"moment moment...może to dlatego wszyscy stosują dyspersję 90 stopni"
Tak jak pisalem z seos zeby osiagnac efekt o jakim piszesz musiasz miec katy powyzej 40 stopni. Wtedy to ma sens. Z tractrixem z kolei kolumny moga stac bardziej na wprost, czyli powiedzmy tak jak sie je normalnie stawia.
W seos jak widzisz jedyna przewaga tkwi w kątach 80 i 90 stopni, w przedziale wartosci 50 - 70 stopni obie tuby rozpraszaja tak samo.
Nie wiem co na to znawcy seos, ale mi pomairy wychodzą jak wychodza :-) Masz zamieszczone. Nie komentuje pomiarow innych, sa jakie sa. U mnie przy podziale 1,3 KHz nie ma zadnego skokowego spadku cisnienia, lagodne rolowanie pojawia sie ponad oktawe wyzej od ok 3KHz. Żeby bylo zabawnie Piaudio ze swoja stalokiwerunkowa tuba ma bardfzo podobnie i tez jakby nieco zmiennokiewrunkowo.
Mnie od zawsze interesowala dyskusja na konkretnych przykladach a nie na filozoficznych modelach, bo zalozyc mozna wszystko,.
"Myślałem, że taki jest cel każdej dyskusji :)"
Ja tez kiedys tak myslalem :-) .... poxniej spojrzalem na politykę, fora internetowe itp.
serwer przyjmie wszystko. Serio, sprawdx jak to wyglada w praktyce i najlepiej z czyms porownaj.
Z zamieszczonych materialow (autotech) wynika ze musisz ustawic zestawy tak by w pozycji neutralnej miec kąt miedzy Toba a kazdą z kolumn powyzej 40 stopni (dla Tractrixa nie, zestawy moga grac nawet na wprost i idea bedzie zachowana). Następnie w zakresie 40-70 stopni obie tuby zachowaja sie tak samo. Dla Tractrixa masz wiec elestycznosc 10-70 stopni, przelozy sie to pewnie na ze 2-3 metry...jak dla kogos to jest wąski sweetspot (60 stopni) to jest cholernie wymagjący :-)
Dla seos masz 50-90 stopni a wiec 40 stopni. Wiec nawet węzszy ten sweetspot o 1/3. Mam na mysli to co widac na pomiarze podanym przez Ciebie, bo u mnie w rzeczywistosci wyglada to tak jak na pomiarze ktory zamiescilem i jest to sensowna korelacja z Piaudio. Na naszych pomiarach widac ze tractrix i seos Piaudio w plaszczyxnie poziomej dziala bardzo podobnie.