Audiohobby.pl

ANTELOPE HI-END

Makduf

• 499 / 5691
  • Zaawansowany użytkownik
03-05-2012, 21:39
Ja niemal całkowicie podzielam zdanie Maxa. Nie do końca, bo chcąc nie chcąc słucham muzyki z plików w pracy z prozaicznej przyczyny: nie mam innej opcji. Zapewniam jednak, że Cowon X5 w połączeniu z BT 770 (32 ohm) i AKG 550 na zmianę tworzą absolutnie wspaniałą synergię. No ale nie o tym chciałem napisać, lecz o tym dlaczego podzielam pogląd Maxa. Zatem nigdy w życiu nie oddałbym/nie odsprzedałbym swojej kolekcji płyt CD. Nie jest ona bardzo okazała, ale nie o to chodzi. U mnie każdy zakup był przemyślany i z każdym wiążą się jakieś wspomnienia, emocje tudzież inne odczucia. Nie mam na myśli tylko i wyłącznie oprawy, bo ona ma znaczenie, ale przede wszystkim chodzi mi aspekt emocjonalny-uczuciowy, który ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie. Płyty kupuję od niemal 20 lat i wierzcie lub nie na moim regale stoi około 500 płyt. I gdyby każdy z Was sięgnął po dowolny tytuł, to zanim wylądował by on w odtwarzaczu miałbym Wam do opowiedzenia całą historię mówiącą o tym akurat zakupie i o tym co za tym stało. To kawał historii mojego życia i trudno mi sprowadzić je do postaci pliku, choć jak słusznie Kolega fallow prawi: w gruncie rzeczy to jedno i to samo...0 bądź 1. Mogę się formalnie zgodzić, ale subiektywnie nie zastanawiam się nad tym technicznym aspektem - po prostu słucham: i z plików, i przede wszystkim z CD.

Swego czasu przerzuciłem sporo sprzętu, również takiego, który uważa się za tzw. hi-end. Pewnie dlatego, że słono kosztuje. Miałem m.in. EAR HP4, Lebeny i masę innego sprzętu. I wiecie co? Nie wiem po co mi to było. Wpadałem w stadium audiofilii i niemal jak opętany chciałem ciągle coś poprawiać w systemach. Straciłem po drodze istotę tego hobby, czyli przyjemność ze słuchania muzyki. Na szczęście szybko przyszło otrzeźwienie i fundamentalne pytanie: wtf? W chwili obecnej mój system to czysty prymityw :) Ale są emocje, są uczucia, są nowe płyty, a ja...po prostu jestem szczęśliwy, kiedy słucham muzyki. I nadal dość rzadko kupuję nowe płyty CD...jestem usatysfakcjonowany tym co mam i tym co z tymi zakupami się wiązało, a nade wszystko z tym, co jeszcze przede mną...:)

Kraft

• 448 / 6067
03-05-2012, 21:42
Warto się tłuc po głowach o to z czego się słucha? Bez przesady. Wszyscy dość wyraźnie się zdeklarowali, padły argumenty za i przeciw różnym rozwiązaniom, ale żeby zaraz personalne wycieczki... I tak każdy będzie słuchać wedle swojego uznania.

Makduf

• 499 / 5691
03-05-2012, 21:54
>> Ahmed, 2012-05-03 21:18:47

Przeginasz. Posiadanie gramofonu to żadne chamstwo, ale jednak czy chcesz czy nie to jest dość specyficzna gałąź audio, powiedziałbym nawet ekscentryczna. Nie dostrzegam w tym nic złego, a słowa Maxa zinterpretowałeś zbyt dosadnie, przynajmniej taka jest moja interpretacja jego wypowiedzi, więc nie wypowiadaj się jak urażona primadonna. Poza tym Max ma rację jeśli chodzi o dostępność pewnych, konkretnych gatunkowo pozycji. No chyba, że nie bierze się pod uwagę jakości nośnika, ale prawdziwy fan czarnej płyty będzie cieszył się z 80% trzasków i 20% muzyki, prawda? --> zapytaj Marcowa.

