1 a T70 - nasycenie i holografię.
Jedna uwaga - koniecznie OTL, albo chociaż Moonlight od Majkela. Słuchałem ostatni tydzień i cały czas się zastanawiam czy go sobie nie zostawić taki fajny. IHMO lepszy nić BP sprzed roku. Podobno konstrukcja (części) uległa delikatnej zmianie. Tak czy inaczej T70+Moonlight+tani dac na PCM 1792 i V-link daje więcej niż satysfakcjonujący dźwięk.Jest i pe...cie kiedy trzeba, jest przestrzeń i atmosfera. Dopóki nie porówna się z czymś klasę lepszym nie myśli się o zmianie na coś innego.

W wolnej chwili napiszę porównanie T70 vs D7100.. oczywiście nie fachowo a raczej "wrażeniowo" ;)

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
22-11-2013, 08:34
To Maccoo, jak tam, zostawiasz sobie D7100 czy jednak rezygnujesz i zostajesz przy T70?

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
22-11-2013, 08:54
>> BeatX, 2013-11-22 02:39:37

"poki co resetuje mózg i zaczynam wprawiac uszy dzwiekiem ze sluchawek, ktore nie podbarwiaja go w zaden sposob."

Ha ha ha .... nie ma takich

maccoo

• 162 / 4393
  • Aktywny użytkownik
22-11-2013, 10:48
">> Soundman, 2013-11-22 08:34:12
To Maccoo, jak tam, zostawiasz sobie D7100 czy jednak rezygnujesz i zostajesz przy T70? "

Zostaje przy T70, ich sygnatura przy dłuższym słuchaniu mnie po prostu męczy i z przyjemnością wracam do T70. NIe tak przestrzennych i kolorowych na basie za to z lepszą średnicą i o wiele lepszą górą. T70+OTL są jak stare kapcie ;)

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 10:54
T70 bardzo kaleczą uszy wysokimi tonami. Ba, nawet D7100 kaleczą. Może dlatego D600 są dla mnie ładne w paśmie, bo moje obecne słuchawki mają podobne pasmo na górze (choć zrolowane po obu stronach) i płaską impedancję względem innych słuchawek.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
22-11-2013, 11:12
Na potwierdzenie pomiary z HeadRoom. Kolejny raz potwierdzają moje odsłuchy, które robiłem praktycznie bez wiedzy o paśmie słuchawek z małymi wyjątkami.

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
22-11-2013, 11:21
Ha, no to wreszcie Cię Corvus5 rozgryzłem....heh. Jeżeli dla ciebie D600 są idealne to nie mam pytań. To ciemne, grające praktycznie bez żadnej ostrości słuchawki, bardziej mułowato i łagodnie już się chyba nie da.One w ogóle nie mają góry...
T70 są świetne i po dobrym wygrzaniu ani trochę ostre w wysokich rejestrach, świetne słuchawki.
Teraz już się nie dziwię że określiłeś HD800 jako jasno grające. Musisz być bardzo przewrażliwiony na wysokie rejestry , dla tego tak dużo słuchawek wypada u Ciebie słabo. Myślę że LCD2 idealnie wpasowałyby się w Twoje preferencje...są łagodne i muzykalne, zero ostrości na górze.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
22-11-2013, 11:27
>> maccoo, 2013-11-22 10:48:36
Zostaje przy T70, ich sygnatura przy dłuższym słuchaniu mnie po prostu męczy i z przyjemnością wracam do T70. NIe tak przestrzennych i kolorowych na basie za to z lepszą średnicą i o wiele lepszą górą. T70+OTL są jak stare kapcie ;)"

Pełna zgoda. Dla mnie DT770 i ich rozwinięcie w postaci T70 to właśnie owe "kapcie". Mega wygodne, przewidywalne, grające muzykę bez udziwnień. Nie nadają się do wyczynowo pojętego słuchania audiofilskiego (w którym zawsze istotniejszy od treści jest sam dźwięk odpowiednio preparowany), nie nadają się do gatunków gdzie priorytetem są łupnięcie, temperatura, mięcho.
Nie maja szans spodobać się tym, którzy cenią sobie gęste i kolorowe granie

Do klasyki słuchanej na umiarkowanych poziomach głośności, nadają się idealnie.