Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

lancaster

• Gość
04-04-2012, 19:32
tuby tuby tuby łapdaridaj łojdanadana :-) - to przez reactora i magusa, może niech moderator usunie :-)

Autotech, zdaje się ze woofer się ustala - przynajmniej z tego co kojarzę na tym stanęło ?
1 kolega zainteresowany STX D800 + tuba STX
cd z tego co pamiętam w wersji dopasionej  B&C 250 ? W tym przypadku tuby na razie nie ustalono ?

leonpk, jestem ciekaw teorii na temat Webstera. Na razie jak dla mnie obok tuby basowej to to nie stało (lub stało obok obciętego profilu). Pewnie czytałeś dlaczego tuby maja takie a nie inne wymiary ? Teraz ja bym poczytał dlaczego taki Webster ma niby wymiatać jak profil 30Hz z 3 db niższą od niego efektywnością ?
Niezła teoria, póki co będę ja traktował jako Twoją prywatną :-)

moderator6

• 277 / 5625
  • Zaawansowany użytkownik
04-04-2012, 19:41
Moderator jest zdania, że małe "łapdaridaj łojdanadana" od czasu do czasu nie zaszkodzi, więc nic nie będzie usuwał. :)

1AUTOTECH

• 284 / 5638
04-04-2012, 20:01
Też mi się wydaje, że nic nie trzeba usuwać,
to taka twórcza wymiana poglądów...
lukasz

leonpk

• 90 / 4800
  • Użytkownik
04-04-2012, 21:43
Lancaster

Konstrukcje webstera , są nietypowe, wiem że bas-Horn widzisz jako olbrzyma , wedle wzorów 30Hz to prawie 10m w kwadracie.  Fu=c/12,56xAm w pierwiastku. Ale on nad nimi trochę posiedział , nie mają zawrotnych efektywności . Char znajdę , ale sam możesz zrobić proste doświadczenie, zabuduj głośnik zaraz za koszem jak najbliżej membrany wypuść to przez rurkę o śr. np 3cm wpuść w tubę 2,4m o wylocie 300cm kwad. i uwierzysz .
leonpk

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
04-04-2012, 22:49
No to jeszcze raz zapytowuje...Czy znany jest jakiś sensowny sposób podregulowania długości linii transmisyjnej w pracującej kolumnie?Wszelkie sugestie mile widziane.

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
05-04-2012, 20:55
Np,w najprostszy sposób widzę to jako ruchome dno w wysokiej kolumnie z pojedynczą przegrodą pionową którą stanowiłyby dwie zachodzące na siebie pionowe ścianki.Górna byłaby nieruchoma,połączona z obudową.Dolna połączona z ruchomym dnem i miała otwór dla dźwięku u dołu.Dźwięk tylny głośnika w takiej linii przebiegałby w następujący sposób.Głośnik umieszczony byłby w najwyższym położeniu.Dźwięk poruszałby się początkowo poziomo pod dachem kolumny,potem w dół po plecach kolumny.Następnie przechodziłby właśnie przez dziurę w przegrodzie i kierowałby się ku górze i wydobywałby się przez otwór bezpośrednio pod głośnikiem.Podnoszenie ruchomego dna kolumny skracałoby długość czynną  TL w stosunku dwukrotnym tzn np podniesienie dna o 50cm skracałoby TL o 100cm.Myślę,że możliwość praktycznego,precyzyjnego zestrojenia TL z konkretnym głośnikiem jest warunkiem koniecznym do spełnienia.Po zestrojeniu można to skręcić na sicher.

leonpk

• 90 / 4800
  • Użytkownik
05-04-2012, 21:16
Almagra

zobacz jak wyglądały , pierwsze próby Nautiliusa B&W przed ostatecznym zatkaniem linii. Po co ci regulacja długości TL.
leonpk

meloV8

• 1559 / 6075
  • Ekspert
05-04-2012, 23:48
>> almagra, 2012-04-05 20:55:38
Myślę,że możliwość praktycznego,precyzyjnego zestrojenia TL z konkretnym głośnikiem jest warunkiem koniecznym do spełnienia.Po zestrojeniu można to skręcić na sicher.

Wbrew pozorom nie jest to az tak istotne. Glosniki z tej samej serii potrafia miec spore rozbieznosci parametrow i co wtedy zrobisz? Kazdy tunel inaczej zestroisz? TL tez ma pewne widelki tolerancji, w ktorych mozna sie spokojnie poruszac, a ktorych nie da sie uslyszec jesli sa one nieduze.

Natomiast co do Nautilusa B&W to niestety firma poszla tutaj na kompromis, przez co dla basu nie ma prawdziwego falowodu tylko obudowa zamknieta o zwezajacym sie tunelu do jego calkowitego zamkniecia. Takie rozwiazanie dawalo relatywnie nieduza obudowe lecz nie obylo sie bez aktywnej korekcji. Gdyby jednak obudowa dla basu byla prawdziwa TL nie byloby co tam korygowac, a sama obudowa musialaby miec nieco inne ksztalty.