"Równie mądrze jak Ty mogę napisać, że do odtwarzania płyty CD konieczny jest odtwarzacz za 100 miliardów dolarów i prezerwatywa z logiem producenta. "

Również mądrze ja Ty mogę napisać, że sugerowanie, że posiadacze CD (szczególnie za 100 mld) to snoby jest chamstwem.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
03-05-2012, 21:59
>> Kraft, 2012-05-03 19:57:36

>A monitory daleko w tyle za smartfonami i tabletami :) Przynajmniej jeśli o matryce i wielkość plamki chodzi. >Wiadomo, takie Eizo elektronikę robi pod profesjonalistów, ale panele dalej bazują na staruśkich PVA, rzadziej na >IPS. Nie no, wystarczy spojrzeć na takiego Galaxy, później na zwykły monitor i można załamki dostać. Gdzie te oledy >się pytam? :)

Akurat EIZO nawet z gów....ej TN potrafi wycisnąć wszystkie soki i zrobić na tym porządny monitor, więc jest generalnie poza konkurencją (blisko jest tylko NEC) oczywiście w kwestii półprofesjonalnej, bo są też bardziej specjalistyczne firmy. Obraz w smartfonach typu Galaxy jest cukierkowy, ma błyszczeć i być kolorowy, co nie oznacza, że prawdziwy. Podobną politykę stosuje w monitorach firma Apple i jak widać ludzie to kupują, bo lubią oglądać coś, co wydaje im się ładniejsze niż w rzeczywistości jest. To tak poza tematem.

Co do plików vs CD to sam od zawsze korzystałem z plików takich bądź innych, ale jak już kilkukrotnie pisałem odpalając muzykę z komputera nie byłem w stanie zaangażować się odpowiednio w jej słuchanie, często latałem po folderach i słuchałem na wyrywki... do czasu, kiedy kupiłem odtwarzacz i stwierdziłem, że puszczając fizyczną płytę moje "komputerowe" tendencje znikają! Jestem w stanie przesłuchać płytę od początku do końca i się w nią zaangażować. Jeszcze mocniej działa to w temacie winyla, do którego wiem, że kiedyś tam powrócę i nie martwię się zupełnie o jego koniec. Teraz natomiast z racji braku czasu i małego dziecka w domu, myślę raczej nad kupnem porządnego przenośnego grajka i nowych IEMów (moje Shure E2c które bardzo lubię powoli kończą swój żywot). W tym momencie słucham głównie jadąc pociągiem do pracy i idąc ulicą - więc znowu pliki :(

Ahmed

• Gość
03-05-2012, 22:00
>> Makduf, 2012-05-03 21:54:18

Również mądrze ja Ty mogę napisać, że sugerowanie, że posiadacze CD (szczególnie za 100 mld) to snoby jest chamstwem.

Gdzie znalazłeś taka sugestię ? Czytamy te same forum czy może masz włączone inne i coś się Tobie miesza ?

Makduf

• 499 / 5691
03-05-2012, 22:07
>> Ahmed, 2012-05-03 22:00:15

A wiesz co to analogia czy wkleić link do Wiki?

Ahmed

• Gość
03-05-2012, 22:08
ale prawdziwy fan czarnej płyty będzie cieszył się z 80% trzasków i 20% muzyki, prawda?

Jakiego fana masz na myśli ? Ja nie widzę tutaj żadnego fanboystwa.

80% trzasków ? Jasne. Nie zastawiałeś się nad zawodowym pisaniem bajek ? :-)

Ahmed

• Gość
03-05-2012, 22:13
>> Makduf, 2012-05-03 22:07:35

A wiesz co to logiczne myślenie i analiza tekstu pisanego czy może ma Tobie dać korepetycje ?

Makduf

• 499 / 5691
03-05-2012, 22:19
>> Ahmed, 2012-05-03 22:08:52

Masz naprawdę duże problemy z właściwą interpretacją tekstu. Bo oczywiście zakładam, że (nie)wiesz, iż niektóre z wydań, umownie nazwijmy to muzyki klasycznej zostały wytłoczone na winylu tylko jeden raz? Więc spróbuj zdobyć takie nagranie, które będzie miało olbrzymią wartość kolekcjonerską, ale żadnego wymiary pragmatycznego. No chyba, że Cię podniecają trzaski, szumy, przerwy itp. Po prostu nie wiesz o czym piszesz. A prostackim posądzaniem mnie o bajkopisartwo (miast o wyrażanie swojego zdania) tylko utwierdzasz swoje, własne chamstwo.

Kraft

• 448 / 6067
03-05-2012, 22:19
> Akurat EIZO nawet z gów....ej TN potrafi wycisnąć wszystkie soki i zrobić na tym porządny monitor, więc jest generalnie poza
> konkurencją (blisko jest tylko NEC) oczywiście w kwestii półprofesjonalnej, bo są też bardziej specjalistyczne firmy. Obraz w
> smartfonach typu Galaxy jest cukierkowy, ma błyszczeć i być kolorowy, co nie oznacza, że prawdziwy. Podobną politykę stosuje
> w monitorach firma Apple i jak widać ludzie to kupują, bo lubią oglądać coś, co wydaje im się ładniejsze niż w rzeczywistości jest.

