@DJ,
Znow mam podobne spostrzezenia (blisko,daleko,dopalenie etc.)
Z tym, co gra dla nas naturalnie, neutralniej oczywiscie sprawa jest subiektywna ale z tymi emocjami tez... :))) Dla mnie np. przekaz srednicy K701 byl bardzo emocjonalny i dzwieczny - tak jak juz pisal Majle - maja gorke na srednicy kolo 2kHz. Mimo, ze graja z dystansu i niebezposrednio - srednica byla dla mnie wciagajaca. Podobnie maja w zasadzie wszystkie nizsze Grado powyzej SR325i do RS1. Sa tam himalaje na srednicy i sluchawki graja bezposrednio - przekaz jest bardzo angazujacy, dla mnie juz za bardzo.
Jednak znam ludzi, dla ktorych emocjonalny przekaz tworzy np. sterylnosc, rozdzielczosc, dokladnosc srednicy - to ich kreci i wlasnie to pozwala im wydobyc "emocje", lub drive, dociazenie basu w przypadku innych. Ja akurat jestem z tych dla ktorych chyba wlasnie to dopalenie wzmaga "przekaz emocjonalny" - na pewno wzmaga go jeszcze wolniejsze uwalnianie energi na czestotliwosciach srednicy - jak w ATH M50 czy wlasnie glosny sustain no ale rozni ludzie na pewno maja roznie.
===
W ogole, te nasze rozmowy sa "wstaw_cos_ciekawego" warte, operujemy kazdy w swoim swiecie na roznych poziomach wirtualizacji i abstrakcji - chociaz z drugiej strony jak sie w koncu ktos z kims zrozumie to jest to cos niecodziennego - moze wlasnie w tym urok tego hobby :)