Audiohobby.pl

Ałdjo Szoł 2012

magus

• 20990 / 6085
  • Ekspert
12-11-2012, 10:56
wszystko ok z papierem toaletowym :)
Odszedł 13.10.2016r.

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
12-11-2012, 10:58
@Lancaster, dzięki za relację na temat JBL, na którego byłem zaproszony, ale mi się z kolegą zapomniało pójść. To co napisałeś to jest sposób grania Marka Levinsona. Na Seasach w sensie cech osobniczych wszystko właśnie tak wychodzi - rysunek, kontrola basu, szybkość w użyciu dużych zapasów mocy, natomiast średnica jest tak wielobarwna jak kolorowy wydruk, kiedy z 3 tuszy w kartridżu 2 się już skończyły. Generalnie ML do tub pasuje jak silnik odrzutowy do motolotni.

fakamada

• 1066 / 5586
  • Ekspert
12-11-2012, 11:18
Tu wychodzi wieczny dylemat. Wg mnie właśnie dzięki tym wzmacniaczom bas był referencyjny. Szybki, kontrolowany do samego dołu. Prawie nie jak bas reflex.

Z drugiej strony mamy Avantgarde, który  ma wzmaki w klasie D więc pozornie powinien mieć nienaganą kontrolę w zamkniętej budzie. Skąd więc lekkie zmiękczenie tego basu? A no z tąd, że sygnał do tych wzmaków doprowadzony jest z wyjść głośnikowych barwnego, zmiękczonego wzmacniacza, który napędza średnicę i górę.

Gustaw

• Gość
12-11-2012, 11:19
Przy okazji. Tak sobie myślę, że jeden pokój DIY to nieporozumienie.
Nie sposób posłuchać i ocenić wszystkich systemów bo trzeba tam przesiedzieć cały dzień a nikt nie ma na to czasu. To co akurat usłyszałem było "wodą na młyn" profesjonalnych producentów audio a myślę, że w pokoju DIY mogły być klocki jednak bardzo dobre, które akurat nie grały. W tej sytuacji pełny przegląd co i jak grało mogą mieć w zasadzie tylko organizatorzy i wystawcy. Pytanie jakie się rodzi to poco w tej sytuacji są odwiedzający? Wpadnie taki na chwilę (tak jak ja) usłyszy dźwięk na poziomie MP3 (serio) i zrazi się do DIY.

Nie przypominam sobie abym trafił gdzieś na koncepcję pokoju DIY doklejoną do wystawy profesjonalistów. Z tego co czytałem to imprezy DIY mają charakter imprez niezależnych (Triode festiwal) i w mojej opinii jest to dobre rozwiązanie.
Problemem są oczywiście pieniądze bo albo wystawcy robią zrzutę i dodatkowo wstęp jest płatny albo sprawę rozwiązuje sponsor lub grupa sponsorów.

Śledziłem wątek na AS o pokoju DIY o doceniam robotę oraz zaangażowanie Paltona w zorganizowanie tego pokoju, szczególnie w świetle kompletnie rozwalonego mentalnie kolegi Starego Audiofila, którego wpisy w zasadzie dezorganizowały wątek. Z tym facetem organizacja wbicia jednego gwoździa w ścianę jest chyba trudniejsza niż lądowanie wojsk alianckich w Normandii. Kompletny odpał.

Reasumując. Pomimo dobrych chęci myślę, że zorganizowanie pokoju DIY w tej formule nie mogło i nie może się udać.
Za dużo sprzętu, na zbyt małej powierzchni i do odsłuchania w zbyt krótkim czasie.

magus

• 20990 / 6085
  • Ekspert
12-11-2012, 11:19
fakamada

to chyba nie jest takie oczywiste
jeśli chodzi o bas w Avantgarde, to przeczytaj co napisał Bacek o wychyleniu głośników
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
12-11-2012, 11:20
Bristol.
Esa. W sobote kiedy tam zaszedłem dramat jakis . Plama dźiewkiu z wlokacym sie basem. w neidzielę zupelnie inne oblicze systemu. Nie wiem co Panowie zrobili w 1 dzien ale zrobilio to brzmieniu dobrze i dxwięk zwarty, swobodny, dosć barwny i jednocześnie lekko ocieplony. Nie bylo oczywiście uderzenia niektórych innych systemów  z Bristolu ale np. barwowo przy WA to byla w ten weekend bajka.

AA Oslo. Male monitorki z subem. Pan Jarek leciał jak czesto sie to zdarza na lekkim przestyerze ;) ale dxwięk jak na takie glośniczki calkiem spoko. To nie byla najlepsza prezentacja Ancient Audio jaką slyszalem, ale narzekać na system któy bez komputera i suba kosztuje 3Kzł ? Ja tam nie marudzę, jak sie wstrzelila płyta to słuchałem bezkrytycznie, czasami bylo słychać przestery, czasami "przysieklo", ale ogólnie dla mnie OK.