Pracuję na Eizo i wiem co piszę. Przebarwienia, nierównomierność podświetlenia nawet w panelach z DUE. Typowe wady matryc PVA typu świecące narożniki, słabnący kontrast przy większych kątach, wysoki input lag, ghosting, stała plaga Eizo - bzyczące przetwornice regulujące moc świecenia lamp i wiele wiele innych. A teraz wyobraź sobie, że bierzesz tego cukierkowatego oleda z Galaxy i traktujesz go sprzętową kalibracją koloru pod normę jakiej oczekujesz. LCD leży i kwiczy.

Makduf

• 499 / 5691
03-05-2012, 22:20
>> Ahmed, 2012-05-03 22:13:54
>> Makduf, 2012-05-03 22:07:35

A wiesz co to logiczne myślenie i analiza tekstu pisanego czy może ma Tobie dać korepetycje ?

Właśnie po tym wpisie widać, ze Ty nie masz o tym pojęcia.

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
03-05-2012, 22:27
Panowie goraca atmosfera udziela sie wszystkim,maly przerywnik na zdjecia Zodiaku Gold tak wyjatkowo pasujacego w zestawieniu z laptopem,moze dlatego ze sprzety te waza niewiele,tyle w nich elementow scalonych a jednak Zodiak gra  i wyglada swietnie
http://www.gearslutz.com/board/attachments/high-end/165216d1269793871-any-news-antelope-audio-zodiac-z-rig500.jpg
http://www.ryansloan.net/2010/11/18/antelope-zodiac-da-converter-switcher-review/

Ahmed

• Gość
03-05-2012, 22:28
>> Makduf, 2012-05-03 22:20:28
Właśnie po tym wpisie widać, ze Ty nie masz o tym pojęcia.

W porządku. Zatem lekcja nr. 1 (za darmo)

>> Ahmed, 2012-05-03 18:05:39
>>Max,
Analog ? Jasne, gdybym był audiofilem i zakladał kupowanie pięciu płyt rocznie, snobował sie gramofonem z igłą za 50 tysi, to czemu nie... No właśnie "ładny gramiec i analogowy klimat" plus białe rękawiczki. Czyli audiofilskie czary mary, a sama muzyka na czternastym planie...
Rzeczywiście, w temacie "audiofilski snobizm" fachowiec ze mnie żaden. Bogu niech za to będą dzięki.

>> Ahmed, 2012-05-03 21:18:47
Nie dostrzegam w tym nic złego, a słowa Maxa zinterpretowałeś zbyt dosadnie.

Pytanie. Jak zinterpretowałem słowa Max-a ? Tutaj nie trzeba żadnej interpretacji bo wszystko dokładnie zostało przez Max-a napisane. Jeżeli się mylę to zaproponuj proszę swoją interpretację słów Max-a.

Następna lekcja ?

Max

• 2204 / 5602
  • Ekspert
03-05-2012, 22:31
>>Ahmed,

Audiofilia, czyli fascynacja sprzetęm, opiera sie w dużej mierze na snobizmie. I nie ma tu znaczenia czy jest to snobizm cyfrowy czy analogowy.
Fajnie, ze Marcow slucha winyli, ale nowe nagrania nie wychodzą na płytach analogowych, a zdecydowana większość rzeczy, które mnie interesują na analogu, po prostu dostępna nie jest.
Nigdzie nie napisalem, ze płyty analogowe trzeba odtwarzać w drogocennych systemach.
Ale jeszcze raz, dla pełnej jasności:

"Moze mi ktos powiedziec o co chodzi w tym klimacie odwarzacza CD bo zupelnie tego nie kumam. Rozumiem i nawet podzielam fascynacje w pelni analogowym systemem grajacym z czarnej plyty z jakiegos ladnego gramca i kumam klimat, jest analog zadnych zerek i jedyneczek i tym podobnych. Full wypas."

Po prostu nie podzielam fascynacji sprzetowej, obojętnie - analogowej, cyfrowej czy jakiejkolwiek bądź. A Fallowowi odpowiedziałem prowokacyjnie na tą analogową deklarację, bo równanie: "jakikolwiek sprzęt = fascynacja", to dla mnie "ściema" i "odwał" (Sam cierpie na bardzo niegroźny "odwał" - słuchawkowy.)
Kapewu ?

Nie wiem, czy bardziej ja odplywam, czy Ty wyczytujesz cos czego nie napisalem.

"Ignorant, bredzenie, chamstwo"
To zaś zostało napisane wyraźnie i wprost.
No nie wiem Ahmed, chyba poskarże sie Gustawowi.

Ahmed

• Gość
03-05-2012, 22:31
>> mirek10, 2012-05-03 22:27:38
Panowie goraca atmosfera udziela sie wszystkim,

Bez przesady. To tylko mała rozgrzewka.

Mirek,
Określiłeś już sobie wstępny termin zakupu Zodiac-a ?