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
06-04-2012, 00:56
Jednakowoż zrobię to,a potem wyciągnę wnioski.Bardzo często popełniacie błąd zaniechania,odrzucenia a priori.

boockoo

• 75 / 6004
  • Użytkownik
06-04-2012, 07:42
Najlepiej chyba wziąć dużą płytę, przykręcać do niej mniejsze do uzyskania pożądanego kształtu i przykryć następną dużą. Sposób, o którym mówisz nie daje możliwości zmiany umiejscowienia głośnika i przekroju tunelu, a bez tego moim zdaniem TL nie ma sensu

Yogi

• 493 / 6109
06-04-2012, 07:59
>> almagra >Bardzo często popełniacie błąd zaniechania,odrzucenia a priori<

popieram w całej rozciągłości

lancaster

• Gość
06-04-2012, 09:29
almagra, ba. Czasami coś jest przyjmowane jako dobre lub złe bez sprawdzania, bp np. ktoś coś tam... :-)

Moje doświadczenia z LT są tak skrajnie różne (podobnie jak z b-r) że nie wskazywałbym jej jako samej w sobie lepszej dla basu.
Słuchałem i michowate pomruki i szybki klarowny bas. Fakt ze basrefleksy potrafią zabrzmieć podle niczego nie przesądza, bo potrafią też całkiem satysfakcjonująco (na pewno nie mniej klarownie, ale też może i mniej energetycznie). Kwestia doboru głośnika.
Jesli wiec mamy dyskutować o lepszości któregokolwiek rozwiązania to poproszę o konkretny głośnik w konkretnej obudowie.
W swoich coaxach masz B-R zdaje sie ? Słuchałem SRM kilkukrotnie i jakiś problem z basem ? A tam basrefleks...
Proponuje driver nadający się do B-R (z niższym niż teoretycznie do LT qts) ponieważ taki jak pisze Melo (PMC akurat słuchałem i bas jest całkiem OK) nadaje się jednocześnie do krótszej LT zapewniając lepszy bas.
Wtedy można ustawić 2 obudowy obok siebie i posłuchać +/-.
Z mojego doświadczenia wynika tez ze to raczej nie o bas chodzi z ew. przewagą LT nad B-R...

dabyl

• 604 / 5667
  • Ekspert
06-04-2012, 14:37
>> almagra, 2012-04-05 20:55:38
Np,w najprostszy sposób widzę to jako ruchome dno w wysokiej kolumnie z pojedynczą przegrodą pionową którą stanowiłyby dwie zachodzące na siebie pionowe ścianki.Górna byłaby nieruchoma,połączona z obudową.Dolna połączona z ruchomym dnem i miała otwór dla dźwięku u dołu.

almagra, poniżej zamieszczam rysunek (dosyć może pokraczny, ale w miarę czytelny) mojej obudowy testowej dla linii transmisyjnej. Dół, tak jak u Ciebie, jest \\"ruchomy\\" i służy do regulacji długości tunelu. Przegroda jest podzielona na kilka kawałków, które można przemieszczać góra-dół, lub całkowicie usuwać w przypadku podnoszenia dna i skracania długości tunelu. Twój pomysł z przegrodą \\"teleskopową\\" też wydaje się całkiem ciekawy - choć w moim rozwiązaniu istnieje np możliwość zmiany lokalizacji samego otworu w przegrodzie (przesuwanie elementów góra-dół) lub np zastosowanie dwóch otworów na raz (wtedy wywalam jeden z klocków). Dosyć istotny jest podział ścianki frontowej, który umożliwia nam wstawianie głośnika w offset (często niezwykle istotny element w testowaniu tego typu obudowy). Tylną ścianką reguluję przekrój drugiej połowy tunelu (tutaj warto zaopatrzyć się w kilka płyt różnej długości). Ja mam to zrealizowane w taki sposób, że w odpowiednich miejscach mam zamontowane pręty gwintowane i \\"zatrzaski\\" i przy korekcjach właściwie nie używam wkrętów (przydatne przy \\"mocniejszym\\" testowaniu - częste wkręcanie i wykręcanie \\"spaxów\\" niszczy płytę). Oczywiście obudowa ma pewne ograniczenia (np stały przekrój pierwszej połowy tunelu - choć to też da się przeskoczyć), ale po pewnym czasie wiadomo co i jak działa i jakie wnioski wyciągać z pomiarów. Moja obudowa \\"pasuje\\" do głośników ~18-22cm.

Fakt, może to i przerost formy nad treścią, bo w zasadzie wystarczy kilka płyt ze starej szafy i też można działać, ale lubię czasem się tak \\"babrać\\" ;) Taka obudowa oczywiście w żadnym wypadku nie jest konieczna do zaprojektowania optymalnej linii transmisyjnej, ale jest to narzędzie niezwykle pomocne jeśli chcemy mocniej zagłębiać się w temat - choćby dla samego faktu zagłębiania się ;)

Jeśli już będziesz robił taką obudowę, to rozplanuj sobie odpowiednio \\"wzajemne relacje ścianek\\" - która do środka, która na wierzch itd. Wypada to przemyśleć już na etapie planowania, bo później możesz mieć problem z realizacją pewnych rzeczy.

>> lancaster, 2012-04-06 09:29:20
Moje doświadczenia z LT są tak skrajnie różne (podobnie jak z b-r) że nie wskazywałbym jej jako samej w sobie lepszej dla basu.
 Słuchałem i michowate pomruki i szybki klarowny bas. Fakt ze basrefleksy potrafią zabrzmieć podle niczego nie przesądza, bo potrafią też całkiem satysfakcjonująco (na pewno nie mniej klarownie, ale też może i mniej energetycznie).

Cóż, każdą obudowę można zaprojektować zarówno poprawnie, jak i totalnie skopać ;)

dabyl

• 604 / 5667
  • Ekspert
06-04-2012, 14:38
... i rysunek :)

leonpk

• 90 / 4800
  • Użytkownik
06-04-2012, 16:52
meloV8

Nautilius to zamknięta TL, Przy bardzo dużym wytłumieniu kanału wylot nie promieniuje prawie nic. Jak go zamkniesz . nie będzie to obudowa zamknięta , nie wzrasta Frez. Korekcja aktywna była potrzebna, ponieważ gł. basowy ma Qts 0,1 a to nie pozwoliło uzyskać płaskiej charakterystyki . Przyjrzyj się poszczególnym krokom konstrukcji.
leonpk