Thiel + VTL. Przy tak dobranych nagraniach bardzo fajny dźwięk. Bylem 2 razy na prezentacji i kiedy puszczono nagranie na życzenie publicznosci wrazenia trochę słabsze. Tak czy inaczej zwarty, swobodny. Lekkie ujednocicenie barw wzgledem najlepszych. Thiel tak ma, dla niektórych osób to żaden problem. Wtedy ocena frunie jeszcze wyzej.

Wilson Sasha. Byly na kilku prezentacjach. Nie wiem co sie stało w  tym roku. Pamietam je z 2 poprzednich lat, byc moze wtedy nagrania byly dobierane bardziej tendencyjnie :-) Nie ważne, ważne że podobało mi się. W tym roku kilka razy brzmialo poprawnie, kilka razy mechanicznie, barwy na srednicy mniej zróżnicowane od Thiela
Dźwiek dosć autorytarny, tylko jakoś nie załapałem sie na muzykę (w sumie na pewno ponad 10 utworów w różnych systemach - AR, Devialet, dCS). W tym roku "w czasie suszy Sasha sucha" Może pora wrócic do prowadzącego z lat minionych ;-)
Sophia podobnie w charakterze, tylko mniej dynamicznie. Tutaj bym nawet powiedział, ze przecietny dźwięk o może oczko lepszy od Estelona.

!!!!!!!!!.....miały być Alexie. Zresztą Kondo to też nie prezentował Gaku On.....!!!!!!!!

Estelon. Brak możliwosci skorzystania z własnej muzyki, a na materiale wystawcy system brzmial nieciekawie.

Avantgarde. Duży, kolorowy, dynamiczny dźwięk. Ogromna skala. Bas tradycyjnie nie zdążał, ale calosć przynajmniej miała dar przekonania "człowieka z ulicy", że sprzęt za kupę kasy nie brzmi jak jego stara dobra Unitra. Fajny dźwięk, tradycyjny brak możliwosci użycia własnych nagrań.

lancaster

• Gość
12-11-2012, 11:21
Gustaw, to znaczy ze bez problemu można znalexc wspólny mianownik miedzy live a Kondo :-)

Gustaw

• Gość
12-11-2012, 11:28
>> lancaster, 2012-11-12 11:21:52
Gustaw, to znaczy ze bez problemu można znalexc wspólny mianownik miedzy live a Kondo :-)

OK :-)

ps. a duży ten mianownik? ;-)

Bacek

• 2409 / 6078
  • Ekspert
12-11-2012, 11:30
>> lancaster, 2012-11-12 11:20:37
>Thiel + VTL. Przy tak dobranych nagraniach bardzo fajny dźwięk. Bylem 2 razy na prezentacji i kiedy puszczono nagranie na życzenie >publicznosci wrazenia trochę słabsze.

Jak tendencja się utrzyma to na przyszły rok będę musiał ze sobą szarpać operę na winylach, bo w tym roku zabrany CD przydał mi się tylko w trzech miejscach.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

lancaster

• Gość
12-11-2012, 11:30
fakamada, w Avantgarde tlumaczono ze dzięki tubie zestaw ma 107dB. Nastepnie tlumaczono, że dzięki tubie mamy szybkosć, bo glośnik zamiast 1cm wychyla sie 0,3mm. Poźniej plynnie przeszliśmy do sekcji basowej, czyli co jak i dlaczego.  Jak zauwazyl Bacek zapomnaino tylko dodać, ze dzieki takiej a nie innej konstrukcji zestawów głośnik sredniotonowy zamiast 1cm wychyla się 0,3mm, za to basowce zamiast 0,5cm wachlują po pewnie 5.
Nie ma dylematu. Po prostu wybrany kompromis. Bas tam nie zdąży choćby sie wściekł.

lancaster

• Gość
12-11-2012, 11:33
"ps. a duży ten mianownik? ;-)"

Taki żeby licznik nie spadl pod kreskę :-D

Gustaw

• Gość
12-11-2012, 11:37
:D

magus

• 20990 / 6085
  • Ekspert
12-11-2012, 11:44
lan,

myślisz, że w Everestach wychylenie basu wynosi aż 0,5 cm?
u mnie też?
Odszedł 13.10.2016r.

fakamada

• 1066 / 5586
  • Ekspert
12-11-2012, 11:55
Nie przesadzajmy z tymi 5cm. Coś za coś. Większe wychylenie niż w BR, ale za to mniejszy Group Delay.

Miałem okazję słuchać Avangardów w Nautiliusie na 3ch różnych wzmakach. Im bardziej dziarski wzmak, tym bas bardziej zdążał. Najszybszą opcją byłoby podłączenie się interconnectami z przedwzmacniacza/DAC\'a zamiast głosnikowymi ze wzmaka końcowego, ale wtedy mogłoby się wszystko rozjechać barwowo.

Bacek

• 2409 / 6078
  • Ekspert
12-11-2012, 11:58
magus,

W Avantgarde mają 12\'\' chociaż faktycznie 2. A bujać to się musiało dość mocno bo poziom głośności był już trochę nieprzyjemny.
W każdym razie żeby dociągnąć do tych 107dBa to pewnie i więcej niż 0,5 musiało by być ale nie próbuj tego w domu bo cie sąsiedzi wyeksmitują.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES